Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 9. 2014,
11.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Miro Cerar Bojan Dobovšek SMC odstop

Ponedeljek, 29. 9. 2014, 11.30

8 let

Bojan Dobovšek: Nisem mogel ustaviti vpliva neformalnih mrež

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poslanec SMC Bojan Dobovšek je izstopil iz Stranke Mira Cerarja, ker ni mogel več uveljavljati svojih načel, s katerimi je vstopil v politiko.

Za katera načela gre? "Za tista, za katere veste, da sem se zavzemal. Za odpravljanje vpliva neformalnih mrež, kriminalitete, korupcije in ostalega," nam je dejal Dobovšek, ki je bil eden od najvidnejših članov stranke in tudi član najožjega vodstva SMC, izvršnega odbora.

Brez podrobnih pojasnil Dobovšek ni želel podrobneje pojasniti, na kaj konkretno misli, oziroma ali je to povezano tudi s sestavo vladne ekipe. Ni želel tudi komentirati domneve, da naj bi odstopil zato, ker ga predsednik vlade in SMC Miro Cerar ni izbral za kandidata za notranjega ministra.

Zakaj kljub tako ostri kritiki ostaja član poslanske skupine največje vladne in parlamentarne stranke? "Ocenjujem, da bi se dalo izvajati delitev oblasti med izvršilno in zakonodajno vejo oblasti, in sicer prvič v zgodovini Slovenije." Dobovšek je namreč prepričan, da je v parlamentu dovolj neodvisnih ljudi, ki se bodo uspeli "po robu postaviti izvršilni veji oblasti in sprejemati zakone v korist ljudi, ne pa v interesu ozkih neformalnih mrež".

Cerar: V SMC ni nekih pretresov Predsednik vlade in SMC Miro Cerar obžaluje izstop Dobovška iz stranke, a poudarja, da gre za Dobovškovo osebno odločitev in da v SMC "ni nekih pretresov".

"Naša stranka je še vedno stabilna in normalno deluje, je pa res, da je gospod Dobovšek žal izstopil, to pač obžalujemo. Razloge bo pojasnil sam, pričakujem tudi, da bova o tem spregovorila, ampak to je pač njegova osebna odločitev, ki jo bo, kot rečeno, pojasnil sam. SMC pa seveda normalno deluje naprej kot stranka, v parlamentu prek poslancev in ministrov v vladi. Tako da ni nekih pretresov ali krize," je dejal v izjavi novinarjem Cerar, ki je na stojnici na Prešernovem trgu podprl županskega kandidata SMC v Ljubljani Aleša Avbrehta.

Je sodu dno izbil lažni magisterij Jureta Lebna? Kako Cerar komentira to, da naj bi Dobovšek izstopil prav zaradi dogajanja v stranki, tudi zaradi državnega sekretarja na okoljskem ministrstvu Jureta Lebna, ki se otepa očitkov o svojem magisteriju? Predsednik Stranke Mira Cerarja pravi, da bodo o primeru Leben razpravljali jutri, ko bo potekala seja izvršnega odbora, ki so jo prestavili zaradi današnjih Cerarjevih drugih obveznosti.

"Razlogi, zaradi katerih je izstopil gospod Dobovšek, so tisti, ki jih bo pojasnil sam. Kot rečeno, z njim danes še nisem bil v osebnem stiku, ker imam svoje dolžnosti. Zagotovo bova o tem spregovorila," pravi Cerar, ki ni želel podrobneje odgovarjati na številna novinarska vprašanja glede Dobovškove poteze, za katero je javnost izvedele včeraj zvečer.

Predsednik vlade pravi, da bodo o tem vprašanju spregovorili tudi v SMC, sam pa ne vidi neposredne povezave med Dobovškovim izstopom in primerom Leben. "Če so, bomo videli, kako ta primer vidijo nekateri drugi člani stranke." Ali Leben uživa zaupanje premierja? Cerar odgovarja le, da bo o primeru razpravljal izvršni odbor.

Užaljenost Bojana Dobovška? Dobovšek je bil sicer eden od kandidatov za notranjega ministra, gre morebiti za njegovo užaljenost, ker ni postal minister? Ob podpisu koalicijske pogodbe je Cerar dejal, da je imel dva enakovredna kandidata za ta položaj in da Dobovška stranka potrebuje v parlamentu. "Pričakujem, da bo gospod sam pojasnil razloge za izstop iz stranke. Verjamem, da bomo še naprej sodelovali v parlamentu. Ne vidim razloga, da bi poskušal ugibati, zakaj je odstopil."

Odmik od vrednot SMC? Na vprašanje, ali se stranka odmika od vrednot, zaradi katerih je nastala – iz Dobovškovih besed pred tedni bi lahko sklepali tako –, Cerar odgovarja: "Naša stranka se zagotovo v ničemer ne odmika od vrednot, ki jih zagovarja in jih bo zagovarjala. Dejstvo pa je, da se v vsaki stranki in v vsaki družbeni skupini pojavljajo težave in te pač rešujemo ravno v skladu z našimi vrednotami. Ko bomo naredili korak naprej, recimo pri reševanju vprašanja, ki ga je sprožil problem Jureta Lebna, vas bomo o tem obvestili."

Vpliv Petra Jamnikarja in Gregorja Golobiča? Cerar ni želel podrobneje odgovarjati na vprašanji o vlogi Petra Jamnikarja, ki je bil ključen človek pri ustanavljanju stranke, zdaj pa naj bi izgubil vpliv v SMC, in o domnevnem povečanju vpliva nekdanjega predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča v največji vladni stranki. "Ta vaša vprašanja so popolnoma nesmiselna, takšne trditve sem zavrnil že neštetokrat. Ta vprašanja so popolnoma brez utemeljitev in so na neki način zdaj celo že provokacije po vsem tem času, ko so stvari jasno postavljene."

Ne spreglejte