SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avstrijci ostro: To je enostavno neodgovorno ravnanje Slovenije

10

termometer

Jedrska elektrarna Krško | Slovenija glede nove jedrske elektrarne v Krškem (Jek 2) še ni sprejela nobene konkretne odločitve. | Foto: Ana Kovač
Slovenija glede nove jedrske elektrarne v Krškem (Jek 2) še ni sprejela nobene konkretne odločitve. Foto: Ana Kovač

Koroški deželni glavar Peter Kaiser je danes napovedal, da bo na slovenski politični vrh naslovil protest proti gradnji nove jedrske elektrarne v Krškem. "Neodgovorno ravnanje Slovenije," je kritiziral tudi deželni svetnik Sebastian Schuschnig. Avstrija širitvi obstoječe krške nuklearke ali gradnji nove nasprotuje že nekaj časa.

Kot je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA v današnji izjavi izpostavil Kaiser, je zgodovina jasno pokazala, da jedrske elektrarne predstavljajo neobvladljivo varnostno tveganje, ki ima lahko uničujoče posledice. To po njegovih besedah še posebej velja za Krško, ki leži na potresno ogroženem območju.

"Ne glede na to, kako majhna je možnost, moramo izkoristiti vse možnosti na deželni, državni in nenazadnje evropski ravni, da zaščitimo interese našega prebivalstva, zlasti naših otrok," je dejal.

"Popolnoma nesprejemljivo in enostavno neodgovorno"

Schuschnig je gradnjo jedrske elektrarne na potresnem območju izpostavil kot "popolnoma nesprejemljivo in enostavno neodgovorno". Če bo Slovenija načrte uresničila, bo avstrijska Koroška po njegovih besedah izčrpala vsa pravna in politična sredstva na vseh ravneh, da to prepreči.

Avstrija širitvi obstoječe krške nuklearke, ki je približno sto kilometrov oddaljena od avstrijsko-slovenske državne meje, ali gradnji nove nasprotuje že nekaj časa. Kot opozarjajo v severni sosedi, jedrska energija ni varna in predstavlja ogromna tveganja. Slovenijo so pozvali, naj poišče alternativne vire energije.

Slovenija glede nove jedrske elektrarne v Krškem (Jek 2) še ni sprejela nobene konkretne odločitve. Trenutno se govori o možnosti 2.400-megavatnega reaktorja ali dveh reaktorjev. V igri so ameriška, francoska in južnokorejska tehnologija.

Objekt v najboljšem primeru, torej ob ustrezni prilagoditvi zakonodaje in maksimalni pospešitvi postopkov, ne bo postavljen prej kot leta 2037, ko bi ga tudi priključil. Ob tem je povsem mogoč tudi referendum.

V ponedeljek se bo na ustanovni seji sestala delovna skupina za koordinacijo pripravljalnih aktivnosti na projektu Jek 2, ki jo je vlada ustanovila septembra.

Jedrska bomba, atomska bomba, rakete, orožje, jedrsko orožje Novice Rusija, Kitajska in ZDA povečale aktivnosti v zvezi z jedrskimi poskusi Severna Koreja, taktična podmornica Novice Severna Koreja splavila taktično jedrsko podmornico #video #foto Jedrska elektrarna Fokušima Novice Iz poškodovane jedrske elektrarne Fukušima začeli izpuščati hladilno vodo
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin