SiolNET. Novice Slovenija
0,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Anketa o kupovanju mesa: kakovost in poreklo pomembnejša od cene

0,28

termometer

meso, govedina |  | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Pri odločitvi potrošnikov o nakupu mesa in mesnih izdelkov pretehta kakovost, ki jo na prvo mesto postavlja 47,7 odstotka sodelujočih v anketi Ninamedie. Na drugem mestu je z 32,8 odstotka poreklo. Večina vprašanih meso kupuje pri trgovcu, pri katerem kupujejo tudi druga živila. Kakovosti mesa iz Poljske sploh ne zaupa skoraj 60 odstotkov vprašanih.

Pri trgovcu, pri katerem kupujejo tudi druga živila, meso in mesne izdelke, kupuje 54,4 odstotka vprašanih. Pri kmetu te izdelke kupuje 18,9 odstotka vprašanih, pri lokalnem mesarju 18,4 odstotka, 3,5 odstotka vprašanih pa je samooskrbnih z mesom. 4,7 odstotka jih mesa ne kupuje.

Le desetina najprej pogleda ceno

Za kakovostjo in poreklom je pri odločanju o nakupu mesa in mesnih izdelkov najpomembnejša cena. To na prvo mesto postavlja 11,5 odstotka vprašanih. 5,8 odstotka vprašanih je odgovorilo, da nimajo izbire in zato kupuje pri edinem dostopnem prodajalcu. Pri odstotku vprašanih prevladajo drugi dejavniki, kot je zaupanje v trgovca oz. mesarja, 1,2 odstotka vprašanih pa ni znalo odgovoriti.

meso, govedina Novice "Dovolj je sprenevedanja, bolno poljsko meso ste jedli že pred mojim razkritjem" #video #Argument

Nezaupanje v poljsko meso

Anketirane so prosili tudi, naj ocenijo stopnjo zaupanja v kakovost in zdravstveno neoporečnost mesa ter mesnih izdelkov proizvajalcev iz določenih držav. Najslabši rezultat je prejela Poljska, ki je zadnje čase na udaru zaradi izvoza mesa, pridobljenega s klanjem hudo bolnih krav.

Da kakovosti in neoporečnosti poljskega mesa sploh ne zaupajo, je odgovorilo 59,3 odstotka vprašanih, 18 odstotkov pa jih kakovosti ne zaupa. Le 1,1 odstotka vprašanih popolnoma zaupa, 13,4 odstotka pa jih ni vedelo, kateri odgovor izbrati.

meso, govedina Novice Kakšne kakovosti je meso, ki ga šole dobijo z razpisi? #video

Visoko zaupanje v slovensko meso

Slovenskemu mesu popolnoma zaupa 40,9 odstotka vprašanih, zaupa mu 35,7 odstotka vprašanih, sploh ne zaupa pa 2,7 odstotka. Na drugem mestu po zaupanju je nemško meso, meso iz Italije, Hrvaške, Madžarske, Francije in Srbije pa uživa približno med eno- in dvoodstotno stopnjo zaupanja.

Najmanj odgovorov "popolnoma zaupam" sicer ni zbrala Poljska, temveč Madžarska. V kakovost in zdravstveno neoporečnost mesa in mesnih izdelkov njenih proizvajalcev namreč popolnoma zaupa le 0,8 odstotka vprašanih.

V telefonski javnomnenjski anketi, ki jo za časnik Dnevnik in RTV Slovenija pripravlja Ninamedia, je sodelovalo 700 oseb, opravljena pa je bila med 12. in 14. februarjem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin