Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 8. 2024,
22.06

Osveženo pred

3 ure, 18 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
ATVP prevara borza

Natisni članek

Sreda, 28. 8. 2024, 22.06

3 ure, 18 minut

ATVP opozarja na klice domnevnih borznih posrednikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
dekle, ženska, pametni telefon | Ne nasedajte klicem domnevnih borznih posrednikov, ki vam ponujajo hitre in visoke zaslužke. | Foto Shutterstock

Ne nasedajte klicem domnevnih borznih posrednikov, ki vam ponujajo hitre in visoke zaslužke.

Foto: Shutterstock

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) opozarja na porast števila klicev domnevnih borznih posrednikov, ki obljubljajo visoke zaslužke v kratkem času preko transakcij s kriptosredstvi ali z drugimi finančnimi instrumenti, in svetuje previdnost.

Kot je ATVP zapisala v današnji objavi na svoji spletni strani, so na agenciji v zadnjem času prejeli prijave fizičnih oseb. Že konec julija je ATVP objavila opozorilo zaradi povečanja števila klicev ponudnikov brez licence.

ATVP ne glede na pravni okvir – med drugim se bo 30. decembra letos v celoti začela uporabljati uredba o trgih kriptosredstev, ki naj bi s povečanjem preglednosti in vzpostavitvijo celovitega okvira za izdajatelje in ponudnike storitev zaščitila vlagatelje – svetuje previdnost pri poslovanju s kriptosredstvi, še posebej v primeru obljubljenih visokih zaslužkov v kratkem času in brez tveganj.

Plačilo, POS Terminal, NFC
Novice Pozor: povsem nova vrsta goljufije, žrtev je lahko vsak, ki ni dovolj previden

"Primeri zahtev po dodatnih plačilih pred izvedbo transakcije so pogosto povezani s prevaro. Pred nakupom kriptosredstev upoštevajte več pomembnih tveganj, vključno z volatilnim, likvidnostnim, tehnološkim in operativnim tveganjem in možnostjo vpletenosti v kriminalne dejavnosti," so zapisali v ATVP.

Svetujejo poslovanje izključno z osebami, ki imajo dovoljenje nadzornega organa za opravljanje investicijskih storitev in poslov. Seznami teh oseb so dostopni na spletnih straneh ATVP in Banke Slovenije.

Avtodom prevara
Novice Peklenski avtodom: kdor se pusti zapeljati, lahko doživi nočno moro
Roman Ziemian
Novice Že drugič aretirali vodjo zloglasne piramidne sheme, denar je kradel tudi Slovencem

 

Ne spreglejte