SiolNET. Novice Svet
0,63

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 17:59

  Težave v Indiji

 • 15:08

  Španija odpira za cepljene

 • 13:48

  Nemčija

 • 13:47

  Hrvaška

 • 13:40

  Afrika

 • 13:20

  Madžarska

 • 12:59

  Avstrija

WHO: Zaradi pandemije umrlo do trikrat več ljudi, kot kažejo uradni podatki

0,63

termometer

Covid
WHO ocenjuje, da bi lahko zaradi pandemije covid-19 umrlo od šest do osem milijonov ljudi.  Foto: Reuters

Zaradi pandemije bolezni covid-19 je umrlo od dvakrat do trikrat več ljudi, kot kažejo uradni podatki smrtnih žrtev te bolezni, ocenjuje Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Po uradnih podatkih WHO je covid-19 doslej zahteval 3,4 milijona življenj.

"Skupno število smrti je najmanj dvakrat do trikrat večje, kot kažejo uradni podatki," je povedala pomočnica generalnega direktorja, pristojna za podatke Samira Asma. Ocenjujejo, da bi lahko zaradi pandemije bolezni covid-19 umrlo od šest do osem milijonov ljudi. 

To so ocenili na podlagi prvih ocen števila presežnih smrti v letu 2020, ki jih je mogoče pripisati pandemiji covid-19. Ocenjujejo, da je umrlo tri milijone ljudi, to je 1,2 milijona več od uradnih podatkov. Ocena vključuje tudi vse, ki so umrli zaradi preobremenjenosti zdravstvenih sistemov, socialno-ekonomskih posledic pandemije ali psihičnih težav, povezanih z njo.

"Presežna umrljivost nam daje boljšo sliko, ker zajema tako neposredne kot tudi posredne učinke," je povedal analitik podatkov pri WHO William Msemburi.

Indija Novice V Indiji postavili nov žalosten rekord #video   pfizer biontech cepivo Novice Hrvaška bo proizvajala sestavine za Pfizerjevo cepivo
 
Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 17:59 21.05.2021

  Težave v Indiji

  Širjenje mukormikoze, redke glivične okužbe, med bolniki s covidom-19 predstavlja nov izziv za Indijo. Bolezen med covidnimi bolniki povzroča visoko stopnjo umrljivosti, lahko pa pusti tudi trajne posledice pri tistih, ki okužbo preživijo, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

  Med covidnimi bolniki je bilo po vsej državi ugotovljenih 5000 primerov mukormikoze, redke glivične okužbe, ki jo povzroča črna plesen. Okužba se pojavlja pretežno pri ljudeh z imunsko pomanjkljivostjo. Podatki so še vedno neenotni, saj le nekatere indijske zvezne države poročajo o primerih.

  Zvezna država Maharashtra je do zdaj poročala o 1500 primerih mukormikoze in 90 smrtnih primerih zaradi te glivične okužbe med covidnimi bolniki. O primerih so poročali tudi v šestih drugih zveznih državah.

  Bolezen je pogosta pri bolnikih s sladkorno boleznijo in je povezana z neregulirano uporabo steroidov, ki lahko pomagajo pri zdravljenju covida-19. Zloraba zdravil je sicer v Indiji pogosta, saj jih je večina, vključno s steroidi, na voljo brez recepta.

  Preveri več
 • 15:08 21.05.2021

  Španija odpira za cepljene

  Španija bo od 7. junija vsem, ki so se cepili proti covidu-19, dovolila vstop v državo, ne glede na to, od kje prihajajo, je danes sporočil španski premier Pedro Sanchez. Britanci in Japonci pa bodo lahko to državo na Iberskem polotoku znova obiskovali že od ponedeljka.

  "Od 7. junija bodo vsi cepljeni ljudje in njihove družine dobrodošli v Španiji, ne glede na državo izvora," je na mednarodnem turističnem sejmu v Madridu povedal Sanchez.

  "Od prihodnjega ponedeljka, 24. maja, pa bomo znova z veseljem sprejeli britanske turiste," je še dejal. Dejal je, da bodo lahko vstopili brez omejitev. Ali bodo morali predložiti negativen izvid testa na novi koronavirus, ni pojasnil, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

  Preveri več
 • 13:48 21.05.2021

  Nemčija

  V nemški prestolnici Berlin, mestu Hamburg in več zveznih deželah ob umirjanju epidemioloških razmer sproščajo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. V Berlinu so se med drugim odprli bazeni, pa tudi terase pivnic, ponekod na Bavarskem pa nastanitveni objekti.

  V Nemčiji so neke vrste ustavitev javnega življenja uvedli novembra lani. Marca letos je prišlo do poskusnega odpiranja, a je parlament konec aprila sprejel zakonodajo, ki predvideva uvedbo t. i. zvezne nujne zavore. Ta je prinesla uvedbo policijske ure in drugih omejitvenih ukrepov v okrožjih z višjo incidenco okužb.

  A zdaj ob nižanju števila okuženih in krepitvi cepljenja proti covidu-19 številna mesta in dežele pred binkoštnim koncem tedna, ko so v Nemčiji prazniki, rahljajo ukrepe za zajezitev virusa.

  "Pandemije še ni konec. Uživajmo praznike, a ostanimo previdni," je ob tem pozval nemški zdravstveni minister Jens Spahn. "Število okužb gre navzdol, število cepljenih navzgor - če nam bo to uspelo v prihodnjih tednih, se lahko veselimo lepega poletja," je dodal.

  Po podatkih Inštituta Roberta Kocha so v zadnjem dnevu v Nemčiji potrdili okoli 8.770 novih okužb s koronavirusom, umrlo pa je 226 covidnih bolnikov. Sedemdnevna incidenca znaša 67,3 okužbe na 100.000 prebivalcev.

  Preveri več
 • 13:47 21.05.2021

  Hrvaška

  Na Hrvaškem razmišljajo, da bi omogočili vstop v državo brez obveznega negativnega testa na novi koronavirus tudi otrokom, starejšim od sedem let, je danes potrdil hrvaški notranji minister Davor Božinović. To bi lahko veljalo za otroke do 14. leta starosti, odločitev o tem pa naj bi bila sprejeta do konca meseca, je povedal.

  Božinović je poudaril, da je Hrvaška počitniška destinacija številnih družin, ki prihajajo pogosto z osebnimi avtomobili. Spomnil je, da na Hrvaško brez negativnega testa na okužbo z novim koronavirusom lahko vstopijo otroci do sedmega leta starosti v spremstvu staršev, ki izpolnjujeta epidemiološke pogoje.

  "To je nekaj, kar bomo verjetno spremenili in dodatno liberalizirali. Tudi dvakrat starejši otroci ne morejo sami potovati kot turisti po Evropi. Domnevam, da bomo tudi njihov status povezali s statusom njihovih staršev, a bo to tema pogovorov članov štaba," je povedal Božinović na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite o epidemiji covida-19.

  Dodal je, da obstoječi protiepidemiološki ukrepi veljajo do 30. maja ter da bodo do takrat objavili, v katero smer bodo šli s popuščanji. Potem naj bi uveljavili tudi digitalno zeleno potrdilo, ki ga bodo po Božinovićevih besedah uporabljali ne zgolj pri potovanjih čez mejo, temveč tudi pri organizaciji nekaterih prireditev. Potrdil je, da je Hrvaška pripravljena na izdajanje digitalnih zelenih potrdil že s 1. junijem.

  Na Hrvaškem se število na novo okuženih z novim koronavirusom že nekaj tednov manjša. Od začetka tedna so potrdili 38,4 odstotka manj primerov kot v prvih petih dneh prejšnjega tedna, je novinarjem povedal direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Dodal je, da znaša 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev 262,5, medtem ko je stopnja smrtnosti na milijon prebivalcev 1.929.

  Do četrtka zvečer so uporabili 1,5 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19. Z dvema odmerkoma so cepili 357.412 ljudi. Načrtujejo, da bodo do konca junija cepili med 50 in 55 odstotkov polnoletnih državljanov.

   

  Preveri več
 • 13:40 21.05.2021

  Afrika

  Hudo bolni covidni bolniki imajo v Afriki veliko večjo možnost kot bolniki drugod po svetu, da bodo zaradi bolezni umrli, so pokazali izsledki nove študije, ki je bila danes objavljena v strokovni reviji The Lancet.

  Afrika je za razliko od ostalih celin uradno beležila relativno nizko število okužb in smrti zaradi novega koronavirusa. Avtorji študije domnevajo, da je to zaradi pomanjkanja podatkov in da so prave številke o smrtih verjetno veliko višje.

  Danes objavljena študija je po besedah soavtorja Bruca Biccarda z univerze v Cape Townu prva, ki prikazuje podrobno in celovito sliko poteka bolezni pri kritičnih bolnikih v Afriki

  "Na žalost rezultati študije kažejo, da je naša zmožnost nudenja ustrezne oskrbe omejena zaradi pomanjkanja postelj za nujno oskrbo in omejenih sredstev na oddelkih za intenzivno nego," je dejal Biccarda.

  Spremljali so 3.000 covidnih bolnikov, ki so jih od maja do decembra lani sprejeli na oddelkih za intenzivno nego v desetih afriških državah. Skoraj polovica (48,2 odstotka) jih je umrla v 30 dneh po sprejemu. Po sprejemu na intenzivno nego v Aziji, Evropi in Ameriki je v povprečju umrlo 31,5 odstotka kritično bolnih.

  Avtorji študije domnevajo, da so razmere v Afriki po vsej verjetnosti še veliko slabše. Večina bolnišnic, v katerih so izvedli študijo, namreč financirajo države in so na splošno bolje opremljene kot druge.

  Zaradi covida-19 je v Afriki po uradnih podatkih umrlo skoraj 130.000 ljudi v primerjavi z več kot 1,1 milijona v Evropi in več kot 3,4 milijona po vsem svetu.

  Preveri več
 • 13:20 21.05.2021

  Madžarska

  Sproščanje ukrepov na Madžarskem se nadaljuje. Ko bodo cepili pet milijonov prebivalcev, se obeta ukinitev policijske ure, dovoljeno bo javno zbiranje do 500 ljudi, je dejal madžarski premier Viktor Orban: "Premagali smo tretji val epidemije. Čas je, da rečemo nasvidenje maskam."

  Preveri več
 • 12:59 21.05.2021

  Avstrija

  V tem tednu so na Dunaju začeli cepljenje brezdomnih oseb, ki živijo v centrih za brezdomce. Uporabljajo cepivo Johnsona & Johnsona, zanimanja med brezdomci je veliko.

  Na Dunaju živi okoli 7.300 ljudi, ki trenutno bivajo v centrih za brezdomce. Prijavo na cepljenje je med njimi večinoma s pomočjo osebja v centrih izpolnilo 4.300 brezdomcev, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani. 

  Zanimanja je veliko in pogosto na cepljenje pridejo tudi osebe, ki niso vnaprej naročene. Nekateri brezdomci so cepivo že prejeli zaradi svoje starosti ali zato, ker spadajo v katero izmed rizičnih skupin.

  Cepljenje brezdomcev bodo na Dunaju izvajali do sredine junija, in sicer v 36 centrih za brezdomce. Cepivo Johnsona & Johnsona so izbrali iz praktičnega razloga, saj zahteva le en odmerek. Brezdomce je namreč pogosto težko dvakrat priklicati in tako zagotoviti ustrezno zaščito.  

  Med brezdomci je nekaj tudi takšnih, ki se zaradi omejenega dostopa do medijev epidemije v resnici sploh niso zavedali. Za te ljudi je osebje zagotovilo dodatne informacije. Cepljenje je za brezdomce zelo pomembno, saj ti živijo v večjih skupinah in v majhnih prostorih, kar seveda onemogoča ustrezno varnostno razdaljo.

  Po zadnjih podatkih je na Dunaju na cepljenje prijavljenih 973.814 ljudi, prvi odmerek jih je prejelo 644.463, z drugim odmerkom je bilo cepljenih 247.386 ljudi, kar vključuje tudi tiste z enim odmerkom cepiva Johnsona & Johnsona.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin