SiolNET. Novice Slovenija
3,83

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Bo rogljiček iz pekarne od danes kaj drugačen? #video

3,83

termometer

Danes se je izteklo enoletno prehodno obdobje za prilagoditev izdelkov s transmaščobnimi kislinami na največ dva grama na 100 gramov skupne vsebnosti maščob v živilu. Izdelkov z višjo vsebnostjo teh zdravju škodljivih snovi na trgu ne bo smelo biti več. Tako proizvajalci in trgovci so zatrdili, da so na to spremembo pripravljeni.

Država je transmaščobe omejila s pravilnikom o najvišji dovoljeni vsebnosti transmaščobnih kislin v živilih in določila enoletno prehodno obdobje za prilagoditev.

Na to so pripravljeni tudi v upravi za varno hrano, ki bo izvajala nadzor na trgu. Inšpekcija bo preverjanja izvajala v rednih nadzorih nosilcev dejavnosti in v začetni fazi s posebnim nadzorom določenih tipov proizvajalcev, med njimi zlasti proizvajalcev pekovskega peciva.

Pred dnevi je o tem poročal Planet:

- zakaj so transmaščobe slabe, sta pojasnila kardiolog Zlatko Fras in Rajko Vidrih z Biotehniške fakultete,

- kako se bo sprememba regulative poznala na trgovskih policah, pa Silvester Pečjak, direktor Pekarne Pečjak.

Več v zgornjem prispevku.

rogljički Trendi Slovenija bo omejila nevarne transmaščobe, ki jih najdemo v napolitankah in rogljičkih #video

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Борце / 07.04.2019. ob 23:42 +1 0

  Prispevek in članek, ki je namenjen samemu sebi in ne pove ničesar novega, predvsem pa premalo, da bi en navaden človek kaj pametnega odnesel od njega!!

  +1 0
 • Борце / 07.04.2019. ob 23:41 +1 0

  Kot pove Silvester Pečjak, že desetletje teh ne uporablja, večina trgovcev je tudi že zdavnaj zadeve uredila, govori pa se 'pozornosti' na napise transmaščob, ki jih itak več NE BO!!? Pa tudi olivno olje se kot je navedeno v prispevku omenja, dejansko velja le za uporabo ob ne termični obdelavi, torej se z olivnim oljem NE kuha temveč se za to oz. je najbolje za kuhanje uporabljati trde maščobe kot so kokos, maslo, svinjska mast, ...

  +1 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin