Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 6. 2014,
15.10

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

anketa javnomnenjska anketa volitve Miro Cerar

Sobota, 28. 6. 2014, 15.10

7 let, 12 mesecev

Anketi: Zmagala bi Stranka Mira Cerarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po javnomnenjski raziskavi Večera dobra dva tedna pred predčasnimi volitvami v DZ uživa največjo podporo SMC, ki je s prvega mesta izrinila SDS. SMC je na prvem mestu tudi po anketi Dela.

Če bi bile volitve to nedeljo, bi SMC volilo 15,3 odstotka vprašanih, SDS pa 10,9 odstotka. Sledijo SD s 4,3 odstotka in DeSUS s 3,8 odstotka podpore. Skoraj 60 odstotkov vprašanih je neopredeljenih.

Predčasnih volitev v DZ se bo po raziskavi časnika Večer zagotovo udeležilo 54,1 odstotka vprašanih, slaba petina je odgovorila, da se jih bo verjetno udeležila, 12 odstotkov pa se jih zagotovo ne bo.

PS na dnu lestvice Prvim štirim na lestvici - Stranki Mira Cerarja, SDS, SD in DeSUS - sledijo NSi z 2,6 odstotka podpore vprašanih, Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB) z 2,1 in SLS z 1,4 odstotka vprašanih. Proti dnu javnomnenjske ankete Večera so z manj kot enim odstotkom podpore SNS, PS, Koalicija Združena levica, Verjamem in DL.

Manj podpore za SDS in NSi Največja opozicijska stranka SDS je v primerjavi s prejšnjim mesecem po tokratni anketi Večera kar nekaj glasov izgubila. Razkorak med njo in SD se je povečal, padla je tudi podpora NSi. Delež neopredeljenih volivcev se je v primerjavi z majem povečal.

Telefonsko javnomnenjsko raziskavo je na vzorcu 700 naključno izbranih odraslih državljanov za časnik Večer od 24. do 26. junija opravljalo podjetje RM Plus.

Anketa Dela: Stranka Mira Cerarja vodi, a se razlika med njo in SDS manjša Po Anketi anketi Dela prav tako vodi SMC, a se razlika med njo in SDS manjša. Če bi bile volitve to nedeljo, bi SMC volilo 26,2 odstotka vprašanih, SDS pa 17,9 odstotka. Sledijo SD z 9,8 odstotka, DeSUS s 6,2 in NSi s 4,2 odstotka glasov. Volilna udeležba bi bila okoli 50-odstotna, dobra četrtina pa je neopredeljenih.

Anketa Dela kaže, da je zaradi velikega deleža neopredeljenih volivcev še vse odprto, čeprav se Stranka Mira Cerarja tudi na tej anketi drži v vrhu.

Podpora SDS se po odhodu Janše v zapor krepi Stabilno podporo ima SDS, ki se sicer po odhodu njenega predsednika Janeza Janše na prestajanje zaporne kazni krepi, navaja Delo. Trend rasti od zadnje ankete časnika pa beležijo tudi SD, DeSUS in NSi. Tem strankam po anketi sledijo Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB) z 1,7 odstotka podpore vprašanih, PS z 1,3 odstotka, Združena levica z 1,1 in SLS z enim odstotkom podpore vprašanih. Proti dnu lestvice so Verjamem, DL, Zares in SNS.

Med podporniki desnega političnega bloka je večji delež volilno opredeljenih kot med podporniki levega političnega bloka. Vendar so podporniki strank desnega političnega bloka izkazali večjo verjetnost udeležbe na volitvah, ugotavlja vodja tržnega oddelka za tržne analize in marketing na Delu Roman Zatler.

Telefonsko raziskavo je na vzorcu 500 državljanov med 23. in 26. junijem opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.

Ne spreglejte