Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 8. 2011,
13.24

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

politika

Torek, 16. 8. 2011, 13.24

8 let, 2 meseca

Bo Darja Lavtižar Bebler prva predsednica DZ?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odločitev o kandidatu za novega predsednika državnega zbora še ni sprejeta. Omenja se poslanka SD Darja Lavtižar Bebler, ki bi postala prva predsednica DZ.

Novega predsednika državnega zbora bomo predvidoma dobili na prvi redni septembrski seji, kandidata pa verjetno prihodnji teden. Takrat bomo vedeli, ali držijo informacije, da ima največjo podporo med vladajočimi socialnimi demokrati Darja Lavtižar Bebler. Če bi postala kandidatka in dobila vsaj 46 glasov, bi postala sploh prva predsednica državnega zbora v Sloveniji. Lavtižar Beblerjeva je bila leta 2007 že kandidatka za podpredsednico DZ, a je zanjo glasovalo le 37 poslancev (proti 26, sedem glasovnic je bilo neveljavnih). Kumer: Kandidati so vsi razen mene "Ne, ni še odločitve. Ta bo drugi teden, ko bodo tu poslanske skupine," je dejal vodja poslancev SD Dušan Kumer. Dodal je, da je Lavtižar Beblerjeva le ena od kandidatk, drugi kandidati pa so "vsi drugi poslanci SD". Le zase je rekel, da ni.

Poslanske skupine niso dobile še nobenega predloga, zato se še ne želijo opredeljevati do morebitne kandidature Lavtižar Beblerjeve. Več kot to so povedali le poslanska skupina SDS, ki zavrača vse "zasilne" rešitve, ki ne vodijo v predčasne volitve, ter vodji poslanskih skupin Zares in LDS, Franco Juri in Borut Sajovic, ki sta Lavtižar Beblerjevi naklonjena.

"Kvalificirana" "Izbira ženske za prvo predsednico DZ sploh ni slaba ideja, ampak se bomo o tem še dogovorili. To pripada največji stranki in njihove predloge bomo preučili. Osebno menim, da je Darja Lavtižar Bebler kvalificirana," je dejal Juri.

"Miran Potrč bi bil zelo primeren, pa ima osebne zdravstvene zadržke zaradi obremenjenosti. Kar zadeva kandidatko, pa menim, da ima pravno znanje in da ji ne manjka izkušenj s sedenjem v DZ," je povedal Sajovic.

Lavtižar Beblerjeva: Odgovornosti se ne bojim "Kolikor vem, ni bilo še nobenih konkretnih dogovorov," je dejala Lavtižar Beblerjeva. Funkcija jo zanima, kar se ji zdi logično, saj "poslanca verjetno zanimajo vse funkcije v državnem zboru. Ta funkcija je prestižna, a tudi odgovorna".

Odgovornosti se ne boji, saj je že "kot kandidatka za poslanko sprejela določeno odgovornost", priznava pa, da bi bilo vodenje DZ v prihodnjih mesecih bolj zahtevno kot sicer.

"Stvari se potiskajo proti volitvam. Poslanci vsako stvar, ki jo zastopajo, delajo z zavestjo, da utegne vplivati na izid volitev. To povzroča določeno stopnjo nelagodja, ki je višja kot na začetku mandata," ocenjuje poslanka, ki je v državnem zboru oziroma skupščini že 17 let.

"Zadeve se še da urediti" Lavtižar Beblerjeva sicer ni naklonjena predčasnim volitvam "za vsako ceno". "Pa ne zaradi tega, ker – kot so namigovali mediji – hočejo poslanci še malo zadržati službo. Jaz bom vsak čas, ali pa sem že, izpolnila pogoje za upokojitev, zato lahko gledam na to bolj načelno," je pojasnila.

Meni, da je na voljo več možnosti. "Zadeve se da še urediti in urejati normalno. Krize med strankami v koaliciji v državnem zboru ne čutimo. Tudi tisti, ki so šli iz koalicije, so vedno glasovali za pametne projekte. Zadnje čase smo kar nekaj dobrih predlogov sprejeli brez težav. Eno je vladna situacija, eno pa so razmere v DZ," je opisala Lavtižar Beblerjeva.

"Če pa se nakopičenih problemov, predvsem mislim na iskanje novih ministrov, ne bo dalo rešiti drugače, pa bo prišlo do predčasnih volitev, ali smo za to ali ne," je dodala.

Ne spreglejte