Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 11. 2013,
15.55

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tomaž Lovše pripor vrhovno sodišče pritožba

Četrtek, 7. 11. 2013, 15.55

5 let, 8 mesecev

Bo tožilstvo razširilo preiskavo še zoper Lovšetovo ženo in sestro?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Še preden je vrhovno sodišče odločilo o podaljšanju pripora zoper Tomaža Lovšeta, ki ga je predlagalo tožilstvo, je Lovše podal odgovor na predlog za podaljšanje pripora.

Tožilstvo skuša s podaljšanjem pripora v bistvu pridobiti čas, da bi pregledalo obsežno zaseženo dokumentacijo. Okoliščine, torej begosumnost, pa se po mnenju tožilstva niso spremenile. V tem času, odkar je torej Tomaž Lovše v priporu, je NPU že dvakrat dopolnil kazensko ovadbo, in sicer 5. septembra in 18. oktobra, kar naj bi utemeljenost suma kaznivega dejanja napeljevanja k zlorabi položaja še podkrepilo.

Obramba: Tožilstvo spreminja temelj očitka Kot izhaja iz odgovora Lovšeta na predlog tožilstva, ga najbolj obremenjuje kartična poraba, zaradi česar naj bi tožilstvo razmišljajo o razširitvi preiskave zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe plačilnega sredstva tako zoper Lovšeta kot tudi zoper njegovo ženo Anito ter sestro Barbaro Lovše Sodnik in pravno osebo T. F. Lovše, ki naj bi bili največji dolžniki Dinersa SLO.

Po mnenju zagovornikov tako tožilstvo spreminja temelj očitka kaznivega dejanja, s čimer naj bi bile kršene Lovšetove pravice do obrambe, razlogi za podaljšanje pripora pa tako po mnenju obrambe ne podpirajo več prvotnih razlogov za pripor. V odgovoru na predlog obramba poudarja, da je že podala dokaze, da Lovše ni imel namena spraviti družbo v stečaj, pogodbi pa dokazujeta, da so bila prodajna mesta v celoti poplačana, da so bile odprte terjatve iz naslova kreditnih kartic Lovšeta in njemu povezanih oseb poravnane. Počasno delo organov odkrivanja in najava spremembe očitka tožilstva ne smeta biti razloga za podaljšanje pripora, še meni obramba.

Soobdolženi Pušnik je najprej molčal, zdaj pa se bo zagovarjal Vrhovno sodišče obrambi ni sledilo, pripor je podaljšalo še za dva meseca. Med razlogi za bojazen, da lahko osumljeni Lovše pobegne, je navedlo, da se Lovše večkrat zadržuje v ZDA, da so njegovi otroci ameriški državljani in imajo plačano šolnino, da je njegova žena porabila kup denarja za nakup pohištva v ZDA, da razpolaga z večjo količino denarja, s čimer bi lahko v tujini lagodno živel, iz prisluhov pa bi lahko sklepali, da se je v Sloveniji začasno prijavil le za zaradi pogojev zakona o društvih, preden je postal predsednik Smučarske zveze Slovenije.

Vrhovno sodišče je v obrazložitvi, zakaj sprejema razloge tožilstva, navedlo tudi, da mora preiskovalna sodnica opraviti še nekatera procesna dejanja, da morajo postaviti izvedenca finančne stroke, ki bo moral pregledati obsežno gradivo, in da bo še zaslišala nekatere priče. Svoj zagovor bi namreč rad podal tudi soobdolženi Sašo Pušnik, ki se je med preiskavo branil z molkom, 30. oktobra pa je sodišču sporočil, da želi v okviru preiskave podati svoj zagovor.

Ne spreglejte