Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 12. 2021,
14.59

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

3

Natisni članek

bolezen COVID-19 zdravilo molnupiravir

Ponedeljek, 13. 12. 2021, 14.59

2 leti, 4 mesece

Bolnišnice prejele molnupiravir, poteka še usklajevanje protokolov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

3

Molnupiravir | Terapijo je treba začeti najpozneje pet dni po pojavu simptomov ali pozitivnem izvidu PCR-testa. Zdravilo je primerno za starejše od 18 let, ženske pa ne smejo biti noseče in morajo uporabljati kontracepcijo ves čas jemanja zdravil in še štiri dni po tem. Predhodno cepljenje ali aplikacija monoklonskih protiteles ni kontraindikacija za predpis molnupiravirja, so še pojasnili. | Foto Reuters

Terapijo je treba začeti najpozneje pet dni po pojavu simptomov ali pozitivnem izvidu PCR-testa. Zdravilo je primerno za starejše od 18 let, ženske pa ne smejo biti noseče in morajo uporabljati kontracepcijo ves čas jemanja zdravil in še štiri dni po tem. Predhodno cepljenje ali aplikacija monoklonskih protiteles ni kontraindikacija za predpis molnupiravirja, so še pojasnili.

Foto: Reuters

V štiri bolnišnice po Sloveniji je danes prispelo zdravilo proti covid-19 molnupiravir, namenjeno zdravljenju odraslih bolnikov z vsaj enim dejavnikom za težji potek bolezni. Pred njegovim izdajanjem pa bo, glede na pojasnila iz UKC Ljubljana, treba še uskladiti protokol. Na pojasnila ministrstva za zdravje STA še čaka.

Zdravilo proti covid-19 molnupiravir, ki sicer še ni registrirano, je v uporabo 19. novembra priporočila Evropska agencija za zdravila. Na koronavirus deluje tako, da poveča mutacije v virusu in ga onesposobi s tem, da se ne more več razmnoževati. Zdravilo je v Slovenijo prispelo preteklo sredo in bo zadostovalo za več kot 5.700 bolnikov.

Pozitivni covid test. Testiranje otrok.
Novice Znani so najnovejši podatki o okuženih

Na voljo za štiri bolnišnice

Po napovedih naj bi bilo zdravilo od danes na voljo v štirih covidnih bolnišnicah, in sicer v obeh univerzitetnih kliničnih centrih (v Ljubljani in Mariboru), v celjski bolnišnici in na Kliniki Golnik.

V ljubljanskem kliničnem centru so za STA danes navedli, da danes zdravila še ne bo mogoče izdati, saj je treba zanj uskladiti protokol. Režim izdajanja se bo namreč verjetno spremenil, dogovarjanje pa še ni končano, so dodali.

Zdravnik, Rusija, Covid-19
Novice V Rusiji presegli deset milijonov primerov okužbe s koronavirusom

Tudi v Splošni bolnišnici Celje, kjer so prejeli 240 škatel zdravila, kar zadostuje za zdravljenje 240 bolnikov, še pripravljajo protokol predpisovanja in izdaje tega zdravila. "Ker se v primerjavi s preostalimi tega zdravila ne aplicira v bolnišnici, ampak doma, moramo poleg protokola predpisovanja doreči tudi protokol izdaje," so pojasnili za STA.

Zdravilo predpiše družinski zdravnik ali zdravnik v urgentni covidni ambulanti, bolnišnica ga izda

Na Kliniki Golnik so danes prejeli 120 škatel zdravila, ki bo na voljo za zdravljenje covid-19. Predpisal ga bo družinski zdravnik ali zdravnik v urgentni covidni ambulanti, v bolnišnici pa bodo zdravilo izdali.

Podobno so danes sporočili tudi iz UKC Maribor. Zdravilo bo predpisal osebni zdravnik ali drug zdravnik, s katerim bo imel bolnik prvi stik. Preden ga bo predpisal, pa se bo zdravnik posvetoval z infektologom v mariborskem UKC.

Koronavirus. Cepljenje. PCT. Covid-19
Novice Epidemija se umirja: toliko okužb s koronavirusom je bilo v soboto

Zdravilo bodo v bolnišnici dvignili svojci ali spremljevalci bolnika. Za dvig bodo potrebovali podpisano soglasje bolnika na pripravljenem obrazcu, ki ga bo izpolnil zdravnik, ki bo terapijo predpisal, ter beli recept in zdravstveno kartico bolnika. Oseba, ki bo prišla po zdravilo, se bo morala identificirati z uradnim dokumentom, ob prihodu pa se bo javila na vstopni informacijski točki v avli kirurške stolpnice, kjer ji bo farmacevt izdal zdravilo.

Korona. Cepljenje. Maske. Zaprtje Covid. PCT. Testiranje.
Novice Moški v enem dnevu prejel deset odmerkov cepiva proti covid-19

Terapija: pet dni po pojavu simptomov ali pozitivnem izvidu PCR-testa

Terapijo je treba začeti najpozneje pet dni po pojavu simptomov ali pozitivnem izvidu PCR-testa. Zdravilo je primerno za starejše od 18 let, ženske pa ne smejo biti noseče in morajo uporabljati kontracepcijo ves čas jemanja zdravil in še štiri dni po tem. Predhodno cepljenje ali aplikacija monoklonskih protiteles ni kontraindikacija za predpis molnupiravirja, so še pojasnili.

Violeta Tomić
Novice Kje je poslanka Tomićeva dobila nevarna zdravila? #video

Poklukar: Zdravilo ni nadomestilo cepljenja

Minister za zdravje Janez Poklukar je v petek ob regijskem obisku vlade na Gorenjskem poudaril, da zdravilo ni nadomestek cepljenja, saj je to po njegovih besedah edini način za zaustavitev epidemije covid-19. Nova zdravila proti bolezni covid-19 so skrajni ukrep za najbolj tvegane bolnike, pri katerih obstaja velika verjetnost, da se bo po okužbi s koronavirusom pojavil težji potek bolezni, je opomnil.

Korona. Cepljenje. Maske. Zaprtje Covid. PCT. Testiranje.
Novice Toliko cepljenih je v Sloveniji zbolelo za covid-19
Ne spreglejte