Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 2. 2023,
17.23

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Natisni članek

Branimir Štrukelj stavka SVIZ

Petek, 24. 2. 2023, 17.23

1 leto, 2 meseca

Brez dogovora tudi po ločenih pogajanjih: "Vlada je izrazito odklonilna" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Po skupnih pogajanjih z vsemi reprezentativnimi sindikati javnega sektorja so se nadaljevala še ločena pogajanja o stavkovnih zahtevah Sindikata, vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Dogovora ni bilo, vladna stran naj bi do srede pisno odgovorila na Svizove predloge.

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je v izjavi po pogajanjih povedal, da je vladna stran izrazito odklonilna do njihovih "najbolj benignih" predlogov, česar ne razume. "Smo se pa na koncu dogovorili, da bodo pripravili pisni pogajalski predlog kot odgovor na naše predloge in ga do srede poslali, nato se v petek ponovno dobimo," je dejal. Sviz je namreč vladi pred pogajanji poslal pisni predlog vsebine stavkovnega sporazuma.

Priprave na stavko nemoteno tečejo 

Štrukelj je sicer do pogajanj skeptičen. Razumevanje do tega, da je slovensko učiteljstvo oziroma pedagoško delo izrazito podvrednoteno, po eni strani priznavajo, po drugi pa v konkretnih pogajanjih za to ne kažejo razumevanja, je pojasnil. Ob tem je izrazil bojazen, da se "te stvari ne bodo končale za pogajalsko mizo". Vse bolj je prepričan, da bo napoved stavke potrebno realizirati.

V zvezi z izjavo ministrice za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki je po pogajanjih s sindikati javnega sektorja izrazila upanje, da bi danes lahko uskladili besedilo sporazuma in ga v naslednjem tednu podpisali, je Štrukelj dejal, da je tudi sam slišal to njeno izjavo, a da se je med samimi pogajanji zdelo kot, da je to "rekel nekdo drug, in ne ona". "Priprave na stavko v vzgoji in izobraževanju nemoteno tečejo," je bil jasen. Zdaj so v postopku pridobivanja dovoljenj za shod v Ljubljani, najverjetneje ga bodo organizirali na Kongresnem trgu.

gorazd kovačič
Novice Danes sestanek vladne pogajalske skupine in šolskih sindikatov
sviz stavka
Novice Šolniki za 13. april napovedujejo stavko
sviz stavka
Novice Vladna stran s predlogom za odpravo plačnih nesorazmerij med šolstvom in zdravstvom
Ne spreglejte