Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 9. 2018,
18.25

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

onesnaženost zrak

Sobota, 22. 9. 2018, 18.25

5 let, 6 mesecev

Zaradi onesnaženega zraka umre desetkrat več ljudi, kot jih umre v prometnih nesrečah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

V zaprtih prostorih je lahko zrak še bolj onesnažen kot zunaj. Z zračenjem ob neprimernih delih v prostor spustimo zunanje onesnaževalce.

Marsikoga bi verjetno presenetilo, da je zrak na prometni mestni ulici lahko čistejši od zraka v dnevni sobi. Če opazite, da v prostoru postanete utrujeni, zaspani in brez koncentracije, je za to kriv slab zrak. Ker največ svojega časa preživimo v šoli, na delu ali doma.

"Morate pa vedeti, da imamo tudi v prostorih izvore delcev, na primer tiskalnike. Ti so lahko izvor ozona. In če razmišljamo o tem, da kuhamo na plinskih gorilnikih, da si prižigamo svečke, da sploh ne govorim o cigaretnem dimu," je za Planet TV pojasnjevala Janja Turšič.

Priporoča, da zračimo zjutraj in zvečer, ko je zrak najmanj onesnažen. To je najboljša preventiva.

Naša zakonodaja merjenjeja onesnaženosti zraka v zaprtih prostorih ne predpisuje

megla | Foto: Pixabay Foto: Pixabay "Plesni se rade razvijejo, če je relativna vlažnost nad 70-odstotna, plesni pa se najlažje izognemo tako, da vzdržujemo v vlažnost v prostoru od 40- do 60-odstotna," je povedala Simona Perčič iz NIJZ.

"Naredimo prepih, odpremo okna vrata v vsej etaži, s tem zamenjamo zrak v vsem prostoru in za to potrebujemo od tri do pet minut," je svetoval Roman Strmšek, strokovnjak za sanacijo plesni.

Slovenska zakonodaja merjenja onesnaženosti zraka v zaprtem prostoru ne predpisuje. Zato onesnaženost notranjega zraka podcenjujemo.

"S tem, ko smo prepovedali kajenje v zaprtih prostorih ali kej podobnega, še ne naredimo veliko. Imamo tudi kemikalije za čiščenje, tudi med kuhanjem se zrak onesnaži, zato bi bilo nadzorovano prezračevanje bolj na mestu, kot pa to počnemo sedaj," je menila Kajfež Bogatajeva.

Zaradi onesnaženega zraka umre desetkrat več ljudi kot v prometnih nesrečah

Onesnaženost zraka je prvi okoljski vzrok prezgodnje smrti v Evropi. Zaradi onesnaženosti zraka umre desetkrat več ljudi, kot jih umre v prometnih nesrečah.

Britanski znanstveniki so ugotovili, da se škodljivi delci iz zraka nalagajo v naših možganih. Večji delci se ustavijo v nosu in obnosni votlini, najmanjši pa prodrejo v pljučne mešičke, kar znatno poslabša bolezen dihal.

Škodljivi delci v mestih skrajšajo življenje do dve leti, ob prometnih cestah za tri leta, povprečno pa v Sloveniji za eno leto.

Onesnaženemu zraku ne moremo ubežati, lahko pa poskrbimo, da dihamo čist in zdrav zrak – v avtu, doma in na delovnem mestu. V studiu Planet TV je nasvete predstavila Lorena Leonardos iz Ionexa.

Ne spreglejte