Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 12. 2014,
13.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

SLS kongres Franc Bogovič

Sreda, 3. 12. 2014, 13.28

8 let

Bo SLS iz blata potegnil tretji človek?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred sobotnim kongresom SLS, ki po julijskem volilnem polomu in izpadu iz parlamenta išče naslednika predsednika stranke Franca Bogoviča, so mogoča kadrovska presenečenja.

Čeprav se je kandidacijski postopek pred kongresom končal in se za predsednika najstarejše slovenske stranke potegujeta dva širši javnosti neznana kandidata, Damjan Medved in Primož Jelševar, v ljudski stranki iščejo možnosti za ponovno odprtje kandidatne liste.

Kako se lahko pojavi tretji človek? Predsednik SLS v odstopu Franc Bogovič nam je povedal, da se danes izteče rok, ko je mogoče poslati predloge za spremembe poslovnika kongresa. "Spremembe poslovnika mora z večino izglasovati kongres. Tako bi lahko vložili kakšno novo ime za predsednika in odprli to listo. Mislim, da je takšen poslovniški predlog na stranko že prišel," pravi Bogovič, ki ne želi govoriti o morebitnih novih imenih za predsednika SLS.

Brez tretjega človeka preložitev kongresa? "Imamo več možnosti. Prva je izvolitev predsednika med dvema kandidatoma, druga je odprtje kandidacijskega postopka na začetku kongresa, mogoče pa je tudi, da bo dan predlog za preložitev kongresa," napoveduje predsednik SLS, ki je pred kongresom aktivno iskal svojega naslednika.

"Ni skrivnost, da sem pogovore vodil najprej s prvim podpredsednikom Janezom Tomšičem, pozneje pa z Markom Zidanškom, ko je Tomšič postavil pod vprašaj svojo kandidaturo." Kot je znano, je pred kratkim kandidaturo umaknil še Zidanšek, predsednik celjske SLS.

Vztrajal je, zdaj pa je kadrovska stiska Bogovič je pred tedni, kljub nekaterim predlogom o zamiku kongresa, kar je med drugimi predlagal nekdanji predsednik SLS Marjan Podobnik, vztrajal pri izpeljavi sobotnega kongresa. Kako zdaj komentira "kadrovsko stisko" s kandidati za svojega naslednika? "Nekateri kandidati, v katere smo upali, se zelo težko odločijo, da bi kandidirali."

Imajo neizkoriščene dragulje Bogovič poudarja, da so datum kongresa določili po volitvah, po njegovem odstopu po porazu na julijskih volitvah, in da so naredili več napak, na primer to, da so z izključitvijo izgubili nekatere vplivne člane SLS. "Stranka ima v lokalni mreži pravi dragulj, težava pa je, da se nekateri naši politiki, ki so odlični na lokalni ravni, neradi odločijo za kariero v državni politiki iz meni razumljivih razlogov, ker sem šel po poti od župana, poslanca do ministra."

Ne spreglejte