SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bratuškova na prvi šolski dan obiskala svojo osnovno šolo v Žalcu

2

termometer

Predsednica vlade Alenka Bratušek je danes obiskala I. Osnovno šolo Žalec, kjer je imela kratek pozdravni nagovor. Kot je dejala v izjavi za medije, je tudi sama obiskovala to šolo.

Premierka je poudarila, da se vedno, ko pride v Žalec, kjer je odraščala, počuti dobro. Bratuškova je tudi dejala, da bo šola dobila novo energetsko varčno obleko. Upa, da se otroci v šoli počutijo dobro. Poudarila je tudi pomen učiteljev, saj je stavba brez učiteljev samo stavba, dušo in srce pa ji dajejo prav učitelji.

Ob začetku novega šolskega leta je učencem dejala, da ni vedno lepo in lahko, kljub temu pa je absolutno vredno truda. Po besedah premierke je v šoli vedno nekaj novega in lepega, gre za začetek poti, ki otroke pelje do njihovih sanj.

I. Osnovna šola Žalec izvaja prilagojeni program vzgoje in izobraževanja z nižjim izobrazbenim standardom in posebni program vzgoje in izobraževanja. Z uvajanjem integracije in inkluzije je število otrok močno upadlo. Ta šola je sedaj bistveno manjša, kot je bila pred desetletji. Učenci prihajajo iz 11 občin Spodnje Savinjske doline. Učenci I. Osnovne šole Žalec iz posebnega programa se aktivno vključujejo v tekmovanja Specialne olimpiade Slovenije, kjer dosegajo tudi zlata odličja.

Janković hodi po ljubljanskih šolah Ljubljanski župan Zoran Janković dopoldne prvega šolskega dne preživlja v družbi otrok nekaterih ljubljanskih osnovnih šol. Janković je že obiskal učence osnovnih šol Miška Kranjca, Jožeta Moškriča, Oskarja Kovačiča - Podružnična šola Rudnik ter osnovne šole Nove Jarše, Sostro in Zadobrova. Obiskal bo še osnovni šoli Božidarja Jakca in Prežihovega Voranca. Prvošolci na Osnovni šoli Jožeta Moškriča, ki jih je Janković zmotil ravno med malico, so bili obiska veseli in so z županom tudi izmenjali nekaj besed. Večina jih je poudarila, da se veselijo začetka pouka in predvsem spoznavanja novih prijateljev.

Janković pa je ob robu obiska dejal, da je prvi šolski dan nekaj posebnega za vse, v prvi vrsti za otroke, pa tudi za starše, učitelje, ravnatelje in vodstvo ljubljanske mestne občine. Želi si, da bi se otroci dobro razumeli, postali prijatelji, se učili in med seboj sodelovali. Znanje je osnova razvoja, je dodal Janković. Hkrati se je zahvalil vsem, ki skrbijo za varnost otrok, voznike pa pozval, naj bodo v bližini šol pozorni predvsem na prvošolce.

"Lepo je hoditi po šolah v Ljubljani," je še povedal Janković. Spomnil je na majsko raziskavo zadovoljstva v vrtcih in osnovnih šolah, ki kaže, da so starši izjemno zadovoljni z ljubljanskimi vrtci in šolami. "To je tisto, kar me dela veselega in ponosnega. To je tisto, kar razlagam - da so naši vrtci in šole najboljši," je poudaril. Janković je sicer že na novinarski konferenci minuli teden dejal, da je zadovoljen z letošnjim vpisom tako v javne vrtce kot v osnovne šole.

Pikalo: Pozornost je treba dati tudi srednjim šolam Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je na prvi šolski dan obiskal Srednjo in poklicno strokovno šolo Bežigrad. Spomnil je, da so danes "prvošolci" tudi v srednjih šolah. Za obisk te šole se je odločil tudi zato, ker je poleg gimnazij pozornost treba dati tudi poklicnim srednjim šolam. Ob tem je Pikalo vsem učencem in dijakom zaželel vse najboljše in jim sporočil, naj gredo z velikim veseljem v šole, ker se bodo veliko naučili. "Prepuščamo jih v dobre roke in v dobro opremljene šole," je dodal.

Minister je ob robu obiska tudi vljudnostno pozdravil dijake, sicer pa bo danes obiskal še učence osnovne šole Šenčur pri Kranju v tamkajšnjem Domu krajanov.

V pisni poslanici pa je Pikalo učencem in dijakom ter učiteljem in ravnateljem med drugim zaželel prijeten in nepozaben prvi šolski dan, ki bo zlasti poseben za prvošolce. "Spočiti in polni pričakovanj znova, ali prvič, sedate v šolske klopi ter se podajate novim znanjem naproti," je zapisal v poslanici. Učiteljem pa je zagotovil, da si bo tudi v prihodnje prizadeval, da bo njihovo delo spoštovano, razumljeno in ustrezno vrednoteno.

Po končanih počitnicah bo danes v šolske klopi sedlo 163.914 osnovnošolcev in 77.283 dijakov. Prvič šolski prag prestopa 20.368 prvošolcev, na katere na poti v šolo še posebej pazijo policisti, redarji in prostovoljci.

Virant: Ocene so pomembne, še bolj pomembna pa je varnost učencev na poti v šolo Prvošolkam in prvošolcem na Osnovni šoli Dob sta se prvi šolski dan pridružila tudi notranji minister Gregor Virant in generalni direktor policije Stanislav Veniger. Ocene so pomembne, še bolj pomembna pa je varnost učencev na poti v šolo, je poudaril Virant.

Prvošolkam in prvošolcem je minister zaželel lep prvi šolski dan, veliko veselja pri pouku in v šoli nasploh. Šola je nekaj lepega, v šoli se otroci veliko naučijo, če se veliko naučijo, veliko znajo, in tisti, ki veliko zna, je velik frajer. Poleg tega pa se v šoli lahko počne še sto zanimivih stvari v različnih krožkih, otroci spoznavajo prijatelje, kar pomeni, da je šola nekaj zelo lepega, je dejal minister.

Za najmlajše šolarje, ki so jih prvi šolski dan še spremljali starši, so v Dobu pri Domžalah najprej pripravili igrano pravljico Rdeča kapica. Nato pa so skupaj s policistko Natašo in policijsko maskoto Leonom spoznavali, kako morajo ravnati in na kaj vse morajo biti pozorni, da bo njihova pot v šolo čim bolj varna.

"Bodite previdni v prometu" Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel in vršilec dolžnosti direktorja Agencije za varnost v prometu Igor Velov pa sta ob prvem šolskem dnevu obiskala novomeško Osnovno šolo Grm. V svojih nagovorih sta šolarje pozvala, naj bodo previdni v prometu in naj odrasle opozarjajo na napake, ki jih ti storijo kot vozniki ali pešci.

Minister Omerzel je po srečanju s šolarji povedal, da je prvi šolski dan, ko so otroci še počitniško razigrani, s stališča prometne varnosti posebej pomemben. Hkrati je poudaril, da se morajo odrasli zavedati, da so tudi v primeru prometne varnosti otrokom za zgled.

Glede novomeške prometne varnosti je ocenil, da je Novo mesto varno. Tamkajšnji odrasli udeleženci v prometu so disciplinirani, hkrati pa so svojim otrokom lahko pogosto za zgled. V Novem mestu, kjer skrbijo za prometno preventivo, pa za to, da pridejo otroci prve šolske dni varno na svoj cilj, skrbi vrsta prostovoljcev, je nadaljeval minister. Menil je še, da se glede prometne varnosti otrok Slovenija razvija v pravi smeri, po statističnih podatkih pa je med bolj varnimi evropskimi državami, je še povedal Omerzel.

"Sodelovanje daje rezultate" Velov pa je dejal, da je projekt prvega šolskega dne primer zglednega sodelovanja med vsemi udeleženci v prometu. Od Zveze šoferjev in avtomehanikov, do avtomobilskih društev, svetov za preventivo in varnost, lokalnih skupnosti, policije, gasilcev, šol in drugih. Tako sodelovanje daje rezultate, sam pa se bo zavzemal, da bo sodelovanja za skupno dobro čim več, je poudaril.

Velov je med svojim nagovorom novomeške šolarje pozval tudi, naj mu pomagajo pri treh nalogah. Tako, da so pozorni, ali so med vožnjo v vozilu vsi pripeti z varnostnim pasom. Da voznika, če ta med vožnjo telefonira, opozorijo, da je to nevarno in prepovedano; ter naj bodo pozorni, ali vozniki ustavljajo pred prehodi za pešce, je še opozoril Velov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin