Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 9. 2023,
10.57

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

Natisni članek

Nazaj v šolo prvi šolski dan Komenda šola

Petek, 1. 9. 2023, 10.57

7 mesecev, 4 tedne

Kaj je predsednica Pirc Musar zaupala prvošolcem? #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97
Prvi šolski dan | Šolski prag bo letos prvič prestopilo 20.716 prvošolcev, prvošolčke v OŠ Komenda Moste je pozdravila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.  | Foto Ana Kovač

Šolski prag bo letos prvič prestopilo 20.716 prvošolcev, prvošolčke v OŠ Komenda Moste je pozdravila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Foto: Ana Kovač

Za skoraj 194 tisoč učencev in okoli 82 tisoč dijakov se danes začenja novo šolsko leto, kljub posledicam po nedavni vodni ujmi, ki je poškodovala nekatere šole. Tam, kjer potekajo sanacije in ne bo mogoče začeti rednega pouka, bo ta prve dni stekel na nadomestnih lokacijah. Številne šole so danes obiskali politiki, predsednica republike Nataša Pirc Musar je obiskala v poplavah prizadeto Osnovno šolo Komenda Moste. Šolski prag bo letos prvič prestopilo 20.716 prvošolcev. 

Pot v šolo je letos na območjih, ki so jih močno prizadele poplave in so še v fazi aktivne in obsežne sanacije, povsem drugačna, saj poteka tudi mimo plazišč in skozi delovišča. Zagotavljanje prometne varnosti otrok je na teh območjih zato še toliko bolj ključno, opozarjajo na agenciji za varnost prometa.

Veliko škode je v nedavnih poplavah utrpela OŠ Komenda Moste, ki jo je danes obiskala predsednica Republike Nataša Pirc Musar. Nagovorila je zbrane učence, učitelje in starše ter si ogledala potek sanacije šole po nedavnih poplavah.

"Otroke moramo učiti, da bo treba na nek način spremeniti naša življenja" 

"Slovenija ni osamljen otok sredi oceana, je delček tega planeta. V šolah moramo začeti naše otroke učiti, kako bo treba na nek način tudi spremeniti naša življenja, da bo naš planet obstal," je dejala v luči nedavnih poplav, ki so v začetku avgusta zajele Slovenijo. Tako je prepričana, da bodo zaradi posledic podnebnih sprememb, ki smo jim priča po vsem svetu, v šolah več pozornosti namenili tudi tej tematiki.

"A brez ljubezni in spoštovanja tudi ta naš planet ne bo obstal. To je tisto, kar želim, da starši, učitelji in učiteljice prenesemo na tiste najmlajše, saj na njih svet stoji," je še sklenila predsednica republike ob začetku novega šolskega leta.

Prvošolcem je ob prestopu šolskega praga zaželela, naj se imajo radi, spoštujejo drug drugega in naj bodo spoštljivi tudi do učiteljev in staršev. Poudarila je tudi pomen solidarnosti, ki bo po njenem prepričanju beseda leta.

Pirc Musar si je po nedavnih poplavah ob začetku šolskega leta v Komendi ogledala sanacijo šole po nedavnih poplavah. Ob tem se je zahvalila vsem, ki so pomagali pri saniranju katastrofalnih posledic in prostore osnovne šole pripravili za vrnitev šolarjev.
Fotogalerija
1 / 21

Vse slovenske šolarje pa je Pirc Musarjeva nagovorila tudi prek videoposnetka: 

Infrastrukturna ministrica v šolo pospremila učence OŠ Luče 

Učence Osnovne šole (OŠ) Blaža Arniča Luče in Podružnične osnovne šole Solčava so v šolo pospremili predstavniki ministrstva za infrastrukturo, agencije za varnost prometa in policije. Prvošolce s starši so sprejeli v Športnem centru Luče, kjer jih je med drugim nagovorila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Felda pozdravil prvošolce OŠ Šmarje pri Kopru 

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda pa je pozdravil prvošolce OŠ Šmarje pri Kopru. Felda se je v poslanici pred začetkom šolskega leta že zahvalil zaposlenim v šolah in vrtcih za vse, kar so storili ob ujmah. Učencem in dijakom je zaželel, da se šolskega dela lotijo z marljivostjo.

Učenci iz Moravč pa so medtem z novim šolskim letom vstopili v sodobno opremljene prostore novega prizidka OŠ Jurija Vege in novo športno dvorano.

Prometna varnost: šole bodo obiskali tudi policisti 

Prvi dan šole je vedno znova priložnost, da se voznike, otroke in starše spomni na pomembnost varnega in odgovornega obnašanja na cesti, ki otrokom omogoča varno pot v šolo. V tem smislu poteka tudi nacionalna preventivna akcija Varno v šolo z geslom Srce prometne varnosti smo vsi.

Tako bodo v prvih šolskih dneh policisti obiskali nekatere osnovne šole in skupaj z ravnatelji ter mentorji prometne vzgoje na roditeljskih sestankih starše prvošolčkov seznanili z nevarnostmi, ki na cesti prežijo na najmlajše. V okolici šol bodo izvajali poostren nadzor prometa.

poklic, moški, služba, delavec
Novice Kako do poklica prihodnosti?
dijaki, šola
Novice Znano je, iz katerega tretjega predmeta bo potekalo NPZ
učenka, šolar, šola
Novice Novi izzivi, nove priložnosti. Danes je prvi dan novega šolskega leta. #video
šola, pot v šolo
Trendi Varna pot v šolo: nujna opozorila otrokom
Ne spreglejte