Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 12. 2015,
15.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

žičnata ograja meja

Petek, 11. 12. 2015, 15.02

6 let, 6 mesecev

Bo žičnata ograja postavljena vzdolž celotne južne meje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Žičnata ograja z ostrimi rezili, ki jo vojaki pospešeno postavljajo ob meji s Hrvaško, bo po naših podatkih stala od Mure na severovzhodu do Piranskega zaliva na jugozahodu.

Na našem portalu smo že sredi novembra pisali o informacijah, da vlada načrtuje postavitev ograje po celotni slovensko-hrvaški meji.

Naši viri blizu Slovenske vojske namreč pravijo, da so že takrat vojaki na meji imeli nalogo, da v prvi fazi postavijo 80 kilometrov ograje, v drugi fazi okoli 450 kilometrov, ob dokončanju pa naj bi stala vzdolž celotne meje.

Slovenija načrtuje ograjo od Mure do morja O postavitvi ograje na celotni meji od Mure do morja danes poroča tudi reški časnik Novi list. Omenja, da je bila odločitev o žici sprejeta, potem ko so slovenske oblasti na začetku begunske krize dajale vtis, da so popolnoma presenečene in šokirane. To so po oceni časnika potrdili tudi prvi ukrepi, kot je bilo pošiljanje vojakov na mejo, kot da je izredno stanje v državi.

Hrvaški časnik poroča tudi o nezadovoljstvu prebivalcev s hrvaške strani meje, potem ko so slovenski vojaki v četrtek začeli postavljati žico tudi ob mejnih prehodih Jelšane in Starod.

Vlada informacij ne zanika Slovenska vlada je na naše ponovno vprašanje o namerah glede ograje danes odgovorila, da se postavitev začasnih tehničnih ovir izvaja glede na sprotno oceno migracijskih tokov. "Odločitve so odvisne od razvoja dogodkov in tveganj, zaradi katerih so začasne tehnične ovire postavljene," so zapisali.

Znova so poudarili, da gre za nujen in začasen ukrep, ki je potreben za zaščito države, prebivalcev in premoženja, za zagotovitev varnosti migrantov oziroma beguncev in da se prepreči poslabšanje humanitarnega položaja. "Ovire se postavljajo glede na konfiguracijo terena in tako, da se čim bolje zagotovi nadzor nad vstopnimi točkami v državo ter zavaruje zunanjo schengensko mejo. Ker gre za zaupne postopke in podatke, jih žal ne moremo vnaprej podrobneje pojasnjevati," so odgovorili iz urada vlade za komuniciranje.

Ne spreglejte