Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 4. 2019,
19.09

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

63

Natisni članek

Ministrstvo za zdravje Onkološki inštitut Aleš Šabeder Erik Brecelj

Petek, 12. 4. 2019, 19.09

5 let

Brecelj razkriva, kako stranka SMC obvladuje zdravstvo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

63

Kirurg Erik Brecelj od novega ministra Aleša Šabedra pričakuje zamenjavo sveta zavoda Onkološkega inštituta. "Če tega ne naredi, mu javno povem, da podpira korupcijo," je dejal.

Onkološki inštitut je komaj splaval iz rdečih številk, a mu grozi, da bo spet potonil v težave. Druge bolnišnice s podobnim vodstvom tonejo v izgube. Lani je kar polovica, to je 13 od 26 slovenskih bolnišnic, končala s skupno izgubo 38 milijonov evrov.

Aleš Šabeder
Novice Šabeder se bo srečal tudi s predstavniki zdravstvene nege

Na podlagi preteklega dela ima letos Onkološki inštitut sicer štiri milijone evrov plusa, lahko pa bi bil še precej višji, če bi jim to dovolili v svetu zavoda, je v enem od intervjujev opozoril prvi slovenski žvižgač, kirurg Erik Brecelj. Tam namreč sedijo kar trije predstavniki SMC, stranke, ki po njegovem blokira pozitivne procese. Potem so tu še lobiji, ki v rokah očitno še vedno držijo niti vodenja.

Komaj smo splavali iz rdečih številk, pravi Brecelj. "Statut, ki smo ga smo ga v prejšnjem svetu spremenili prav zato, da lobiji na inštitutu ne bi več imeli vpliva, zdaj hočejo spremeniti nazaj," pojasnjuje Brecelj. Rešitve so zanj zelo enostavne, če bi jih politika želela sprejeti, in poudarja, da je predpogoj izločanje lobijev.

Brecelj s plastičnim prikazom stanja

V intervjuju za časopis je pred časom dejal tudi, da je stranka SMC ustavila organizacijski proces bolnišnice. "Obenem ščiti ljudi, ki so v preteklosti naredili veliko škodljivega. Na inštitutu smo dobesedno postali talci te stranke. Podobne zgodbe slišim tudi iz drugih bolnic."

''Pomembna članica SMC Ana Žličar je nekdanja direktorica Onkološkega inštituta. Računsko sodišče je za leto 2009, na primer, pri njej odkrilo za 14 milijonov evrov nezakonito izpeljanih nabav. Naredila je sedem milijonov izgube, ki jo zdaj vsako leto sproti odplačujemo zaposleni na inštitutu. Z garanjem, nadurami in izostankom nagrad. In to, kako to izgubo pokrivamo, zdaj nadzira Ana Žličar," je povedal.

Bo imel dovolj moči, da po mizi udari novi minister?

Brecelj sicer priznava, da ne pozna Šabedra, ga pa veseli njegovo menedžersko ozadje. Poudarja, da se bo njegovo mnenje o novem ministru izoblikovalo šele takrat, ko bo minister obveščen o težavah na Onkološkem inštitutu in ko se bo lotil dela. Od Šabedra pričakuje zamenjavo sveta zavoda. "Če tega ne naredi, mu javno povem, da podpira korupcijo," je povedal.

Odgovor in prikaz drugih oziroma nasprotnih dejstev na prispevek z naslovom: “Brecelj razkriva, kako stranka SMC obvladuje zdravstvo #video”, objavljen 12.4.2019, ob 19.09 uri.

Ana Žličar ni naredila sedem milijonov izgube Onkološkemu inštitutu. Kumulativna izguba v višini 7.856.832,00 EUR je posledica preteklih izgub, do vključno izgube v letu 2007. Ko je Ana Žličar v letu 2009 nastopila položaj direktorice Onkološkega inštituta, je od predhodnikov podedovano izgubo zmanjšala na 7.105.057,00 EUR. Izgubo Onkološki inštitut tako pokriva že vrsto let, vendar ne v škodo pravic zaposlenih, kot bi bralci lahko razumeli iz zapisanega v prispevku.

Prav tako ni Računsko sodišče pri Ani Žličar odkrilo za 14 milijonov evrov nezakonitih nabav. Nepravilnosti so bile, nikakor pa jih ni osebno zagrešila Ana Žličar, saj postopkov nabav nikoli ni vodila niti ni zaposlenim zadolženim za nabave dajala navodil o tem, kako naj jih vodijo.

Ana Žličar,

zanjo po pooblastilu Odvetniška družba Pirc Musar & Lemut Strle, o.p., d.o.o.
Aleš Šabeder
Novice Šabeder za skupno mizo s predstavniki Fidesa #video
Ne spreglejte