Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 11. 2014,
14.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Alenka Bratušek odstop Peter Vilfan

Četrtek, 20. 11. 2014, 14.07

8 let

Bratuškova prepričana, da še vedno uživa zaupanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednica Zavezništva AB Alenka Bratušek pravi, da so njeni nasprotniki v ožjem vodstvu stranke v manjšini in da v stranki še vedno uživa zaupanje.

"Novinarji temu vprašanju posvečate bistveno preveč pozornosti. V stranki so vedno različna mnenja, smo demokratična stranka. Razprava ni tako polemična, kot trdite. Nekateri, tudi znotraj izvršnega odbora, menijo, da bi morala kot predsednica stranke odstopiti, vendar so v manjšini," je v izjavi novinarjem dejala nekdanja predsednica vlade.

Njena stranka, ki ima v parlamentu štiri poslance, je po neuspešnih pogajanjih o vstopu v koalicijo in po polomu Bratuškove na komisarskem zaslišanju v Bruslju na javnomnenjskem dnu.

Saj vedo, kako jo lahko odstavijo Bratuškova, na katero del stranke pritiska, naj odstopi, je ponovila, da lahko takšno odločitev sprejme le sama. Strankarske tovariše, najbolj ji nasprotuje podpredsednik ZaAB in poslanec Peter Vilfan, je spomnila, da "vedo, kakšni so postopki, če želijo predsednico stranke zamenjati".

Kar tako ne bo odstopila Bratuškova poudarja, da se še ni odločila, in ponavlja, da stranke ne bo imela za talko. "To pa ne pomeni, da bom odstopila takoj, ko nekdo izrazi to željo." Kaj bi se zgodilo, če bi ji svet ZaAB izrekel nezaupnico? Statut stranke namreč določa, da lahko da pobudo za glasovanje o vodji ZaAB svet stranke, ki bo zasedal 8. decembra, ali pa tretjina občinskih in mestnih odborov ZaAB. Predsednico oziroma predsednika volijo vsi člani stranke.

Če uživa zaupanje, ne pomeni, da bo uživala na funkciji "Kaj pa, če mi bo svet izrekel zaupnico? Počakajmo do 8. decembra. Prepričana sem, da znotraj stranke še vedno uživam zaupanje, ampak tudi če ga uživam, ne pomeni, da se bom odločila, da še naprej vodim stranko. Ta odločitev bo moja. Sama se moram odločiti, ali sem sploh še pripravljena vztrajati v slovenski politiki," odgovarja Bratuškova.

Dve vprašanji Ali Bratuškova razmišlja, da bi svoj mandat sama dala na razpolago in predlagala glasovanje članov stranke? "Ko se bom odločila, kaj bom naredila, bom s tem seveda seznanila tudi novinarje." Ima njena stranka alternativo na predsedniškem mestu? "Sem prva, ki sem prepričana, da nisem edina, ki lahko vodim to stranko, in prva, ki sem prepričana, da personalizacija stranke ni dobra." Tako verjame, da ima ZaAB več osebnosti za vodenje stranke.

Alenka bo ostala Alenka Kako komentira nasprotovanje Petra Vilfana? "To je njegova legitimna pravica, on se sam odloča, kaj naredi in kaj pove, jaz se odločam sama. Vedno sem za odprt dialog in za odkritost, kar me je v politiki mogoče marsikdaj teplo. Ampak takšna sem in takšna bom ostala."

Ne spreglejte