SiolNET. Novice Slovenija
5,03

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Bo Pomurje ostalo brez termalne vode? #video

5,03

termometer

Vse kaže, da bodo morali Pomurci varčevati s termalno vodo, saj je že od leta 2016 zmanjkuje, ugotavlja Nina Rman z Geološkega zavoda Slovenije. To je povzročilo kar nekaj vznemirjenja med prebivalci, saj termalna voda za domačine predstavlja veliko poslovno priložnost.  

Meritve, onesnaženje, žusterna Novice Nevarnosti ni več: voda v Žusterni je primerna za kopanje #video

Kar 70 odstotkov termalne vode Pomurci porabijo za ogrevanje domov in toplih gred, kjer gojijo orhideje in paradižnike, 30 odstotkov pa za termalne bazene. Kaj upadanje gladine tega tekočega zlata pomeni za številna kopališča in domačine, je preverjala ekipa oddaje Planet 18. 

Upada pritiska ali gladine v okoliškem podjetju ne opažajo

Le malokdo ve, da v isti termalni vodi kot v Pomurju plavajo tudi na Madžarskem. Z virom termalne vode morata zato obe strani ravnati gospodarno in preudarno. Kot pojasnjuje Metod Grah iz Terme Vivat, bo vode najprej zmanjkalo nam, šele potem Madžarom.

termalna voda Foto: Siol.net Meritve geološkega zavoda sicer kažejo, da v Pomurju od leta 2016 upadajo tlaki in gladina termalne vode, a v zadnjem letu se je to umirilo. V podjetju Paradajz, kjer imajo urejene izpuste in okoljevarstveno dovoljenje za 25 let, upada pritiska ali gladine na svoji vrtini ne opažajo.

"Zdaj porabimo nekje okoli četrtine tistega, kar bi lahko pri naši vrtini črpali. Že zdaj delamo z vrtino na dolgi rok," pojasnjuje Kristijan Magdič iz podjetja Paradajz. 

Vračanje načrpane vode v globino bi pomagalo pri vzdrževanju gladine termalne vode, a stroški izgradnje tovrstnih vrtin so vrtoglavi. Formula, na podlagi katere se izračunava letni emisijski delež oddane toplote, pa je neuporabna, opozarja Grah.

radar Novice Na pomurski avtocesti divjal z 203 kilometri na uro

Brez vode bi propadla podjetja, krajani bi ostali brez delovnih mest

"Pride lahko do tega, da nam prepovedo rabo geotermalne energije, torej vode. To pa vemo, kaj lahko pomeni za pomursko regijo in vse uporabnike. Pride lahko do zapiranja podjetij in izgube delovnih mest," razlaga Grah. 

termalna voda Foto: Siol.net Medtem pa sosednje države istih pravil v geotermiji ne spoštujejo. Poleg tega Slovenije pobere za milijon koncesij na leto, kar je po mnenju gospodarstva za enega izmed obnovljivih virov energije precej.

"V primeru reinjekcij geotermalna energija ni več konkurenčna ostalim energijam. Zakaj? Ker so ostale energije, kot je sončna, vetrna, lesna biomasa, tudi plin kot plinska kogeneracija, spodbujene in za njih obstaja sistem obratovalnih podpor. Izmed vseh je le geotermija tista, ki je izvzeta iz tega."

A v Pomurju menijo, da so na ključni točki preboja. Država že govori o tako imenovani toplotni podpori tudi za geotermalno energijo, kar bi rešilo težavo reinjekcij.

zdravniki, UKC Maribor Novice Začela se je prenova vodovoda na kliniki ORL #video

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • JOZEJOZE / 23.09.2019. ob 14:19 +1 0

  Na kratko,vroča notranjost zemlje se ne ohlaja,samo vode ne sme zmanjkati,zato jo je treba ponikati nazaj,ne pa pošiljati v vodotoke in ven iz države.

  +1 0
 • galvanizer28 / 23.09.2019. ob 09:27 0 0

  Vse se enkrat porabi

  0 0
 • antonio1xy@gmail.com / 22.09.2019. ob 23:04 +1 - 2

  ni vse tako nedolžno uporaba vetra ali sonca se nekje pozna ,zračunajte,,industrija plaća da se to ne izračuna

  +1 - 2
delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin