SiolNET. Novice Slovenija
1,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor za guvernerja predlaga Boštjana Vasleta #video

1,36

termometer

Predsednik republike Borut Pahor za novega guvernerja Banke Slovenije predlaga Boštjana Vasleta, dosedanjega v. d. direktorja Umarja. Pahor ocenjuje, da Vasle izpolnjuje visoke strokovne kriterije in ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije. Kot je po Pahorjevi odločitvi sporočil Vasle, je "zelo počaščen in zadovoljen".

Boštjan Vasle je bil zadnjih 11 let direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Prvič je bil na položaj imenovan decembra 2007, drugič jeseni 2012, od konca drugega mandata pa je bil na tem položaju začasno. Nasledila ga je Maja Bednaš, vlada jo je za v. d. direktorja imenovala včeraj, njen mandat pa bo trajal do imenovanja novega direktorja oziroma najdlje do 5. junija prihodnje leto.

Prej je na uradu vodil sektor za makroekonomske analize in ekonomsko politiko, pred tem pa je bil zaposlen na ministrstvu za finance.

Vasle se je sicer poleg kandidature za guvernerja prijavil tudi za direktorja Umarja. Premier Marjan Šarec mu je še dejal, da bo moral razmisliti o svojih ciljih, kaj si želi, "ker na obeh funkcijah ne bo mogel biti".

Vasleta podprli v SD, SMC, DeSUS in SAB

Pahor je po številnih uradnih in neuradnih pogovorih z vodji poslanskih skupin DZ ugotovil, da uživa Vasle potrebno podporo poslank in poslancev za izvolitev. Javna predstavitev kandidata za guvernerja Banke Slovenije Vasleta bo v četrtek dopoldne.

Podporo so mu sicer doslej izkazali v SD, SMC, DeSUS in SAB.

Na razpis za mesto guvernerja se je prijavilo pet kandidatov, poleg Vasleta še ekonomista Jože Damijan in Igor Masten ter Eva Lorenčič iz Evropske centralne banke in nekdanji prvi mož Kapitalske družbe Tomaž Toplak.

V SDS, LMŠ, SD, NSi in SNS so napovedali, da se bodo z njim sestali in nato sporočili svojo odločitev.

Državni zbor bo odločal že na decembrski seji

Državni zbor bo o Pahorjevem predlogu odločil na decembrski redni seji. Pahor si te časovnice želi zato, ker je Banka Slovenije brez guvernerja že od konca aprila. Takrat jo je zaradi odhoda na drugo delovno mesto zapustil Boštjan Jazbec, banko pa v tem času vodi Primož Dolenc, ki mu v prvem izbornem krogu za mesto guvernerja ni uspelo dobiti potrebnih 46 glasov podpore poslancev.

Banka Slovenije Novice Še vedno ni znano, kdo bo guverner Banke Slovenije, v igri trije kandidati #video Banka Slovenije Novice V SDS skrivnostni, v LMŠ za guvernerja podpirajo Jožeta Damjana #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin