Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 5. 2021,
9.12

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

okužba smrt Koronavirus Indija

Sreda, 19. 5. 2021, 9.12

2 leti, 11 mesecev

V Indiji postavili nov žalosten rekord #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Indija je danes dosegla nov rekord v številu smrti zaradi covid-19, saj je v zadnjem dnevu umrlo 4.529 covidnih bolnikov. Hkrati so potrdili več kot 267 tisoč novih okužb z novim koronavirusom, skupaj do zdaj 25,5 milijona okužb. Po številu smrti in okužbah je Indija na drugem mestu, takoj za ZDA. 

10:18

Italija

09:41

Madžarska

09:07

Francija

09:06

Avstrija

09:02

ZDA

08:29

Japonska

  • 10:18

    Italija

    Italijanska vlada je predstavila podrobnosti pravil za t. i. zeleno potrdilo o cepljenju proti covidu-19, ki bodo veljala znotraj države. Potrdilo, ki bo potrebno za udeležbo pri številnih dejavnostih, bo veljalo devet mesecev in tudi že po samo enem odmerku cepiva. Ukrep je začel veljati z današnjim dnem. 

    Med drugim naj bi bilo to potrdilo potrebno tudi za udeležbo na verskih obredih, na porokah ali krstih, kar pa je že sprožilo ostre kritike, zlasti med tistimi, ki se ukvarjajo z organizacijo porok.

    "Zeleno potrdilo za poroke pomeni, da se številni pari ne bodo smeli poročiti, kar je katastrofa za našo panogo," je opozorila predsednica italijanskega združenja načrtovalcev porok Serena Ranieri. Prav tako bo procedura preverjanja, ali so vsi gosti cepljeni proti covidu-19 ali testirani na novi koronavirus, preveč zamudna, je še dodala.

    Protestirajo tudi lastniki diskotek, ker ne bodo smeli odpreti svoje dejavnosti niti na prostem. Italijanski minister za industrijo Giancarlo Giorgetti je sicer obljubil, da bi v lokalih, kjer se pleše, lahko bili vsaj gostje, ki bi imeli to zeleno potrdilo.

    Za oživitev italijanskega turizma so se vmes pojavile celo pobude, da bi drugi odmerek cepiva proti covidu-19 turistom ponudili kar na počitniških destinacijah, da se jim ne bi bilo treba vračati v domači kraj. V Benečiji (Veneto) so izrazili pripravljenost, da bi cepili tudi tuje turiste. A italijanska vlada zaenkrat nad tovrstnimi načrti "cepljenja na plaži", kot se je prijelo ime pobude, ni ravno navdušena. 

    Državni komisar, pristojen za kampanjo cepljenja, Francesco Paolo Figliuolo je Italijane opozoril, naj počitnice ustrezno prilagodijo terminu cepljenja. "Mislim, da ne bi smelo biti nobenih težav, cepiti se in oditi tudi na dopust," je dejal.

    Franco Locatelli, predsednik italijanskega znanstvenega odbora CTS, ki svetuje vladi glede pandemije, je medtem opozoril, da bi morda lahko za zaščito pred novimi različicami koronavirusa izvedli še cepljenje s tretjim odmerkom. To bi izvedli deset mesecev po drugem odmerku.

  • 09:41

    Madžarska

    Madžarski parlament je v torek zaradi epidemije covida-19 izglasoval podaljšanje izrednih razmer v državi do jeseni. To vladi omogoča, da samostojno uveljavlja ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom, za katere bi morala v običajnih okoliščinah pridobiti odobritev parlamenta. 

    Desna, nacionalistična madžarska vlada pod vodstvom premierja Viktorja Orbana je ukrep utemeljila z navedbo, da bo to zagotovilo, da veljavni predpisi ne bi postali neveljavni po izteku trenutnega izrednega stanja 22. maja.

    Madžarska opozicija je vladi očitala, da izredne razmere, ki jih je sprejela zaradi epidemije, zlorablja za predpise, ki nimajo nič skupnega z bojem proti novemu koronavirusu. Kritiki Orbanu očitajo tudi, da je zlorabljal pooblastila z naslova izrednih razmer tako, da je dopustil razmah korupcije in odpravil avtonomijo univerz na Madžarskem.

    Na Madžarskem so izredne razmere za 15 dni uvedli v začetku novembra lani, nato so jih dvakrat podaljšali.

    Na Madžarskem trenutno beležijo upad števila novih okužb z novim koronavirusom, a je dvotedenska incidenca - število novih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh - nedavno bila najvišja v EU, in sicer 193,66 primera.

    Na Madžarskem z okoli deset milijoni prebivalci so doslej cepili približno 5,7 milijona ljudi, od tega je 2,7 milijona prejelo že drugi odmerek.

  • 09:07

    Francija

    Tudi v Franciji so se sprostili številni protikoronski ukrepi. Med drugim so začetek nočne policijske ure preložili z 19. na 21. uro. "Od 19. maja bomo morali znova odkriti naš francoski način življenja," je dejal francoski predsednik Emmanuel Macron.

    Z današnjim dnem restavracije v Franciji lahko ponujajo svoje storitve na zunanjih površinah. Enako velja za kulturne ustanove. Na terasah sicer še vedno veljajo strogi higienski ukrepi. Zasedenih je lahko le polovica mest, za eno mizo pa lahko sedi največ šest gostov. Restavracije so bile sicer v Franciji, ki se ponaša s svojo bogato gastronomsko tradicijo, zaprte že vse od konca oktobra.

    Vrata danes odpirajo tudi francoske trgovine, ki ponujajo "nenujno" blago. Vsak kupec bo sicer moral imeti najmanj osem kvadratnih metrov prostora. S podobnimi omejitvami odpirajo tudi kinodvorane, gledališča in muzeje. 

  • 09:06

    Avstrija

    Avstrija se z današnjim dnem počasi približuje normalnemu stanju. Po sedmih mesecih se odpirajo gostinski lokali in hoteli. 

    V Avstriji so tako danes ponovno zagnali turistične dejavnosti. Vrata odpirajo gledališča in kinodvorane, znova so odprti tudi športne dvorane in fitnesi. Gosti, obiskovalci oziroma stranke za obisk potrebujejo dokazilo PCT, da so ali preboleli covid-19, se cepili ali pa imajo negativen test na okužbo z novim koronavirusom. V veliko hotelih in tudi gostinskih lokalih bodo gostom ponudili možnost samotestiranja.

    To dokazilo je od danes tudi dovolj, da se prišleki iz določenih držav, tudi Slovenije, ob vstopu v Avstrijo izognejo obvezni karanteni.

    Avstrijski kancler Sebastian Kurz je današnji dan označil za "začetek našega boja za vrnitev v normalnost". Epidemiološko stanje je po njegovih besedah trenutno boljše, kot so pričakovali. "Krivulja okužb se jasno znižuje, krivulja cepljenih se zvišuje," je na kratko opisal.

    V Avstriji so v zadnjih sedmih dneh potrdili 65 okužb na sto tisoč prebivalcev.

  • 09:02

    ZDA

    V ZDA je najmanj smrti zaradi covid-19 od marca lani, ko je v ZDA izbruhnila epidemija covid-19, je sporočila direktorica ameriškega centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) Rochelle Walensky. Po podatkih ameriške Univerza Johnsa Hopkinsa je v ZDA na ta dan umrlo 392 covidnih bolnikov, potrdili so okoli 28.600 okužb.

    Sedemdnevno povprečje je bilo v ZDA v nedeljo 545 smrti zaradi covid-19, kar je bilo najmanj od marca lani. Povprečje novih okužb na dan je bilo do nedelje 30.211. Okužbe in smrti se znižujejo po vseh zveznih državah ZDA.

    "Dobivamo vojno proti virusu, vendar potrebujemo vašo pomoč, da dokončamo delo," je Američanom spočil višji svetovalec Bele hiše za covid-19 Andy Slavitt, ki je tiste Američane, ki tega še niso storili, pozval, naj se cepijo.

    Najmanj en odmerek cepiva proti novemu koronavirusu je v ZDA do zdaj dobilo 60 odstotkov odraslih prebivalcev, dokončno zaščitenih pa je 38 odstotkov. Do zdaj so z enim odmerkom cepili tudi 600 tisoč najstnikov, starih od 12 do 15 let.

    V ZDA so do zdaj okužbo z novim koronavirusom potrdili pri okoli 33 milijonih ljudi, umrlo je okoli 587 tisoč covidnih bolnikov.

  • 08:29

    Japonska

    Večina japonskih zdravstvenih delavcev še ni cepljena proti novemu koronavirusu. Manj kot 30 odstotkov vseh japonskih zdravstvenih delavcev je bilo v večjih mestih cepljenih proti novemu koronavirusu le 65 dni pred začetkom poletnih olimpijskih iger. Pozivi o odpovedi OI postajajo vse glasnejši.

    Številke iz japonskega vladnega kabineta kažejo, da je po treh mesecih od začetka cepljenja proti novemu koronavirusu v celoti cepljenih manj kot 40 odstotkov vseh zdravstvenih delavcev na Japonskem, ki bo to poletje gostila OI.

    Težava je še posebej pereča v večjih mestih, med njimi tudi v Tokiu, kjer je v celoti cepljenih manj kot 30 odstotkov zdravstvenih delavcev. 

    Prav zaradi izjemno počasnega cepljenja so različna zdravniška združenja na Japonskem v zadnjih dneh odločno pozvala k odpovedi olimpijskih bojev.

    Za zdaj je vsaj z enim odmerkom cepiva na Japonskem cepljeno le 3,7 odstotka 126-milijonske populacije. 

V Indiji število smrti zaradi covid-19 v zadnjih dneh narašča, saj se epidemija zdaj širi na podeželju, kjer imajo slabši zdravstveni sistem od mest. Glede na trenutno hitro širjenje okužb in povečevanje števila smrti naj bi Indija že junija prehitela ZDA. Strokovnjaki ob tem ocenjujejo, da so v Indiji številke dejansko še višje. 

Najnovejši val epidemije covid-19 je Indijo zajel pred šestimi tedni. Država se spoprijema s pomanjkanjem bolniških postelj, kisika in ključnih zdravil. Od začetka aprila se je število okužb podvojilo, umrlo pa je več kot sto tisoč ljudi.

Indijske oblasti menijo, da je manj kot 300 tisoč novih okužb na dan tretji dan zapored znak, da se trenutni val umirja. "Pandemična krivulja se stabilizira," je dejal vodja vladne operativne skupine proti covid-19 V. K. Paul.

Indija
Novice Nov udarec za Indijo: po državi pustoši ciklon. Število smrtnih žrtev narašča, več kot 90 pogrešanih. #video
indija
Novice Nezadržno se širi po svetu: indijska različica že v 44 državah #video
Ne spreglejte