SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bi zloglasne radarje iz Maribora lahko prestavili v Zagreb?

3

termometer

Hrvaško notranje ministrstvo kupuje sisteme radarskih naprav za merjenje hitrosti. Bi jim Slovenci lahko prodali radarske sisteme iz Maribora, ki že dve leti samevajo?

Hraško notranje ministrstvo je objavilo javni razpis za nakup stacionarnih radarskih naprav za merjenje hitrosti z vgrajenim sistemom za samodejno prepoznavanje registrskih tablic.

Potrebujejo 15 naprav, ki bodo voznike v Zagrebu in njegovi okolici nadzorovale 24 ur na dan, in sicer na vsaj dveh voznih pasovih v obe smeri hkrati. Za to so pripravljeni odšteti 5,28 milijona kun oziroma dobrih 685 tisoč evrov.

Mariborski projekt več kot 40-krat dražji V podoben, a precej večji in predvsem dražji nakup je šla pred nekaj leti tudi Mestna občina Maribor. V sistem 64 stacionarnih merilcev hitrosti in vožnje skozi rdečo luč je investirala 30 milijonov evrov.

Prvih 30 jih je bilo nameščenih oktobra 2012, v samo prvih 36 urah so zabeležili pet tisoč prekrškov hitrosti. Položnic prekrškarjem niso izdali, saj je bila že nekaj dni pozneje vrsta radarjev uničena, Maribor pa so zavzeli protestniki, ki so s položaja vrgli takratnega župana Franca Kanglerja. S prihodom novega župana Andreja Fištravca so radarji ugasnili.

V Iskri sistemi se za radarje ne zmenijo Naprave še vedno stojijo in samevajo na številnih križiščih. Na vprašanje, ali so jih pripravljeni prodati, morda celo Hrvatom, so nam na občini pojasnili, da oprema ni njihova last. Lastnik je podjetje Iskra sistemi, ki bi lahko v primeru obratovanja radarjev z njimi zelo dobro služilo.

Od podjetja je nova občinska uprava tudi že zahtevala, naj naprave umakne, saj da ti na številnih križiščih motijo občinsko posest, a ljubljansko podjetje do zdaj še ni pokazalo interesa, da bi jih odstranilo in odpeljalo.

Kot je znano, Iskra sistemi odstranitve ne dovoli, dokler mu občina ne izplača odškodnine. Podjetje in občina sta namreč v sodnem sporu, v katerem Ljubljančani od Mariborčanov terjajo 12,8 milijona evrov.

Z vprašanji, kdaj bodo radarje odstranili in kaj nameravajo z več milijonov evrov vrednimi napravami storiti, smo se obrnili tudi na samo podjetje, a pojasnil nismo dobili. Prav tako nam niso odgovorili, ali nameravajo del v Mariboru izgubljenega dobička iskati v Zagrebu. Že zdaj pa je jasno, da za postavljavce radarjev v Zagrebu ne bo tako dobičkonosen posel kot v Mariboru.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin