SiolNET. Trendi Zdravje
3,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija bo omejila nevarne transmaščobe, ki jih najdemo v napolitankah in rogljičkih #video

3,70

termometer

Francoski rogljički ali napolitanke vsebujejo škodljive transmaščobne kisline, pred katerimi resno svarijo tudi strokovnjaki. Naše telo jih ne potrebuje. Tudi zato nas čez dva tedna čaka sprememba pravil glede deleža škodljivih transmaščobnih kislin v živilih. Po novem takšno živilo ne bo smelo vsebovati več kot dva grama transmaščobnih kislin na sto gramov vseh maščob v živilu.

Kakšno maščobo uporabljate za cvrtje? Vas mikajo polno obložene police? Kaj pa rogljički? Ti so najbolj vzorčen primer izdelka, ki vsebuje transmaščobe. V Pekarni Pečjak jih že 12 let pripravljajo brez nevarnih maščob. "Zamenjati smo morali margarine. Te, ki smo jih prej uporabljali, so vsebovale od 30 do 40 odstotkov transmaščobnih kislin, tako da smo bili prvi, ki smo začeli uvajat margarine, ki so brez transmaščobnih kislin," pove Silvester Pečjak, direktor Pekarne Pečjak.

Enako, kot če bi pokadili pet cigaret dnevno

Če dnevno zaužijemo pet gramov transmaščob, to je približno za pest napolitank, je tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni enako, kot če dnevno pokadimo pet cigaret. Je pa res, da transmaščobe za telo pomenijo kratkoročno ugodje, kar je zavajajoče, opozori specialist kardiologije Zlatko Fras. "V možganih imamo predel, ki je občutljiv na količino maščob v okolici, in če je ta količina visoka, se počutimo bolje," pravi Fras.

Transmaščobe so rakotvorne in povišujejo holesterol

A realnost je tudi to, da so transmaščobe rakotvorne in da povišujejo holesterol ter da so dvakrat bolj nevarne kot nasičene maščobne kisline, ki jih najdemo v živilih živalskega izvora, pove Rajko Vidrih z Biotehniške fakultete. "Tako naj bi tako nasičene maščobne kisline kot tudi transmaščobe povzročile bolj zgodni nastanek demenc in upad kognitivnih lastnosti," pojasnjuje.

Francoski rogljički ali napolitanke vsebujejo škodljive transmaščobne kisline, pred katerimi resno svarijo tudi strokovnjaki. Francoski rogljički ali napolitanke vsebujejo škodljive transmaščobne kisline, pred katerimi resno svarijo tudi strokovnjaki. Foto: STA

Za izboljšanje kognitivnih lastnosti in poznejši razvoj demence je priporočljivo uživanje olivnega olja. To spada med zdrave, nenasičene maščobe. "Maščobe so najboljši vir energije izmed vseh živil in to za vsakdanje življenje potrebujemo," pojasnjuje Fras.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin