Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 2. 2013,
6.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Alenka Bratušek Miro Cerar mandatar kandidatura

Sreda, 13. 2. 2013, 6.27

8 let

Bratuškova naj bi se danes sestala s Cerarjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Začasna vodja Pozitivne Slovenije Alenka Bratušek se bo danes predvidoma sestala s pravnikom Mirom Cerarjem, ki se zadnje čase omenja kot možen kandidat za mandatarja morebitne nove vlade.

Miro Cerar ima, če se bo odločil, da postane mandatar za sestavo vlade, podporo vseh poslancev PS, je po torkovem sestanku poslanske skupine PS povedala Alenka Bratušek. Kot je dejala, lahko namreč Cerar po njihovi oceni poveže tako "leve kot desne".

Povedala je, da so s Cerarjem na zvezi po elektronski pošti ter da upa, da se bodo danes z njim tudi sestali. Po njenem mnenju nobena od potencialnih strank, ki bi vstopila v vlado, z njim ne bi imela težav. To sklepa na podlagi pogovorov s temi strankami, s katerimi so se po njenih besedah velikokrat pogovarjali o potencialnih kandidatih za mandatarja.

Virant: Gre za odličen predlog Predsednik DL Gregor Virant je sicer v torek povedal, da bi Cerar, če bi sprejel kandidaturo za mandatarja v morebitni novi vladi, prejel glasove poslancev DL. Končno besedo o tem bodo sicer rekli organi stranke, a Virant meni, da gre za "odličen predlog".

Cerarju so naklonjeni tudi v DeSUS-u V DeSUS po besedah njenega predsednika Karla Erjavca uradne razprave o tem, ali bi podprli Cerarja, še niso imeli. A Erjavec meni, da bi ga podprli.

V SD čakajo na uradno kandidaturo V SD se glede podpore morebitni kandidaturi Cerarja ne bodo opredeljevali, dokler ne bo uradno kandidat, pa je v torek pojasnil vodja poslancev SD Janko Veber in dodal, da je predlog za mandatarja v rokah PS. V SD so sicer odprti za pogovor s Cerarjem, a bi bilo vnaprejšnje opredeljevanje po njihovem neprimerno do "tako uglednega strokovnjaka".

Kritike iz vrst SDS-a V SDS so se v torek na vest o Cerarju odzvali na družbenem omrežju Twitter. Ob tem so se vprašali: "Strokovni sodelavec odvetniške pisarne Senica, brez najmanjših izkušenj v vladi ali vsaj gospodarstvu bo kar predsednik vlade?" Tiskovni predstavnik NSi Jernej Vrtovec pa je pojasnil, da morebitnega novega mandatarja ne želijo ocenjevati ali komentirati, dokler ne bo prišlo do uradnega predloga.

Žerjav se bo odločal, ko bo prišlo do predloga Tudi predsednik SLS Radovan Žerjav se do morebitne kandidature Cerarja ni želel opredeliti, saj se je po njegovih besedah do tega popolnoma nepotrebno in tudi nedostojanstveno opredeljevati, saj da do takšnega predloga še ni prišlo. Če se bo kdor koli s Cerarjem pogovarjal in ga predlagal za mandatarja, se bo SLS takrat odločala o podpori, je v torek pojasnil.

Cerarjev prvi pogoj je široka podpora v DZ Cerar morebitne kandidature v torkovem telefonskem pogovoru za Televizijo Slovenija ni želel komentirati, dokler ne pride do pogovora s predstavniki teh strank. Šele po njem bo lahko ocenil, ali je razmislek o tem smiseln, je poročala televizija. Neuradno pa naj bi sporočil, da se lahko začnejo resno pogovarjati, če bo v DZ široka podpora, je v torek poročal POP TV.

Ne spreglejte