Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 3. 2022,
16.30

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,00

102

Natisni članek

SD Ustavno sodišče Levica Vili Kovačič

Sreda, 23. 3. 2022, 16.30

2 leti

Šest ustavnih sodnikov odločilo: programa Levice in SD nista neustavna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,00

102

ustavno sodišče | Ustavno sodišče Republike Slovenije | Foto Matej Leskovšek

Ustavno sodišče Republike Slovenije

Foto: Matej Leskovšek

Po podatkih, ki smo jih pridobili v uredništvu, je ustavno sodišče zavrnilo pobudo državljana Vilija Kovačiča za ugotovitev protiustavnega ravnanja Levice in SD ter programa Levice s šestimi glasovi proti trem.

klanjanja sd
Novice Se bosta SD in Levica distancirali od klanjanja komunizmu?

Za zavrnitev so glasovali sodniki Rajko Knez, Marijan Pavčnik, Rok Čeferin, predsednik Matej Accetto ter sodnici Katja Šugman Stubbs in Špelca Mežnar. Proti zavrnitvi so glasovali sodniki Rok Svetlič, Marko Šorli in Klemen Jaklič.

Pritrdilno mnenje sta spisali Šugmanova in Mežnarjeva, odklonilna mnenja pa sodniki Svetlič, Šorli in Jaklič. Šesterica je pobudo označila za očitno neutemeljeno in na podlagi očitne neutemeljenosti ocenila, da ni potrebna javna obravnava.


Pobudo za ugotovitev protiustavnosti delovanja političnih strank Levica in SD sta na podlagi nedavne odločitve Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) v primeru iz Romunije na ustavno sodišče 6. januarja letos vložila Vili Kovačič in Luka Perš. Takrat sta zapisala, da je po njunem mnenju nujno, da za ohranitev demokracije in miru v Sloveniji ustavno sodišče o pobudi odloči najpozneje v enem mesecu. | Foto: Twitter/Daily Loud Pobudo za ugotovitev protiustavnosti delovanja političnih strank Levica in SD sta na podlagi nedavne odločitve Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) v primeru iz Romunije na ustavno sodišče 6. januarja letos vložila Vili Kovačič in Luka Perš. Takrat sta zapisala, da je po njunem mnenju nujno, da za ohranitev demokracije in miru v Sloveniji ustavno sodišče o pobudi odloči najpozneje v enem mesecu. Foto: Twitter/Daily Loud

Trije sodniki so v ločenih mnenjih zapisali, da bi sodišče moralo razpisati javno obravnavo, na kateri bi se razčistilo, ali se SD in Levica od nekdanjega komunističnega režima distancirata, Levica pa bi pojasnila, ali stoji za programom, s katerim se zavzema za razlastitev podjetij in posameznikov.

Stranki SD je ustavno sodišče sicer naložilo, da stroške postopka plača sama. Pri stranki SD so prvotno namreč zahtevali, da stroške obravnave nosi država. 

Vili Kovačič je odločbo po kurirju prevzel danes. Že v pobudi je napovedal pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice, če ustavno sodišče ne izvede javne obravnave, ki jo za tovrstne postopke zahtevajo akti Sveta Evrope.

Levica in SD pozdravljata odločitev ustavnega sodišča

Koordinator Levice Luka Mesec je dejal, da je prepoved Levice preko Kovačiča želela doseči SDS, predsednica SD Tanja Fajon pa meni, da je šlo za očitno predvolilno nagajanje.

Koordinator Levice Luka Mesec se je na odločitev ustavnega sodišča, da zavrne pobudo o protiustavnosti delovanja stranke Levica odzval z besedami, da je Kovačič "gospod blizu stranke SDS, ki je poskušala na ustavnem sodišču doseči prepoved Levice in SD".

Odločitev je bila pričakovana, je medtem dejala Fajonova in dodala, da je šlo za "očitno nagajanje vladajoče strukture nasprotnikom, svojim političnim tekmecem, izgubljanje časa pravosodnega sistema."

Novice Šef poslancev Levice pojasnil, kaj si misli o Kordišu, Tomićevi in Golobovi plači

Odločitev Ustavnega sodišča si lahko preberete tukaj.

Odklonilno ločeno mnenje Klemna Jakliča in Marka Šorlija je dostopno tukaj, odklonilno ločeno mnenje Roka Svetliča tukaj, pritrdilno ločeno mnenje Špelce Mežnar in Katje Šugman Stubbs pa tukaj.

Ne spreglejte