SiolNET. Novice Slovenija
6,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bo RTV Slovenija tožila Bandellija?

6,24

termometer

Marko Bandelli
Foto: STA

"Glede na javne pozive družbene in politične javnosti ter posameznih politikov, ki zaradi novinarskega dela zahtevajo sankcioniranje vodstva javne televizije in nekaterih novinarjev ter urednikov, sem dolžan zaščititi zaposlene in uredniško avtonomijo javne televizije," je po današnjem sestanku z Jožetom Možino, avtorjem sobotne oddaje Utrip, in urednico Jadranko Rebernik sporočil direktor televizije Valentin Areh. Ob tem na RTVS ne izključujejo možnosti tožbe zoper poslanca SAB Marka Bandellija, ki se je po oddaji ostro odzval na Twitterju. "Gre za grobo žalitev, možen je pravni spor zoper njega," je sporočil Možina. 

Spomnimo: Jože Možina, zgodovinar in avtor knjige Razkol, je v sobotni oddaji Utrip kritiziral nastop nekdanjega predsednika Milana Kučana v Dražgošah in tudi politiko SD.

Sledile so ostre kritike. Tako se je odzvala predsednica SD Tanja Fajon

Bandelli je na Twitterju objavil vrsto zapisov. Med drugim je zapisal: 

Na Twitterju se je na oddajo odzval tudi podpredsednik SD in nekdanji minister za izobraževanje in šport Jernej Pikalo.

Možina in odgovorna urednica informativnega programa TV Slovenija Jadranka Rebernik sta bila nato dan po oddaji povabljena na zagovor k direktorju Valentinu Arehu

Možen je pravni spor zoper poslanca

"Sogovornika sta izrazila zaskrbljenost nad grožnjami, žalitvami in napadi politikov, kot so Tanja Fajon, Jernej Pikalo in Marko Bandelli, ki jih razumemo kot grob pritisk na novinarsko in uredniško avtonomijo ter politični pritisk," je po današnjem sestanku sporočil Areh. 

Na RTV Slovenija razmišljajo tudi o možnosti, da bi poslanca Bandellija tožili. "Gre za grobo žalitev, možen je pravni spor zoper njega," je sporočil Možina. 

Kot je še sporočil Areh, sta ga odgovorna urednica in avtor seznanila s tem, da je bil sobotni Utrip kot komentar narejen v skladu z etičnimi in poklicnimi merili, ki so opredeljena v Poklicnih merilih in načelih novinarske etike v programih RTV Slovenija. 

Neuradno je slišati, da je mogoče, da bo o Utripu razpravljal celo programski svet RTVS. Zagotovo pa bodo na seji razpravljali o Tarči, v kateri je voditeljica Erika Žnidaršič gostila nekdanjega mariborskega župana in zdajšnjega državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Franca Kanglerja. Programski svet sicer še vodi Ciril Baškovič (SD), kateremu se izteka mandat. 

Tanja Fajon Novice Možina razjezil Fajonovo, ZNP protestira proti političnim pritiskom Erika Žnidaršič Novice Baškovič napovedal razpravo o Tarči

Todorovsko nasledila varuhinja Marica Uršič Zupan

Na RTVS je danes potekala tudi primopredaja poslov med dosedanjo varuhinjo pravic gledalcev, poslušalcev, bralcev in uporabnikov programskih vsebin RTVS Ilinko Todorovski in novo varuhinjo Marico Uršič Zupan. Na predstavitvi programa decembra lani je napovedala nujno prenovo poklicnih meril in novinarskih standardov.

Po Miši Molk, Ladu Ambrožiču in Ilinki Todorovski je Uršič Zupanova četrta varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTVS in hkrati prva, ki ni iz vrst zaposlenih javnega zavoda, so danes sporočili iz RTVS. Mandat varuha traja pet let.

Mia Skrbinac Trendi Po intervjuju pri Miši Molk zaokrožil star posnetek pogovora z Mio Skrbinac #video d Trendi Miša Molk se je odzvala na ostre kritike glede spornega intervjuja

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin