Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 2. 2015,
14.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Boštjan Jazbec vlada Banka Slovenije

Četrtek, 12. 2. 2015, 14.19

8 let

Boštjan Jazbec se bo o postopkih za sanacijo bank zagovarjal pred vlado (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Finančni minister Dušan Mramor in državna sekretarka Mateja Vraničar sta vladni ekipi na seji zagotovila, da so postopki pri sanaciji bančnega sistema potekali transparentno in zakonito.

Vladi bo o tem v kratkem poročal tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, ki bo predstavil postopke in razloge za posamezne odločitve pri ukrepih za sanacijo bančnega sistema, je povedal podpredsednik vlade Boris Koprivnikar.

"Ni pa na prvi pogled nikakršnih ocen, da bi prihajalo do nepravilnosti, saj je to nenazadnje nadzirala tudi Evropska komisija in je šlo skozi vrsto preverjanj," je dodal minister za javno upravo, ki je zaradi odsotnosti premierja Mira Cerarja vodil današnjo sejo.

Vlada nima odgovornosti Banka Slovenije je po njegovih besedah del institucije Evropske centralne banke, vlada pa se v njene odločitve ne more neposredno vmešavati. S tem je odgovoril tudi na vprašanje glede odgovornosti vlade, ki je potrdila sklepe, ki jih je predlagala Banka Slovenije. A Koprivnikar za zdaj ne govori o možnosti, ali bi morda spremenili zakonodajo v smislu večjega nadzora nad osrednjo banko.

Ob prihodu na zasedanje voditeljev držav in vlad EU v Bruslju je o tem na kratko spregovoril tudi premier Cerar. Ponovil je, da zadevo pozorno spremlja, po današnji sesznanitvi vlade s trenutnimi dejstvi pa pričakuje, da se bo v naslednjih dneh, tednih povsem razjasnilo, kaj se je dejansko dogajalo.

Vlada je po Cerarjevih besedah danes in že v sredo pristojne organe pozvala, da se na to odzovejo in da ukrepajo. Vlada namreč, tako premier, nima neposredne pristojnosti nadzora, bodo pa organi pregona v okviru svojih pristojnosti preučili vloženo ovadbo s strani malih delničarjev.

"Počakajmo, da razčistimo zadevo do te mere, da bodo dejstva jasna, nato pa bo, če se bo izkazalo, da je bilo kar koli narobe, treba zelo jasno ukrepati," je napovedal.

Ne spreglejte