Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 3. 2021,
15.23

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

196

Natisni članek

ukrepi pandemija COVID-19 vlada

Nedelja, 28. 3. 2021, 15.23

3 leta

Janša: Vlada se je strinjala s predlogi strokovne skupine o zaustavitvi javnega življenja med prvim in 12. aprilom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

196

Janez Janša | Foto STA

Foto: STA

Vlada je današnji seji obravnavala predlog o strogih omejitvah zaradi pandemije, ki jih je predlagala strokovna svetovalna skupine za covid-19 in bi veljale med prvim in 12. aprilom. Vlada je predloge strokovne skupine podprla. Na novinarski konferenci po seji vlade so ukrepe predstavili predsednik vlade Janez Janša, oba podpredsednika vlade, Matej Tonin in Zdravko Počivalšek, in pristojni ministri.

Predsednik Janez Janša je na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da so ocenili, da smo v bitki s časom. Stopnjo precepljenosti, ki pomaga ustavljati pandemijo, bomo dosegli junija oziroma v začetku poletja. Do tedaj je potrebno uvesti nekatere ukrepe zaradi hitrega širjenja britanske različice.

Če ne bo ukrepov, bo nekaj sto mrtvih več

Janša je povedal, da se je vlada strinjala s predlogi strokovne skupine o zaustavitvi javnega življenja med prvim in 12. aprilom. Če ne bo ukrepov, bo do junija nekaj sto dodatnih smrti, pravi premier.

12. aprila se nato ponovno uporablja semafor, ki se zdaj začasno prekinja, razen če ne bo vmes prišlo do kakšnih novih okoliščin. Janša je še povedal, da bo javna uprava zelo omejila svoje delovanje. Razen izjem bo delala od doma. Vlada tudi apelira na gospodarstvo, ki bo še delovalo med zaprtjem, da se čim več dela opravi na daljavo.

Janša: Pozitivni učinki ukrepov bodo prišli z zamikom

Če bomo te ukrepe dosledno izvajali, dodatni ukrepi ne bodo potrebni, je še pojasnil Janša. Po njegovih besedah bodo pozitivni učinki strogih ukrepov prišli z zamikom, po 12. aprilu. Dodal je še, da bodo že v ponedeljek začeli veljati ukrepi na področju prehajanja državnih meja, in sicer zaradi alarmantnega stanja v nekaterih državah Zahodnega Balkana.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek ima pomisleke, a je na koncu podprl stroge ukrepe med prvim in 12. aprilom. | Foto: STA , Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek ima pomisleke, a je na koncu podprl stroge ukrepe med prvim in 12. aprilom. Foto: STA ,

Počivalšek z dvomi, a je podprl ukrepe

Ukrepe je na novinarski konferenci podprl tudi minister za obrambo in podpredsednik vlade Matej Tonin. Podpredsednik vlade in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je izrazil dvom v učinkovitost popolnega zaprtja, a je prevladal zdravstveni vidik. Gospodarstvo je zaprosil, da jim zaupa.

Lekarne, bencinski servisi, banke ...

Tudi od prvega aprila bodo še vedno delovale lekarne, bencinski servisi, pošta, finančne storitve (banke), dostavne službe, dimnikarske storitve, servisne delavnice za popravilo motornih vozil in koles, gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih, stanovanjih in hišah, krovska in fasaderska dela (če ni stikov s potrošniki), osebni prevzem blaga in hrane ter prodaja kmetijskih pridelkov na kmetijah.

Dovoljeno bo tudi delovanje trgovin z živili, medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, vrtnarije, drevesnice, cvetličarne, kmetijske prodajalne, tržnice (brez prodaje obutve in oblačil), prodajalne s tehničnim blagom, trafike in kioski za prodajo časopisov, individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve. A le pod pogojem, če se bodo zaposleni testirali enkrat tedensko.

Maske na prostem

Tudi minister za zdravje Janez Poklukar je podprl ukrepe. Povedal je še, da se ponovno uvaja nošnja zaščitne maske na javnih prostorih, tudi na prostem.

Ukrepe je na novinarski konferenci po seji vlade predstavil tudi minister za zdravje Janez Poklukar. | Foto: STA , Ukrepe je na novinarski konferenci po seji vlade predstavil tudi minister za zdravje Janez Poklukar. Foto: STA ,

Šole na daljavo, nekaj bo izjem

Ministrica za šolstvo Simona Kustec je pojasnila, da bo izobraževanje med prvim in 12. aprilom potekalo na daljavo. Nekaj bo izjem: vrtci in prva triada v osnovnih šolah bodo izvajali nujno varstvo, če bodo starši tudi med strogimi ukrepi morali opravljati delo v ključni infrastrukturi. Izjema bo tudi izobraževanje otrok s posebnimi potrebami. Ostalo izobraževanje bo na daljavo. Šole bodo jutri dobile posebne okrožnice, pravi Kustečeva.

Vozniška in prometna dovoljenja podaljšana do devetega maja

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je povedal, da bodo nihalke, žičnice in smučišča zaprta. Javni prevoz, ki bo potekal po prazničnem voznem redu, ostaja. Zapira se delovanje avtošol. Prepoveduje se tudi opravljanje tehničnih pregledov in tahografskih delavnic. Vozniška in prometna dovoljenja se podaljšajo do devetega maja. Prepoveduje se letenje zrakoplovov, ki vzletijo in pristajajo na ozemlju Slovenije.

Prepoved potovanja v rdeče države, razen za izjeme

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je pojasnil, da od jutri ni več dovoljeno potovati v rdeče države razen izjem (ukrep bo veljal do vključno 12. aprila). Ob vračanju v našo državo se ni mogoče več izkazati s hitrimi antigenskimi testi, ampak samo PCR-testi. Ti morajo biti izdani v schengenskem območju.

Prepoved prehajanja med statističnimi regijami, omejena izjema na veliko noč

Odlok o omejitvi gibanja se malenkostno spreminja. Tako je spet prepovedano prehajanje ljudi v druge statistične regije (izjeme so med drugim prihod in odhod na delo, opravljanje gospodarske dejavnosti, dostop do lekarn, varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore). Na veliko noč se dovoljuje prehajanje statističnih regij, a se lahko družita samo dve družini. Prehajanje statističnih regij na velikonočni ponedeljek ni dovoljeno. Vse poroke se prepovejo, prav tako vsi shodi.

Notranji minister Aleš Hojs je povedal, da se od prvega aprila prepoveduje zbiranje ljudi, izjema je zbiranje dveh družin na veliko noč. | Foto: STA , Notranji minister Aleš Hojs je povedal, da se od prvega aprila prepoveduje zbiranje ljudi, izjema je zbiranje dveh družin na veliko noč. Foto: STA ,

Minister za kulturo Vasko Simoniti je povedal, da se zapirajo vse kulturne ustanove. Predlagajo tudi, da se zaprejo vsi verski objekti. Da se verski obredi in bogoslužja ne izvajajo, če pa se, da se izvajajo brez ljudi. Tudi med velikonočnimi prazniki.

Predlogi strokovne skupine

Strokovna svetovalna skupina za covid-19, ki jo vodi Mateja Logar, je vladi predlagala popolno zaprtje države od prvega do 11. aprila. Ukrep po njenih besedah enotno podpirajo vsi člani svetovalne skupine. Po posvetu stroke in politike je predsednik države Borut Pahor predlog o začasnem zaprtju države predal vladi, ki bo sprejela končno odločitev. Seja se je začela ob 14. uri.

Preberite še:

Posvet na Brdu pri Kranju
Novice Strokovna skupina predlaga popolno zaprtje države od prvega do 11. aprila #video

Logarjeva ocenjuje, da je glede na to, da je večji pritisk na intenzivne enote in da prihajajo mlajši bolniki, ukrepe potrebno zaostriti. Po predlogih njene skupine fizičnega pouka med zaprtjem države ne bi bilo. V vrtcih in prvi triadi osnovnih šol bi bilo poskrbljeno za nujno varstvo otrok staršev, katerih delo je pomembno za delovanje države. 12. aprila bi se šole ponovno odprle, ne glede na semafor.

Kdo vse bo še odhajal na delo

V času zaprtja bi se delalo od doma, zaposlene v t. i. kritični infrastrukturi, ki bi odhajali na delo, bi še naprej testirali, celoten čas pa izkoristili za čim hitrejše cepljenje. Javni prevoz bi deloval v omejenem obsegu. Druženje izven regij bi bilo za dve gospodinjstvi dovoljeno samo na veliko noč, je na sestanku političnega vrha s stroko na Brdu pri Kranju povedala Logarjeva.

Predloge o začasnih strogih ukrepih je pripravila strokovna svetovalna skupina za covid-19, ki jo vodi infektologinja Mateja Logar.  | Foto: STA , Predloge o začasnih strogih ukrepih je pripravila strokovna svetovalna skupina za covid-19, ki jo vodi infektologinja Mateja Logar. Foto: STA ,

Po besedah zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja so dodatni ukrepi potrebni, ker so se od zadnjega sestanka političnega vrha s strokovnjaki sredi marca epidemiološke razmere močno spremenile. Podatki namreč nakazujejo, da beležimo pozitiven trend okužb. "Še včeraj je bilo sedemdnevno povprečje 927, danes je že 944," je dejal.

Večina opozicije se ni udeležila posveta

Od opozicije sta se posveta udeležila le predstavnik SNS in DeSUS. Posveta se nista udeležila predsednik LMŠ Marjan Šarec in koordinator Levice Luka Mesec. Vabilo so tokrat kljub Pahorjevemu obvestilu, da bo pogovor potekal javno, zavrnili v SAB, v SD pa so se vprašali o smiselnost pogovora, češ da dialog nima učinka, če ena stran ni pripravljena poslušati. Predsednica SD Tanja Fajon je zjutraj prek družbenega omrežja Twitter zavrnila udeležbo.

Na posvetu prav tako ni bilo predstavnikov nove poslanske skupine nepovezanih poslancev, ki še ni formalno ustanovljena.

Ne spreglejte