SiolNET. Novice Slovenija
1,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

S covidnimi potrdili prosta pot v Slovenijo in Srbijo: jih bomo državljani Evropske unije imeli še pred poletjem?

1,31

termometer

covid potni list | Voditelji držav članic Evropske unije so se zavzeli za čimprejšnjo uveljavitev digitalnega zelenega potrdila.  | Foto: Reuters
Voditelji držav članic Evropske unije so se zavzeli za čimprejšnjo uveljavitev digitalnega zelenega potrdila. Foto: Reuters

Voditelji članic Evropske unije so danes v Bruslju pozvali k hitri uveljavitvi covidnega potrdila na ravni unije, s čimer bi evropskim državljanom omogočili lažja potovanja to poletje. Sta se pa zunanji minister Anže Logar in njegov srbski kolega Nikola Selaković na današnjem srečanju v Ljubljani že dogovorila za vzajemno priznanje covidnih potrdil, ki bodo državljanom obeh držav omogočila prosto potovanje v Slovenijo in Srbijo.

Hitrost cepljenja po vsej Evropski uniji se je pospešila. To bo skupaj z izboljšanjem epidemioloških razmer omogočilo postopno ponovno odpiranje naših družb, piše med drugim v sklepih vrha, ki so jih danes sprejeli voditelji sedemindvajseterice. Vendar pa moramo ostati pozorni na širjenje novih različic virusa, so še opozorili.

K postopnemu odpiranju med poletno turistično sezono naj bi pripomoglo tudi digitalno zeleno potrdilo, ki bi ga na ravni Evropske unije predvidoma uvedli konec junija. Voditelji so danes pozvali k njegovi hitri uveljavitvi.

Covid-19. Koronavirus. Slovenija. Novice Toliko okužb smo potrdili v ponedeljek

Cepiva naj bodo razdeljena pravično 

Voditelji so pozvali tudi k okrepitvi prizadevanj za zagotovitev pravičnega dostopa do cepiv proti covid-19 na svetovni ravni in v tej luči podprli vodilno vlogo mednarodne pobude za pravično razdelitev cepiv Covax. Evropska unija in države članice so se zavezale, da bodo pospešile delitev cepiv v podporo revnejšim državam, pri čemer naj bi do konca leta prispevale vsaj sto milijonov odmerkov.

Evropska komisija je sicer danes naznanila, da naj bi do konca tedna skoraj polovica odraslih v Evropski uniji prejela vsaj en odmerek cepiva. To ustreza več kot 170 milijonom ljudi. V uniji bo do konca tedna tudi dobavljenih 300 milijonov odmerkov cepiva.

S tem bo EU po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen dosegla nov mejnik pri cepljenju evropskih državljanov. Cilj unije je sicer doseči 70-odstotno precepljenost odraslih do julija.

V luči pandemije tudi o podnebnih ciljih 

Predsedniki držav in vlad Evropske unije, med njimi tudi premier Janez Janša, se v Bruslju udeležujejo dvodnevnega izrednega zasedanja Evropskega sveta, ki se bo danes zaključilo. Drugi dan zasedanja je ob pandemiji na dnevnem redu tudi razprava o podnebnih ciljih unije, ki še poteka.

To je prvo fizično srečanje voditeljev članic Evropske unije v Bruslju po rednem vrhu decembra lani. Zaradi slabših epidemioloških razmer so namreč zasedanja v minulih mesecih potekala virtualno.

cepivo, cepljenje Novice V Ljubljani in Mariboru veliko manj cepiva: toliko ljudi ne bo cepljenih Indija covid-19 Novice WHO: Zaradi pandemije umrlo do trikrat več ljudi, kot kažejo uradni podatki

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin