SiolNET. Novice Slovenija
1,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Blejski grad, kot ga še niste videli #foto

1,46

termometer

Bled
Foto: Miro Zalokar

S posebno osvetlitvijo skale pod Blejskim gradom so včeraj zaznamovali 40. obletnico sindikalnega gibanja Solidarnost, prvega svobodnega sindikata in gibanja za človekove pravice na ozemlju nekdanje komunistične vzhodne Evrope.

Simona Kustec Lipicer Novice Ministrica ob začetku novega šolskega leta izpostavila pomen zaupanja #video

Gibanje Solidarnost, ki ga je vodil Lech Walesa, se je iz ladjedelnice v Gdansku razširilo po vsej Poljski. Oblasti so ga hotele uničiti, toda gibanje za demokracijo je dobivalo čedalje večjo podporo. Vlada in Solidarnost sta na koncu le začeli pogajanja, katerih rezultat je bil razpis delno svobodnih volitev, na katerih je močno zmagala Solidarnost, ki se je pred tem preoblikovala v politično stranko.

Solidarnost je zelo kmalu presegla poljske meje in začela ogrožati enopartijsko vladavino vseh držav v vzhodnem bloku. Pogum in odločnost poljskih delavcev sta navdihnila mnoge v sosednjih državah. Sledili so padec berlinskega zidu, žametna revolucija na Češkoslovaškem, krvava revolucija v Romuniji in zaton komunizma. 

Bled Foto: Miro Zalokar

Življenje v državah srednje in vzhodne Evrope ni bilo več enako

Brez sindikata Solidarnost tako ne bi bilo današnje združene Evropske unije v zdajšnji obliki, poudarjajo na poljskem veleposlaništvu v Ljubljani. Tako so skupaj z občino Bled v čast gibanju Solidarnost pripravili prav posebna dogodka. 

Ustanovitelj sindikata Solidarnost Lech Walesa je bil leta 1990 izvoljen za poljskega predsednika. Državi je predsedoval do leta 1995, ko ga je na volitvah v drugem krogu premagal nekdanji komunist Aleksander Kwasniewski. Ustanovitelj sindikata Solidarnost Lech Walesa je bil leta 1990 izvoljen za poljskega predsednika. Državi je predsedoval do leta 1995, ko ga je na volitvah v drugem krogu premagal nekdanji komunist Aleksander Kwasniewski. Foto: Getty Images

Za dobro uro so skalo pod Blejskim gradom osvetlili z rdečo barvo v obliki logotipa Solidarnosti in se tako spomnili gibanja, ki je po njihovih besedah spremenilo življenje vseh državljanov držav srednje in vzhodne Evrope.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin