Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 7. 2023,
13.04

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

Natisni članek

gradnja cesta Alenka Bratušek Zasavje

Petek, 7. 7. 2023, 13.04

9 mesecev, 3 tedne

Bratuškova: Cesto Hrastnik–Zidani most bomo začeli graditi leta 2025

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39
Alenka Bratušek | V primeru, da bi dela potekala zaporedno, predvidevajo, da bi lahko gradnja skupaj trajala nekaj več kot pet let. | Foto STA

V primeru, da bi dela potekala zaporedno, predvidevajo, da bi lahko gradnja skupaj trajala nekaj več kot pet let.

Foto: STA

Projekt gradnje ceste Hrastnik–Zidani most, ki je vreden nekaj več kot 40 milijonov evrov, bi lahko začeli leta 2025, je po srečanju z župani zasavskih občin povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Kot je dejala, jim je uspelo zagotoviti potrebnih dodatnih 400 tisoč evrov za to, da se nadaljuje priprava projektne dokumentacije.

Po pojasnilih ministrice bi bil lahko razpis za izvajalca gradbenih del objavljen proti koncu prihodnjega leta, gradnja prvega odseka, ki je vreden nekaj več kot 40 milijonov evrov, pa bi lahko stekla v letu 2025.

Trije odseki, gradnja načrtovana vsaj pet let

Na prvi etapi ceste na območju Občine Hrastnik je predvidena gradnja treh odsekov. V primeru, da bi dela izvajali zaporedno, predvidevajo, da bi lahko gradnja skupaj trajala nekaj več kot pet let.

"Za ta projekt so pravice porabe zagotovljene, kar pomeni, da bo imel ta projekt absolutno prioriteto tudi pri načrtovanju proračunov za leto 2024 in 2025." Za preostali dve etapi, ki bosta v občinah Laško in Radeče, medtem napovedi na ministrstvu danes niso dajali.

Na vprašanje, ali bo možnost zanj pridobiti tudi evropska sredstva, na ministrstvu odgovorov zaenkrat še nimajo. Je pa Bratušek dejala, da je nek splošen okvir ta, da Evropska komisija ni naklonjena, da z evropskimi sredstvi gradimo ceste. "Naša prioriteta so železnice in njihova gradnja, tako da se bomo predvsem zavzemali za to, da evropska sredstva pridobimo za železniške povezave oziroma nadgradnje, ceste pa bomo financirali iz državnega proračuna," je dodala.

Nevarna cesta z več enosmernimi odseki 

Kot zelo pozitivnega je današnji sestanek s pristojno ministrico označil župan Hrastnika Marko Funkl. Po njegovih besedah so namreč danes po večletnih prizadevanjih prvič dobili konkretne zaveze, do kdaj naj bi se začela dela na cesti, ki bo nadomestila trenutno ozko in nevarno povezavo, po kateri promet kljub nedavni prenovi na več odsekih še vedno poteka enosmerno s semaforjem.

"Ta cesta je verjetno najslabša medregionalna povezava v državi. Gre za izmenično enosmeren promet samo za osebna vozila, povezava Hrastnika proti Posavju je tako resnično slaba. To je slabo tudi za naše gospodarstvo, zato pozdravljamo potezo ministrstva," je podaril Funkl in dodal, da se v Hrastniku veselijo trenutka, ko se bodo gradbena dela na cesti tudi zares začela. Ob tem je obljubil, da bodo ministrico in njeno ekipo ob začetku brnenja prvih strojev pričakali z rudarsko in steklarsko godbo.

Da je današnji trenutek zgodovinski ne samo za Hrastnik, temveč vse Zasavje, pa je menil župan Zagorja ob Savi Matjaž Švagan. V obdobju, ko se borijo za projekt izvedbe regionalne ceste Zidani Most–Hrastnik, se je zamenjalo že 14 ministrov, ki so vsi po vrsti zatrjevali, da je ta cesta najbolj problematična v državi, je orisal Švagan in dodal, da so danes "prvič po 20 letih doživeli pozitivno informacijo".

"Zahvaljujem se ministrici, poslancem iz Zasavja ter predsedniku vlade, ki vedo, kakšen je položaj v Zasavju, da vedo, da to ni privilegij, ampak nekaj, kar nam pripada," je še dodal.

Zeleno luč, ki so jo danes dobili od pristojnega ministrstva, pa sta pozdravila tudi podžupan občine Trbovlje Rok Koprivc in Jani Medvešek iz Regionalne razvojne agencije Zasavje. Slednji je opozoril, da bi si prebivalci Zasavja in tudi drugi državljani želeli, da bi bili takšni dogovori, kot je bil sprejet danes, ostali na mizi ne glede na politične razmere v državi. "Ne glede na to, kakšen bo politični položaj v prihodnje, upamo, da bo načrt za Zasavje ostal takšen, kot je," je dodal.

Alenka Bratušek
Novice Počitniška hiška Alenke Bratušek: šef komunale razkril, ali je bilo vse zakonito
Alenka Bratušek
Novice Vlada se je seznanila s študijama o letalski povezljivosti
Alenka Bratušek, SAB
Novice Sprememba načrta: drugi tir železnice skozi Labore, ne skozi Orehek #video
Letališče Brnik nov terminal
Novice "Letalska povezljivost slabša samo v Belorusiji" #video
Alenka Bratušek
Novice Alenka Bratušek: Časovnico smo skrajšali za pol leta
Ne spreglejte