Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 1. 2014,
10.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ljubljanica MOL

Ponedeljek, 27. 1. 2014, 10.22

8 let

Bo Ljubljanica res postala "LjuBlanca"?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Tako kot otroško igrišče ne spada na avtocesto, privezi vozil ne spadajo v razbremenilni kanal Ljubljanice," ob načrtovani preureditvi Gruberjevega prekopa svarijo strokovnjaki in ladjarji.

Kot smo že poročali, strokovnjaki za hidrotehniko s fakultete za gradbeništvo in geodezijo ter ladjarji opozarjajo na neprimernost postavitve mestnega pristanišča v Gruberjevem kanalu na Ljubljanici. Trdijo, da je to nedopustno tako z vidika varnosti plovbe kot poplavne ogroženosti. Kljub temu je Mestna občina Ljubljana (MOL) pretekli teden podaljšala rok prijave na razpis za ureditev brežin kanala.

Stroka in ladjarji: Ljubljanica postaja "LjuBlanca" Opozarjajo, da je kanal preozek za varno manevriranje, v primeru povišanega vodostaja je pretok premočan za plovbo, plovila v privezu pa bodo izpostavljena večjim naplavinam. Zaradi nedostopnosti lokacije bo v primeru nesreče oteženo reševanje. Postavitev dodatnih ovir v kanal pa predstavlja tudi poplavno nevarnost ne le na Barju temveč tudi Ljubljani. Kot so opozorili v dopisu, ki so ga naslovili na MOL, zaradi tega plovba po Ljubljanici utegne postati tako nevarna kot je bila usodna plovba po Savi z ogledom hidroelektrarne Blanca, ki jo je julija 2008 organiziral pokojni sevniški župan.

Z občine so jim odgovorili, da je njihovo opozorilo prišlo prepozno. Načrt je bil namreč sprejet leta 2009, na podlagi izbrane natečajne rešitve iz leta 2006. Je skladen z zakonodajo, pripombe pa so sprejemali v času javne razgrnitve. Dodajajo, da so projektu prikimali tako na nekdanjem ministrstvu za okolje in prostor kot na agenciji za okolje ter uradu, pristojnem za upravljanje vod.

Projektanti se zavedajo potencialnih nevarnosti Na omenjene očitke pa odgovorni vodja projekta, arhitekt Jurij Kobe, odgovarja, da se zavedajo vseh potencialnih nevarnosti. Glede naplavin je nevarnost v kanalu enaka kot v originalnem toku Ljubljanice, za to pa bo še naprej skrbela ustrezna nadzorna služba. Kar zadeva dostopnost, pa dodaja, da je pristanišče umeščeno v območje Prul, neposredno ob ulici Gruberjevo nabrežje, ki omogoča odlično dostopnost.

Poudarja še, da je projekt del dolgoročne strategije MOL in Ljubljanske urbane regije, urejeno pristanišče z legalnimi privezi pa bo omogočilo nadzor nad številom plovil na Ljubljanici. Da ne bi dodatno obremenili kanala, pa pilotov ne bodo postavili v strugo, temveč bo privez oblikovan na plavajočem pontonu, ki se dviga in spušča skupaj z vodostajem.

Stroka in ladjarji sicer predlagajo, da bi priveze uredili v mirnejšem delu Ljubljanice.

Ne spreglejte