Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 10. 2013,
16.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Branko Masleša sodstvo

Ponedeljek, 28. 10. 2013, 16.25

7 let, 12 mesecev

Branko Masleša priznava, sodniki morajo delati drugače (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska sodišča so letos bolj učinkovita, kot so bila lani, a vsi bi lahko delali še bolje, pravi predsednik vrhovnega sodišča.

"Nočemo biti kot Sizif, odločeni smo skalo prevaliti na drugo stran hriba," je predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša povedal na novinarski konferenci, na kateri je predstavil delovanje sodišč v tem letu, potem ko je v zadnjih desetih mesecih obiskal vsa sodišča v državi.

"Tu smo zaradi strank v postopkih" "Tu smo zaradi strank v postopkih," pravi Masleša in poudarja, da so slovenska sodišča dosegla znaten napredek v zadnjem letu. "Rezultati iz prvih devetih mesecev letošnjega leta glede na isto obdobje lani so spodbudni," pravi Masleša. Izpostavil je primer okrajnega sodišča v Mariboru , ki naj bi, tako napovedujejo, vsak primer začel obdelovati v roku treh mesecev.

Pretočnost sodnikov, glavna težava Kot največjo težavo je Masleša izpostavil pretočnost sodnikov, problematičnost izvršilne zakonodaje, ki je "toliko pomanjkljiva, da bi jo kazalo postaviti popolnoma drugače", pravi Masleša, glede tega pa pričakuje popravke. Opozoril je tudi na pomanjkanje sredstev. Sodišče je vlado zaprosilo za sedem milijonov evrov več iz proračuna za leto 2014 in za dva milijona več za prihodnje leto. Odgovora še niso dobili, "slišali smo, da naj bi se to reševalo sproti, a za nas to ni sprejemljivo, saj lahko načrtujemo le toliko obveznosti, kolikor imamo kritja. V neko negotovost se ne želimo spuščati".

Težave zaradi sprememb zakona za uravnoteženje javnih financ Generalni sekretar vrhovnega sodišča Janko Marinko je opozoril na množične spore zaradi sprememb Zujfa in "posegov, ki so se izkazali za ne dovolj premišljene. Ti spori lahko ohromijo delo sodišč", pravi Marinko, ki meni, da bi morala vlada za te primere najti sistemsko rešitev, in navaja, da grozi 80 tisoč potencialnih sporov oziroma predlogov za izvršbo zaradi vprašanja izplačila tretje četrtine plač. "Kar nekaj sto predlogov je že vloženih na sodišča. Zdaj imajo sodišča 60 tisoč nerešeni zadev, še dodatnih 80 tisoč zadev bi jih popolnoma ohromilo."

Ne spreglejte