Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 7. 2024,
8.16

Osveženo pred

3 dni, 4 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

seja Bovec lastniki smučišče Kanin

Sobota, 13. 7. 2024, 8.16

3 dni, 4 ure

Bovški svetniki v zvezi s Kaninom čakajo na potezo države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29
Žičnica Kanin | "Ni pomembno, kdo ima v lasti, niti kdo upravlja Kanin, želimo si samo, da bi bilo tudi pozimi v Bovcu veliko ljudi," je dejal Mlekuž. | Foto STA

"Ni pomembno, kdo ima v lasti, niti kdo upravlja Kanin, želimo si samo, da bi bilo tudi pozimi v Bovcu veliko ljudi," je dejal Mlekuž.

Foto: STA

Bovški občinski svetniki predlog javno-zasebnega partnerstva za oživitev kaninskega smučišča, ki ga je predložil konzorcij Promotor, ocenjujejo kot resen. Na potezi je zdaj država, so sporočili po petkovi izredni seji občinskega sveta. Te se sicer ni udeležil nihče od vabljenih predstavnikov gospodarskega ter infrastrukturnega ministrstva.

Konzorcij Promotor sestavlja šest investicijskih in strokovnih partnerjev, njegov pobudnik in ustanovni partner je podjetje Foris, lastnik hotela Kanin, pridruženi partner je lokalno podjetje Soča Rafting. Strokovni člani konzorcija so še žičničarsko podjetje Leitner, Stem International, Riko in Projekt.

Na seji je predstavil študijo, ki kaže, da lahko Bovec, predvsem nastanitveni obrati, turistično preživi samo s celoletnim turizmom. Njihov načrt je torej ponovno oživiti zimski del sezone.

"GTC Kanin je mogoče zgraditi samo na način javno-zasebnega partnerstva"

Po pojasnilih zastopnika podjetja Leitner Franca Alaina Furlanija gospodarski dejavniki kažejo, da je mogoče GTC Kanin zgraditi samo na način javno-zasebnega partnerstva, javni partner, torej država, pa naj bi, investicijo dobila povrnjeno v sedmih letih, zasebni partnerji pa 21 letih. Po trenutnih izračunih in potrebnih objektih bi sicer vložek znašal 68 milijonov evrov, od tega 20 do 25 odstotkov zasebnega kapitala, je dejal.

Kot je pojasnil bovški župan Valter Mlekuž, so študijo konzorcija pred tremi meseci posredovali ministrstvoma za infrastrukturo in gospodarstvo, vendar do danes niso prejeli pisnega odgovora. Minuli petek so jih vladni predstavniki povabili na sestanek, a po Mlekuževih besedah šele po tem, ko so v Bovcu zagrozili, da bodo študijo predstavili javnosti.

Na sestanku, ki ga je sklical podpredsednik vlade Matej Arčon, so občini dali vedeti, da država pred vlaganjem zahteva prenos lastništva obstoječega smučišča Kanin nase. Smučišče je sicer od leta 2013 v občinski lasti.

So pa po besedah direktorice Hotela Kanin Urške Radanovič tako ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han kot tudi Arčon projekt ustno podprli.

Občinskemu svetniku in poslancu Danijelu Krivcu (SDS) se je zdel zahtevek po prenosu lastništva nenavaden, saj da je država lani po vsej Sloveniji povsem zasebne žičniške projekte financirala v razmerju 80 odstotkov državnih sredstev proti 20 odstotkom zasebnih, ne da bi v zameno zahtevala kakršnokoli lastništvo. Opozoril je, da se ministrstvi nista držali 30-dnevnega roka za kakršenkoli odgovor, da pa je v tem trenutku najpomembnejše, da se besede podpore konkretizirajo.

Župan Bovca: Ni pomembno, kdo upravlja Kanin, želimo si samo, da bi bilo tudi pozimi v Bovcu veliko ljudi 

Mlekuž je pojasnil, da vlada zahtevka po lastništvu ni konkretizirala, tako da ne vedo, lastništvo česa in v kolikšnem deležu država zahteva. Prenos za občino sicer ni sporen, v ponedeljek pa bodo prosili za obrazložitev pogojev. Kot je poudaril, bi denimo možnost, da država v Kanin vstopi na način Nordijskega centra Planica, torej s popolnim prevzemom lastništva in financiranjem, na občini pozdravili.

"Ni pomembno, kdo ima v lasti, niti kdo upravlja Kanin, želimo si samo, da bi bilo tudi pozimi v Bovcu polno ljudi," je dejal Mlekuž.

Študija, katere podrobnosti konzorcij ni razkril, naj bi vsebovala tehnično dokumentacijo, pravno-ekonomsko analizo in upravljavski načrt. V njej je predlog nove trase krožno-kabinske žičnice z zmogljivostjo 1.200 oseb na uro in potovalnim časom 13 minut iz doline do zgornje postaje.

Seje občinskega sveta se je udeležil tudi podpredsednik Združenja slovenskih žičničarjev Jani Janša, ki je dejal, da v društvu podpirajo rešitev Kanina, da pa je seja brez predstavnikov države "račun brez krčmarja".

Ne spreglejte