Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 9. 2014,
13.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vrhovno sodišče Janez Janša Janez Janša Franci Matoz Branko Masleša Patria

Ponedeljek, 29. 9. 2014, 13.22

8 let

Branko Masleša ostaja predsednik senata v zadevi Patria (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sodniki so zavrnili zahtevo Francija Matoza za izločitev Branka Masleše s položaja predsednika senata v zadevi Patria. "Prepričan sem, da sta bila oba predloga za izločitev utemeljena," pravi Matoz.

"Vsaj pri Masleši obstajata tako objektivna kot subjektivna pristranskost," meni Matoz. Odločitve sodnikov ne more komentirati: "Odločitev je takšna, kot je, a dokler ne dobim obrazloženega sklepa, ga ne morem komentirati." Potrdil je tudi, da je svojo zahtevo za izločitev Masleše danes dopolnil. Kot je dejal, s subjektivnim kriterijem oz. "njegovim odnosom do Janeza Janše".

Na seji, ki je trajala dobro uro, je bilo prisotnih 27 od 32 sodnikov (trije so se opravičili, Masleša in Tratnikova pa sta bila izločevana). Masleša je nato kot predsednik sodišča zavrnil zahtevo za izločitev sodnice Maje Tratnik.

Jutri o zahtevi za varstvo zakonitosti Kot je pojasnil predstavnik sodišča Gregor Strojin, bo petčlanski senat jutri začel odločati o zahtevi za varstvo zakonitosti, ki so jo vložili vsi trije obsojeni v zadevi Patria. Predvideni so trije datumi sej. Po sprejetju odločitve bo sodba izšla pisno.

Občni zbor vrhovnih sodnikov je o izločitvi določenih sodnikov, tudi Branka Masleše, kar sta zahtevali obe stranki v postopku, torej tako vrhovni tožilec Andrej Ferlinc kot zagovornik obsojenega prvaka SDS Janeza Janše, odločal že 27. avgusta. Takrat so Janševo zahtevo za izločitev iz zadeve Patria zavrnili s pojasnilom, da se je v svojem govoru na sodniških dnevih izrekal kot predsednik vrhovnega sodišča in ne kot sodnik v konkretni zadevi.

Masleševa vloga se je spremenila, tokratno izločitev pojasnjuje Franci Matoz. Kot je znano, se je Masleša pred nekaj tedni odločil, da bo do konca leta predsedoval vsem senatom, ki bodo odločali v zahtevah za varstvo zakonitosti.

Kot so nam pojasnili na vrhovnem sodišču, "je ponovno odločanje potrebno v primerih, če stranka v svoji zahtevi navaja nove razloge, zaradi katerih ocenjuje, da je izločitev predsednika sodišča kot predsednika senata potrebna".

Zobčeva ima zdravniški pregled, nato pa odhaja na dopust V senat, ki bo odločal o usodi Janeza Janše, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča, so bili sprva imenovani Vesna Žalik kot sodnica poročevalka, Branko Masleša kot predsednik senata ter sodniki Barbara Zobec, Marko Šorli in Maja Tratnik. Ker se je Zobčeva izgovorila, da ima tisti dan zdravniški pregled, nato pa odhaja na dopust, je Masleša namesto nje imenoval Damijana Florjančiča.

Izločitev sodnice Maje Tratnik je prav tako znova predlagal Matoz. Ta je izhajal iz dejstva, da je Tratnikova že pred časom predlagala svojo izločitev, češ da pri odločitvi ne more biti nepristranska, ker je bil njen mož namestnik takratnega republiškega sekretarja za pravosodje in aktivno udeležen v postopkih, povezanih s prestajanjem zaporne kazni v zadevi JBTZ.

Odbor 2014: Ob 17. uri pogreb pravne države "Danes bomo simbolno pokopali pravno državo. Pravna država ni umrla naravne smrti, ampak so jo ubili. Niso je ubili naenkrat, ampak so jo desetletja strahovito mučili, se izživljali nad njo ter jo zlorabljali tudi za nezakonito in protiustavno obsojanje, zapiranje, mučenje – tudi za ubijanje nedolžnih žrtev," pa so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v odboru 2014.

V odboru so prepričani, da bo od današnjega "pokopa" pravne države tekel nov čas. "Ali bo na mesto pokojne države stopila država vladavine prava, bomo kmalu videli. Vsak dan bomo spremljali, kaj se dogaja in čakali pozitivne premike. Tožilke in tožilci ter sodnice in sodniki imajo novo priložnost, posebej tisti, ki so umrlo pravno državo najbolj zlorabljali, da začnejo delati bolj vestno in odgovorno," so še zapisali.

Ne spreglejte