Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 7. 2020,
13.18

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

22

Natisni članek

noad policija utopitev nesreča nesreča Soča

Četrtek, 30. 7. 2020, 13.18

3 leta, 8 mesecev

Bi lahko tragedije na Soči preprečili? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

22

V torek popoldne se je na Soči zgodila tragična nesreča, v reki je utonil deček. Vodostaj reke se je zelo hitro povečal, kar je bila posledica odprtja zapornice pri hidroelektrarni. Na tem območju so se v 15 letih zgodile že tri tragične nesreče. Novogoriški župan Klemen Miklavič ugotavlja, da je predpisom zadoščeno, a da se nesreče kljub temu še vedno dogajajo. Za petek je župan zato sklical sestanek s Soškimi elektrarnami in drugimi akterji.

Desetletni deček se je skupaj z družino kopal na kopalnem območju pri Kajak centru Solkan. Nenadoma je vodostaj Soče narasel, rečni tok pa je začel otroka odnašati proti rečnim brzicam in kajakaški progi. Za dečkom je zaplaval eden od odraslih družinskih članov, vendar mu ga ni uspelo ujeti, dečka pa je nato odneslo proti Italiji. Potapljači so ga našli malo po 18. uri na globini okrog pet metrov, vendar mu niso mogli več pomagati.

O torkovi nesreči so obvestili dežurno preiskovalno sodnico in okrožno državno tožilko iz Nove Gorice, ki sta ogled kraja nesreče prepustili policiji. Pri ogledu kraja dogodka so pristojni ugotavljali tudi, ali so vstopna mesta v reko Sočo označena z opozorilnimi tablami oziroma ali je tam uradno kopališče.

Soča
Novice V Soči utonil deček, odnesel ga je močan tok

"Na tem delu Soče se težave dogajajo vsak dan"

Pri ogledu so ugotovili, da je na vsem območju, kjer je plaval otrok, torej na Kopalnem območju Soča pri Solkanu, postavljenih več opozorilnih tabel z napisi nevarnost utopitve, nevarnost nenadnega dviga gladine vode, kopanje na lastno odgovornost in kopalno območje brez reševalca iz vode.

Potapljač vodne reševalne službe Nova Gorica Andrej Šekli je včeraj za POP TV dejal, da so se v zadnjih 15 letih na tem območju zgodile že tri tragične nesreče, vendar se na tem delu Soče nesreče dogajajo vsak dan. "Na tem delu Soče se težave pojavljajo vsak dan, vendar se srečno razpletejo, zahvala za to pa gre predvsem domačinom in izkušenim plavalcem, ki se zadržujejo na tem območju," je dejal Šekli.

soča
Novice Oljni madeži v Soči, kopanje prepovedano

Vodostaj se je v eni uri dvignil za 88 centimetrov

Vodostaj Soča | Foto: Arso Foto: Arso Vodostaj je hitro narasel po tem, ko so zapornico dvignili v hidroelektrarni, kar je po besedah direktorja Soških elektrarn Nova Gorica Radovana Jereba običajna praksa. Kot kažejo uradni podatki agencije za okolje in prostor (Arso), se je vodostaj Soče v času nesreče, med 16. in 17. uro, dvignil za 88 centimetrov, pretok pa se je povečal za skoraj 92 kubičnih metrov na sekundo.

Šekli dodaja, da so že pred sedmimi leti, ko se je smrtno ponesrečil 46-letnik, njegovo hčer pa jim je uspelo rešiti, predlagali namestitev zvočnih signalov oziroma semaforjev, ki bi se večkrat oglasili, ko bi se zapornice dvignile. Takrat bi morali kopalci zapustiti vodo.

Utropitev 15-letnika
Novice Utopitev otroka v Soči: policija razkrila, kaj se je dogajalo v usodnih trenutkih

Župan: Predpisom je zadoščeno, a se nesreče še vedno dogajajo

Novogoriški župan Klemen Miklavič je po torkovi tragični nesreči za petek sklical sestanek s Soškimi elektrarnami in ostalimi akterji. | Foto: STA , Novogoriški župan Klemen Miklavič je po torkovi tragični nesreči za petek sklical sestanek s Soškimi elektrarnami in ostalimi akterji. Foto: STA , Spremembe napoveduje tudi župan Nove Gorice Klemen Miklavič, ki se pridružuje Šeklijevi zamisli. Župan je za petek sklical sestanek s Soškimi elektrarnami in drugimi akterji. Na njem se bodo dogovorili o ukrepih za zagotavljanje varnosti kopalcev še v tej kopalni sezoni in trajnejše rešitve za v prihodnje, je za STA povedal Miklavič.

Nad območjem, kjer se je zgodila zadnja tragična nesreča, stoji hidroelektrarna Solkan, na vsem kopalnem območju pa je postavljenih pet tabel, ki kopalce opozarjajo na previdnost. Po županovih pojasnilih so tri table postavile Soške elektrarne Nova Gorica (SENG), dve pa Kajak center Solkan: "S tem je zadoščeno predpisom, vendar v praksi ugotavljamo, da se tragične nesreče še vedno dogajajo, kar pomeni, da je treba še dodatno poskrbeti za varnost. Predpisi torej niso dovolj."

Po njegovem mnenju bi bilo na dvig gladine vode najbolje opozoriti z zvočnim in vidnim signalom. "Tako bi bili vsi kopalci in drugi ljudje, ki so neposredno na lokaciji, opozorjeni, da se bo voda kmalu dvignila, in bi se lahko pravočasno umaknili. Treba bo dodati tudi napise v tujih jezikih," je za STA pojasnil Miklavič.

slovenska policija
Novice V hudi prometni nesreči umrl voznik kombija

V SENG pripravljeni na ustrezno iskanje rešitev

Območje, kjer se je zgodila nesreča, je po klasifikaciji agencije za okolje kopalno območje, zato po županovih pojasnilih kopanje tam ni prepovedano. Višino vode upravlja SENG, kjer so pojasnili, da so z Miklavičevo pobudo seznanjeni in da so pripravljeni aktivno sodelovati pri iskanju ustreznih rešitev.

"Družba SENG ni upravljavec omenjenega območja. Na tem območju dosledno izpolnjujemo obveznosti, določene s koncesijsko pogodbo za gospodarsko izkoriščanje vode Soče, Idrijce in Bače za proizvodnjo električne energije," so dejali. Hidroelektrarna Solkan po njihovih navedbah obratuje skladno z veljavno koncesijsko pogodbo ter skladno z vsemi potrebnimi dovoljenji in soglasji.

Kot so pojasnili, elektrarna v določenih terminih v dnevu obratuje z minimalnim pretokom v višini približno 15 kubičnih metrov na sekundo, v določenih terminih pa se ti pretoki povečajo do 120 kubičnih metrov na sekundo. "Kot rečeno, pa vse to narekujejo potrebe elektroenergetskega sistema. Gre za obratovanje v normalnih razmerah, torej zunaj obdobij visokih vod," so navedli in dodali: "Pri obratovanju elektrarne natančno upoštevamo vse predpisane ukrepe in dovoljene postopke," so še pojasnili.

Ne spreglejte