Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 2. 2015,
11.11

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

operacija pljuča

Torek, 3. 2. 2015, 11.11

5 let, 2 meseca

Bolnikoma prvič odstranili prizadeti del pljuč skozi en sam rez

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski kirurgi so dvema bolnikoma s pljučnim rakom prvič do zdaj prizadeti del pljuč s tumorjem odstranili skozi en sam štiricentimetrski kožni rez.

Poseg, ki so ga opravili 22. in 23. januarja na Kliničnem oddelku za torakalno kirurgijo Kirurške klinike UKC Ljubljana, strokovno imenujejo videotorakoskopska lobektomija pljuč skozi en sam vstop.

Po posegih, ki sta trajala približno dve uri, ni bilo pomembnejših zapletov, niti pri 69-letnem bolniku niti pri 72-letni bolnici, pri kateri so jih sicer pričakovali zaradi številnih pridruženih bolezni.

Kaj pravzaprav pomeni lobektomija pljuč? Pri lobektomiji pljuč bolniku odstranijo prizadeti reženj pljuč, ki se latinsko imenuje lobus, največkrat zaradi pljučnega raka. Gre za zahteven poseg s približno 40 odstotki možnosti za manjše ali večje zaplete in tudi z eno- ali dveodstotno smrtnostjo.

Pri klasični, to je odprti lobektomiji, so poseg opravili skozi odprtino v prsnem košu, ki jo strokovno imenujejo torakotomija. Pri tem kirurgi prerežejo del mišic prsnega koša in nato s posebno kovinsko pripravo, tako imenovanim retraktorjem, razmaknejo rebra.

"Ne glede na velikost odprtine in dolžino kožnega reza, je torakotomija najbolj boleč kirurški vstop v človeško telo, zato je okrevanje po operaciji počasno, kakovost življenja pa je vsaj prvih nekaj mesecev bistveno zmanjšana," so sporočili iz UKC.

Kakšne so prednosti videotorakoskopske lobektomije pljuč? Videotorakoskopska tehnika je minimalno invazivna tehnika, saj z njo prsnega koša ne odpirajo več, ampak operirajo skozi dva ali več manjših rezov. Ti so vstopna mesta, skozi katere v prsni koš potisnejo videokamero in kirurške instrumente.

Kot so še sporočili iz omenjene klinike, lahko z omenjeno tehniko operirajo večino bolnikov s pljučnim rakom, izjema so le bolniki z zelo velikimi tumorji ali z zelo neugodnim položajem tumorja v pljučih. Poleg estetskih prednosti videotorakoskopska tehnika tudi pomembno zmanjša možnost zapletov po operaciji, zaradi česar lahko zdaj tak poseg varno opravijo tudi pri zelo tveganih bolnikih s slabo pljučno funkcijo in drugimi boleznimi, ki jih nekoč sploh ne bi mogli operirati.

Prav tako bolniki po videotorakoskopskem posegu okrevajo veliko hitreje. Približno polovica bolnikov namreč bolnišnico zapusti že prvi ali drugi dan po posegu, pri odprtem posegu pa v najboljšem primeru šele četrti ali peti dan.

Manj invazivno zdravljenje po besedah strokovnjakov tudi pomembno izboljša dolgoročno preživetje bolnikov s pljučnim rakom. "Raziskave so pokazale, da je petletno preživetje bolnikov po videotorakoskopski lobektomiji približno deset odstotkov boljše kot po klasični – odprti lobektomiji."

Po številu opravljenih videotorakoskopskih lobektomijah pljuč UKC Ljubljana spada med najboljše centre na svetu Prvo videotorakoskopsko lobektomijo pljuč je v Sloveniiji v UKC Ljubljana leta 2008 opravil Tomaž Štupnik. "Leta 2014 smo na tak način operirali 70 odstotkov bolnikov s pljučnim rakom, kar nas uvršča med najboljše centre na svetu, saj marsikje v EU, na primer v Nemčiji ali Avstriji, delež videotorakoskopskih lobektomij ne dosega niti 30 odstotkov."

Kot so sporočili iz UKC Ljubljana, so do zdaj opravili več kot 250 tovrstnih posegov in organizirali 12 šol videotorakoskopskih lobektomij za torakalne kirurge iz Slovenije, Poljske, Madžarske, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije in Alžirije. Leta 2012 pa so kirurgom v UKC Maribor pomagali vzpostaviti njihov program videotorakoskopskih lobektomij pljuč.

Tovrsten način operiranja namreč zahteva drugačno znanje kot operiranje pri odprtem prsnem košu. "Zaradi zelo omejenega dostopa v prsni koš mora torakalni kirurg med videotorakoskopskim posegom operirati zelo natančno in preudarno, sicer ga lahko že najmanjši neprimeren gib ali slaba odločitev prisilita v to, da bo moral odpreti prsni koš in poseg dokončati skozi torakotomijo. V UKC Ljubljana se to zgodi pri približno petih odstotkih primerov, čeprav pretežno operiramo le najzahtevnejše bolnike s pljučnim rakom," so še sporočili iz UKC Ljubljana.

Ne spreglejte