Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 12. 2018,
6.30

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

Banka Slovenije guverner Boštjan Vasle

Četrtek, 6. 12. 2018, 6.30

5 let, 4 mesece

Kandidat za guvernerja: Vrh smo že dosegli. Pred nami so drugačne razmere. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Borut Pahor, Boštjan Vasle | Glede sanacije bank in izbrisov lastništva je po Vasletovih besedah treba počakati na razplet pravne presoje. Napovedal je podporo Banke Slovenije pri pripravi zakona, ki bo omogočil pravno varstvo.  | Foto Urad predsednika republike

Glede sanacije bank in izbrisov lastništva je po Vasletovih besedah treba počakati na razplet pravne presoje. Napovedal je podporo Banke Slovenije pri pripravi zakona, ki bo omogočil pravno varstvo. 

Foto: Urad predsednika republike

Kandidat za guvernerja Banke Slovenije Boštjan Vasle se je na javni predstavitvi, ki jo je pripravil predsednik države Borut Pahor, zavzel za delovanje banke kot odprte institucije. "Vedno sem podpiral odprtost in sodelovanje, moja kandidatura temelji tudi na tej zavezi," je povedal Vasle, ki se mu je v teh dneh iztekel mandat na čelu Umarja.

Vasle je opozoril, da smo v obdobju, ko se bodo zgodile spremembe v mednarodnem ekonomskem okolju ter spremembe na področju koordinacije in nadzora politik, ki jih vodi Evropska centralna banka (ECB) in posledično Banka Slovenije.

Video: Planet TV

"Kaže, da smo dosegli vrh gospodarske rasti"

"Banka Slovenije mora ob tem svoja stališča graditi na strokovnih argumentih in ta stališča predstavljati javno, ne le znotraj evrosistema, temveč širši javnosti, tako strokovni, politični kot splošni zainteresirani javnosti," je dejal.

"Zavedam se, da so pred nami gospodarske razmere, ki bodo drugačne kot v preteklih letih. Vse več indikatorjev kaže, da smo dosegli vrh gospodarske rasti in da se pričakuje njeno umirjanje, vse to pa bo zahtevalo odziv vseh ekonomskih politik in med njimi denarne politike, ki je v pristojnosti Banke Slovenije," je dejal.

Borut Pahor, Boštjan Vasle
Novice Pahor za guvernerja predlaga Boštjana Vasleta #video

Banke v drugačnih kondiciji kot pred krizo

Razmere na bančnem trgu je označil za razmeroma dobre, saj so banke v drugačni kondiciji kot pred krizo - kapitalske ustreznosti so primernejše, obseg nedonosnih posojil manjši, banke bolje obvladujejo tveganja. "Spremembe pa bodo od centralne banke zahtevale, da skrbno spremlja poslovanje bank, predvsem vsebinsko - kako so njihovi poslovni modeli prilagojeni na spremembe v splošnem gospodarskem okolju," je menil.

Makrobonitetno politiko bodo po njegovih besedah spremljali nova tveganja in izzivi. "Treba bo povezati različne segmente finančnega trga, torej ne le bančništva, temveč tudi zavarovalništvo in trg vrednostnih papirjev," je dejal. To bo treba obvladovati v luči ohranjanja stabilnosti sistema, pri čemer bo sledilo tudi obdobje, ko se bo pokazalo, kako uspešne so bile institucionalne spremembe v evrskem območju.

Borut Pahor
Novice Išče se guverner: Damijan in Masten brez podpore. Se v igro vrača ugledni bančnik?

Slovenija je majhno in odprto gospodarstvo

Vasle se je zavzel za dokončanje bančne unije. "Če bi pospešili njeno dokončanje, bi lahko prispevali še k večji stabilnosti," je dejal ter dodal, da je to pomembno za Slovenijo, ki je majhno in odprto gospodarstvo in kot taka izpostavljena šokom. ECB je pred tem, da bo treba razmisliti, kako nekonvencionalne ukrepe postopoma umakniti. 

Glede možnosti, da bi računsko sodišče presojalo odločitve Banke Slovenije, je za nadzor. A pri preverbi vsebinskega dela Banke Slovenije pride do trka dveh zakonodaj, slovenske in tiste, ki ureja evrsko območje. "Načeloma podpiram pregled postopkov, treba pa se je podrobno seznaniti s stališči, ki so pripeljala do takšnih in drugačnih odločitev v preteklosti v Banki Slovenije," je dejal.

Ne spreglejte