Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 7. 2020,
13.17

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,85

2

odpadno olje Salonit Anhovo onesnaženje Soča

Natisni članek

Četrtek, 30. 7. 2020, 13.17

3 leta, 12 mesecev

Oljni madeži v Soči, kopanje prepovedano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,85

2

soča | Zaradi onesnaženja reke Soče so v občini Kanal ob Soči na območju od Rodeža do Plavi do preklica strogo prepovedali kopanje v reki. | Foto Getty Images

Zaradi onesnaženja reke Soče so v občini Kanal ob Soči na območju od Rodeža do Plavi do preklica strogo prepovedali kopanje v reki.

Foto: Getty Images

Zaradi onesnaženja reke Soče so v občini Kanal ob Soči na območju od Rodeža do Plavi do preklica strogo prepovedali kopanje v reki. Dopoldne je namreč manjša količina takrat še neznane snovi odtekla v reko in v vodi pustila madeže. Z novogoriške policijske uprave so sporočili, da se je manjše izlitje zgodilo pod tovarno Salonit Anhovo. Iz omenjenega podjetja so nato sporočili, da je v Sočo iztekla manjša količina odpadnega olja.

Vzrok onesnaženja sprva ni bil znan, potem pa so novogoriški policisti sporočili, da se je onesnaženje zgodilo pod tovarno Salonit Anhovo. "Po prvih ugotovitvah se je zgodilo manjše izlitje, pogina rib ni bilo, prav tako ni nastala nobena materialna škoda," so popoldne sporočili z novogoriške policijske uprave.

V reko iztekla manjša količina odpadnega olja

Iz podjetja Salonit Anhovo so nato sporočili, da je v Sočo dopoldne iz lovilca olj iztekla manjša količina odpadnega olja. Kot so poudarili, so takoj po odkritju oljnega madeža aktivirali njihovo prostovoljno industrijsko gasilsko društvo, o dogodku pa so obvestili tudi regijski center za obveščanje, občino Kanal ob Soči ter okoljskega in zdravstvenega inšpektorja.

Prostovoljni gasilci so namestili absorpcijske filtre, na terenu so izvedli tudi druge preventivne ukrepe. Novogoriški poklicni gasilci so na reki med drugim postavili zaščitno pregrado. "Ocenjeno je bilo, da je šlo za dogodek manjšega obsega, količina razlitega olja je bila minimalna, ukrepanje je bilo hitro in učinkovito. Dogodek ni v ničemer vplival na pripravo pitne vode," so še sporočili iz podjetja Salonit Anhovo.

Soča
Novice Bi lahko tragedije na Soči preprečili? #video
Utropitev 15-letnika
Novice Utopitev otroka v Soči: policija razkrila, kaj se je dogajalo v usodnih trenutkih
Soča
Novice V Soči utonil deček, odnesel ga je močan tok
Ne spreglejte