SiolNET. Novice Slovenija
0,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bodo do 20. januarja v klopeh vsi osnovnošolci?

0,42

termometer

Učenci
Foto: Getty Images

Po načrtu, ki ga je pripravilo 12 ravnateljev v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, bi se prihodnjo sredo, 6. januarja, v šole vrnili učenci prve triade, 13. januarja otroci do 5. razreda, še teden dni pozneje pa vsi drugi osnovnošolci. A končno besedo o tem bo imela vlada, ki naj bi o tem odločala prav v sredo.

Kot poroča televizija, je 12 ravnateljev z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) na današnjem sestanku pripravilo načrt za začetek postopnega odpiranja šol, ki predvideva, da bi v prvih dveh tednih po novem letu v razrede uvedli vse osnovnošolce.

Načrt predvideva datume, ki se jih je že omenjalo: prihodnji teden po torku bi se v šolo vrnili otroci s posebnimi potrebami, že v sredo bi se v šolske klopi vrnili učenci prvega triletja, teden pozneje, predvidoma v ponedeljek, 11. januarja, ali sredo, 13. januarja, bi se v šolske klopi vrnili še otroci do 5. razreda. Še teden pozneje bi se po načrtu v šole vrnili tudi ostali osnovnošolci, sta poročala POP TV in spletni Večer.

Simona Kustec Novice Kustečeva: Zaposleni v zavodih za otroke s posebnimi potrebami na testiranje 4. januarja #video

"Novost je v tem, da se v šole ne bodo vračali v ponedeljek. Da se dobro pripravimo, bo postopnost potekala ob sredah. V prvem tednu po novem letu bi v šolo prišla prva triada, v naslednjem letu bi jo dopolnili s 4. in 5. razredom, teden pozneje pa še tretja triada," je za POP TV povedal ravnatelj ljubljanske Osnovne šole Prežihov Voranc Marjan Gorup.

"Psihološka slika otrok zelo slaba"

Pri tem ravnatelj opozarja, da mora svoje mnenje o tem načrtu podati še Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Po njegovih besedah je cilj, da bi se v šolske klopi vrnili vsi učenci, ker "je zdaj psihološka slika otrok, ki so zelo dolgo časa delali od doma, zelo slaba".

Po poročanju POP TV so učitelji pripravljeni narediti vse, tudi izvesti pouk v izmenah, če bi s tem omogočili vrnitev otrok v šole. Se jim pa zdijo nekatere trenutne zahteve NIJZ neizvedljive. Kot primer so navedli priporočilo o 1,5 metra razdalje med učenci, za katero predlagajo, da se ukine, nadomestili bi ga z dikcijo "na čim večjo razdaljo med učenci v razredu".

Trgovine Novice Trgovine ostajajo zaprte tudi prvi teden novega leta

V precej večji negotovosti so po poročanju POP TV vrtci. Na ministrico za izobraževanje Simono Kustec so danes naslovili odprto pismo, ker ne vedo, kaj načrtuje od prihodnjega tedna.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin