Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 8. 2011,
20.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Boris Pahor rojstni dan

Petek, 26. 8. 2011, 20.28

8 let

Boris Pahor je 98. rojstni dan praznoval z bralci v Kopru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Po prihodu iz taborišča po drugi svetovni vojni je bila edina želja ustvarjalcev, ki smo živeli v Trstu, da v tem mestu ponovno ustvarimo neko slovensko kulturno okolje."

To je obiskovalcem koprske knjigarne Dom knjige o razlogih svojega ustvarjanja povedal Boris Pahor. Pogovora ob njegovem 98. rojstnem dnevu se je udeležila množica obiskovalcev.

"Vedno ponižani in razžaljeni" "Moj moto je bil vedno ponižani in razžaljeni, zato sem želel pisati in povedati, kaj so Slovenci doživljali v obdobju fašizma, v taborišču in na Tržaškem po vojni," je v pogovoru s Tatjano Rojc povedal Boris Pahor. S prevodi v tuje jezike so spremenili tržaško atmosfero, tako da "smo Slovenci v Trstu danes postali enakopravni na kulturnem področju".

Pahor je povedal, da je v preteklih dneh zaključil popravke za novo knjigo, ki bo za spremembo od drugih govorila o njegovem življenju in njegovi ženi. "Velikokrat so mi očitali, da nikoli ne povem ničesar o sebi in to bom popravil," je povedal Pahor. Razkrivala bo intimni svet med njim in ženo, razkrivala spomine na obdobje, ko je njegova žena zbolela in kasneje umrla.

Tudi v prihodnje želi razkrivati spomine, ki se jih je v njegovih 98. letih nabralo veliko. Ob tem bo verjetno posebno pozornost namenil ženskam, ki jim je v svojih delih vedno namenil posebno mesto. "Tudi knjiga, ki sem jo zaključil v teh dneh, so spomini na žensko, na mojo ženo, ki je razumela moje umetniško ustvarjanje in ga podpirala," je še povedal starosta med slovenskimi pisatelji.

Javnost ga odkriva šele v zadnjem desetletju Slovenski bralci in javnost ga odkrivajo šele v zadnjem desetletju, saj ga prej skorajda niso poznali. "Na žalost je to res, saj je tisto, kar se je zgodilo v tujini kot bumerang udarilo na Slovenijo. In ko me danes ustavljajo mimoidoči, da bi mi stisnili roko, ne vem kaj bi, saj sem kot pisatelj živel in delal dolga desetletja, prepoznavnega pa so me naredil mediji in tujina šele v zadnjih letih," je bil kritičen Boris Pahor.

Teme o narodu in nacionalni identiteti Boris Pahor se je v svojih delih vedno loteval tem o narodu in nacionalni identiteti. To je poudaril tudi v današnjem pogovoru, ki ga je v koprski knjigarni pripravila založba Mladinska knjiga. "V Sloveniji je pomanjkanje nacionalne zavesti, kajti če bi ga bilo dovolj, ne bi bilo toliko egoizma. Nacionalno vprašanje je baza za sodelovanje z drugimi narodi, to pa ni nacionalizem," je o tem vprašanju povedal Pahor.

Pisatelj Boris Pahor je bil rojen v Trstu leta 1913 in tam preživel fašistično preganjanje, kasneje nacistično taborišče in po vojni zagovarjal potrebo in nujo po slovenski demokratični državi. V Evropi in v svetu zaradi svojega literarnega opusa uživa velik ugled. Prav zaradi tega je bil že večkrat kandidiran za Nobelovo nagrado.

Ne spreglejte