SiolNET. Novice Slovenija
0,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bivša soproga Jeffa Bezosa bo razdala večji del svojega bogastva

0,51

termometer

Jeff in MacKenzie Bezos
Foto: Getty Images

Nekdanja soproga najbogatejšega človeka na svetu, ustanovitelja in direktorja Amazona Jeffa Bezosa, se je odločila podariti del premoženja. MacKenzie Bezos se je pridružila bogatašem, ki so podpisali zavezo o razdajanju večjega dela svojega premoženja v dobrodelne namene. Med njimi sta tudi najbogatejša Slovenca zakonca Login.

Iniciativo Giving Pledge so leta 2010 ustanovili Bill in Melinda Gates, Warren Buffett in drugi, ki so dali vzor drugim bogatašem, naj za časa svojega življenja ali po smrti v dobrodelne namene podarijo najmanj polovico svojega premoženja. Iniciativa ima več kot 200 podpisnikov in podpisnic iz 23 držav sveta, med katerimi sta na seznamu tudi slovenska zakonca Iza in Samo Login. Družina Login je že leta 2016 ustanovila fundacijo Login5, o kateri pa lahko na spletu najdemo le malo informacij. Po podatkih na spletni strani ima sedež v prestolnici Liechtensteina Vaduzu, njen slogan pa je Čist zrak. Čista voda. Čista zavest.

Bezosova žena z več deset milijardami evrov premoženja

MacKenzie Bezos, tretja najbogatejša ženska na svetu, je svojo radodarnost izkazala že ob ločitvi od Jeffa Bezosa. Prepustila mu je namreč 75-odstotni dotlej skupni delež v Amazonu in mu pustila še nadzor nad Washington Postom ter nekaterimi drugimi podjetji. Ostal ji je 35,6 milijarde dolarjev vreden delež v Amazonu in še milijarda dolarjev za tekoče stroške.

Nadaljevala bo, dokler ne bo blagajna prazna

"Vsak od nas je zbral darove, ki jih lahko ponudimo skozi neskončno vrsto vplivov in srečnih dogodkov, ki jih ne moremo nikoli popolnoma razumeti. Poleg vsega, s čimer me je nagradilo življenje, imam tudi nesorazmerno veliko vsoto denarja, ki ga lahko delim. Še vedno bom imela premišljen pristop do filantropije. Potreben bo čas, trud in skrb, a ne bom čakala. Nadaljevala bom, dokler ne bo blagajna prazna," je zapisala MacKenzie Bezos.

Jeff Bezos je vstop nekdanje soproge v dobrodelni klub bogatašev navdušeno pohvalil, vendar pa zgledu ni sledil.

Samo in Iza Login Novice Loginova v družbi filantropskih superbogatašev Gatesa in Buffetta

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin