Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 1. 2018,
20.37

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Natisni članek

učitelj prijava

Ponedeljek, 8. 1. 2018, 20.37

6 let, 3 mesece

Anonimke – upravičene ali le orodje staršev proti učiteljem? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Tako združeni, kot so bili učitelji in vzgojitelji danes, v zgodovini samostojne Slovenije še niso bili. Razlog je poziv k ukinitvi anonimnih prijav v šolstvu. Ugotavljajo namreč, da jih je preveč, in poudarjajo statistiko: neutemeljeni sta dve od petih pritožb na njihovo delo.


Video: Planet TV

''Učiteljica se vede kot pijana najstnica'', ali pa ''učiteljica preveč kriči'' sta samo dva primera takšnih prijav. Inšpektorji morajo obravnavati vsako. Prijavitelj, ki se ne razkrije, pa za lažno prijavo niti ne odgovarja, so poročali v oddaji Danes na Planet TV.

Če gre pri otrocih za huda kazniva dejanja, finančne malverzacije v šolstvu, tudi grožnje, ki bi ogrozile življenje, je anonimka sprejemljiva, pripomba, ker učiteljica na primer na 80 odstotkov predavanjih kriči, pa se šolnikom zdi nerazumljiva. "Ne zavzemamo se, da bi se prepovedala obravnava anonimnih prijav, ampak si želimo, da bi inšpektorji začeli izvajati to zdaj obstoječo avtonomno pravico, da postopek začnejo ali pa ga tudi ne," je dejal Gregor Pečan.

Zakaj bi se skrivali za anonimnostjo, ko pa je inšpektor dolžan varovati identiteto prijavitelja, kot je zapisano v zakonu, sprašujejo odgovorne? Tudi če se izkaže za neutemeljeno, nihče ne odgovarja, niti ne plača nobenih stroškov.

Pritožili so se, da imajo nemogoč urnik

"Vložiti moramo ogromno dela, da zberemo vse dokumente, ki jih od nas zahtevajo, ker gre samo za to, da dokazuješ, da ni tako ... Nazadnje smo imeli anonimno prijavo na moji šoli, da imamo nemogoč urnik, karkoli že to pomeni," pravi Pečan in dodaja, da je bilo "potrebnega približno tri dni dela v urah, torej inšpektoric, ravnatelja, pomočnice, tajnice, da smo ugotovili, da je urnik takšen, kakršen pač sploh lahko je".

Vse pogosteje, iz izkušenj pravijo ravnatelji, starši preveč pavšalno podajajo anonimke. "Dostikrat se izkaže, da je to res trenutna odločitev, ki jo naredijo v navalu jeze, besa. Pa mislijo si, kar naj ima šola delo, kar naj ima ravnatelj delo, kaj se mi pa lahko zgodi," je dejala Verica Šenica Pavletič iz OŠ Savsko Naselje.

učilnica razred šola učiteljica | Foto:

Vedno več anonimnih prijav je tudi v vrtcih. Zaščitniška funkcija staršev, pravi Janja Bogataj, ne pozna meja, "zaradi tega, ker nimajo vpogleda, tudi ne vzamejo si dovolj časa. Mislim, da smo vrtci dovolj pregledni in odprti za vpogled v dejavnosti, imamo pogovorne ure za srečanja, razčiščevanje vsebin, vendar se pojavlja to škodovanje nekomu zaradi tega, ker je morda izobrazbena struktura močnejša, finančna, včasih gre tudi za politično ozadje ... Včasih smo lahko zelo na tankem ledu."

A da gre za dvorezen meč, menijo tisti, ki pomagajo mladim v stiskah. "Velikokrat sem slišala, da je 40 odstotkov anonimnih prijav neupravičenih, sem pa istočasno razočarana, ker nihče ne pove, da je 60 odstotkov anonimnih prijav upravičenih. Bilo bi prav, da se te navede in da tudi odrasli priznamo, ali kdaj delamo napake ali ne," je dejala Breda Krašna, generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Skoraj sedem tisoč podpisov pod peticijo

TOM telefon je lani sprejel več kot 40 tisoč klicev mladih v stiski, povezanih tudi s šolo. "Imajo težave z ocenami, spričevali na koncu leta, ne vedo, kaj je pomembno pri učenju, kje lahko poiščejo to pomoč, seveda pa je veliko klicev tudi o medvrstniškem nasilju," je dejala Breda Krašna.

Na vseh ravneh je očitno pogovorov še vedno premalo, mnenja so deljena. Peticijo za ukinitev obravnave anonimnih prijav je do danes podpisalo skoraj sedem tisoč državljanov.

Ne spreglejte