SiolNET. Novice Slovenija
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Arso: V Murski Soboti in Zagorju pričakujemo veliko onesnaženost zraka

0,11

termometer

Onesnaženje. Trdni delci v zraku. | Najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih kurijo premalo suha drva.  | Foto: Bobo
Najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih kurijo premalo suha drva. Foto: Bobo

Na Agenciji RS za okolje (Arso) v hladnem delu leta od 1. oktobra do 31. marca dnevno izdajajo napoved onesnaženosti zunanjega zraka z delci PM10. Kot so sporočili, danes pričakujejo veliko onesnaženost zraka v Murski Soboti in Zagorju. Povsod drugod bo onesnaženost zmerna. Za sredo so napovedali zmerno onesnaženost zraka povsod po Sloveniji.

V primeru pričakovane velike onesnaženosti zraka na Arsu priporočajo občanom in pravnim osebam, da ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja.

Prav tako svetujejo, naj zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva. Ljudem priporočajo, naj uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil in naj ne kurijo na prostem.

Ljubljana iz zraka Novice Zaradi onesnaženega zraka umre desetkrat več ljudi, kot jih umre v prometnih nesrečah #video

Zastarele kurilne naprave na les najbolj problematične

Najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih kurijo premalo suha drva. Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje prihranimo gorivo in zmanjšamo onesnaževanje zraka.

Občasne meritve so pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih izven območij, za katere so izdane napovedi, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les.

Zato je zaradi zaščite zdravja smiselno upoštevati zgoraj navedena priporočila tudi na takšnih območjih, svetujejo na agenciji.

Tovarna, jezero, morje, izpusti, onesnaževanje Novice V Ljubljani zaradi onesnaženosti z delci letno umre vsaj 40 ljudi #video

Mejna vrednost delcev je lahko presežena 35-krat

Onesnaženost zraka se čez dan spreminja, zato se ravni delcev v posameznih obdobjih lahko razlikujejo od napovedanih povprečnih dnevnih koncentracij. Arso priporoča sprotno spremljanje urnih koncentracij delcev PM10. Aktualne podatke o kakovosti zraka objavlja za 13 merilnih mest po Sloveniji.

Predpisana dnevna mejna vrednost koncentracije delcev PM10 je 50 mikrogramov in je v koledarskem letu lahko presežena 35-krat, so še dodali.

voda Novice Več kot 140 tisoč Slovencev pije onesnaženo vodo #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin