Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
16. 3. 2018,
12.19

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

35

Natisni članek

Boštjan M. Zupančič Vili Kovačič Davkoplačevalci se ne damo

Petek, 16. 3. 2018, 12.19

6 let, 1 mesec

Boštjan M. Zupančič odstopil čez noč #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

35

Boštjan M. Zupančič, nekdanji sodnik ESČP | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Potem ko so včeraj v listi Davkoplačevalci se ne damo, znano po borbi proti vladnemu zakonu o drugem tiru, za predsednika izvolili Boštjana M. Zupančiča, je ta pred današnjo predstavitvijo izhodišč za program stranke, nepričakovano odstopil. Razlog naj bi bili partikularni interesi stranke.

Še ena v nizu strank, ki nastajajo pred letošnjimi državnozborskimi volitvami, je še pred ustanovitvijo naletela na težavo. Včeraj izvoljeni predsednik liste Boštjan M. Zupančič je namreč vodstvu poslal sporočilo, v katerem je odstopil.

Vili Kovačič, eden od pobudnikov gibanja, je danes pojasnil, da so z Zupančičem konstruktivno sodelovali do včeraj, ko je bil na skupščini, kjer so ga tudi izvolili za predsednika. Danes zjutraj pa so prejeli Zupančičevo odstopno izjavo v kateri je navedel razlog odstopa.

Video: Planet TV

Danes izvedel za "frapantni razlog"

"Žal pa sem šele danes izvedel za frapantni razlog o tem, kakšni so partikularni interesi, ki so pravi razlog za to forsirano ustanovitev nove stranke," je v odstopni izjavi zapisal Zupančič.

Kakšni so partikularni interesi za forsirano ustanovitev stranke smo želeli preveriti pri Zupančiču, a se na naš klic ni odzval.

Je pa Zupančič popoldne na svojem profilu na Twitterju delil spodnji tvit:

"Ne more biti predsednik nečesa, kar pravno sploh ne obstaja"

Nekdanji sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice je še poudaril, da se njegovega imena kot domnevnega "predsednika" stranke Davkoplačevalci se ne damo ne more in ne sme uporabljati. "Prvič zato, ker stranke po zakonu sploh ni in drugič, zato ker ne morem biti "predsednik" nečesa, kar pravno sploh ne obstaja."

Kovačič: Mi ne potrebujemo dvojnih vidcev

Kovačič je njegov odstop komentiral z besedami: "Ta zadeva je nam popolnoma nerazumljiva in hvala Bogu, da se je tako odločil, če tako vidi. Mi ne potrebujemo dvojnih vidcev," je dejal Kovačič.

Lista, ki bo v kratkem prerasla v stranko z imenom Davkoplačevalci se ne damo več! je pripravila sedem izhodišč, na katerih temelji njihov program s 50 točkami. Predstavili jih bodo v prihodnjih dneh.

Načelna izhodišča so pravosodje v službi državljanov, referendum državljanom, samofinanciranje civilne družbe, volilni sistem po meri volivcev, pluralizacija in demokratizacija medijev, uvedba stimulativnega in pravičnega obdavčenja nepremičnin in dohodkov ter obramba slovenske identitete na temelju grško-judovsko-krščanskega kulturnega in civilizacijskega izročila.

Ne spreglejte