SiolNET. Novice Slovenija
1,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bomo v Sloveniji ostali brez dimnikarjev? #video

1,15

termometer

Zanimanje za poklic dimnikarja med mladimi iz leta v leto upada. Na edini srednji šoli v Sloveniji, ki izobražuje za ta poklic, že tretje leto zapored ni vpisa, program se zato naslednje šolsko leto ne bo izvajal.

"Dijakov je malo. Zadnji dve leti ni nobenega, zdaj imamo enega dijaka v tretjem letniku, nobenega v drugem, nobenega v prvem, pa tudi zdaj v prvega se nihče ne vpisuje,“ je stanje na področju izobraževanja novih dimnikarjev pojasnil profesor Ciril Ambrožič s Srednje gradbene šoli in gimnazije Maribor.

Dimnikar Novice Slovenci si bomo končno lahko sami izbrali dimnikarja

Mladi ne vidijo prihodnosti dimnikarstva

Vzrok za to, da ni zanimanja za poklic dimnikarja, naj bi po besedah predsednika komisije dimnikarjev pri Gospodarski zbornici Slovenije tičal v mačehovskem odnosu države do poklica in neorganiziranosti dejavnosti. "Zakonodaja je slaba, na to smo opozarjali že prej, in ljudje tudi sami vidijo, da je ta dejavnost neorganizirana, da imamo težave, in iz tega naslova se tudi mladi ne odločajo, ker ne vidijo prihodnosti ali neke službe, ki bi jim zagotavljala prihodnost," je pojasnil predsednik komisije dimnikarjev pri Gospodarski zbornici Slovenije Aleksander Županek.

Dimnikar Posel danes To so dimnikarji z najvišjimi prihodki

Število požarov raste

Po zakonu o dimnikarskih storitvah iz leta 2017 lahko uporabnik sam izbira izvajalca storitev, kar pa nekateri tudi izkoriščajo. "Enkrat letno se lahko dejansko izvajalca zamenja in tu so nekateri ljudje našli neko žilico, kako se izogibati, in zato je tudi več požarov. Res pa je, da je statistično ugotovljeno, da so požari zgolj tam, kjer dimnikarska služba ne izvaja storitev oziroma se uporabniki izogibajo," pravi Županek.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin