Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 4. 2013,
8.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Delo anketa vlada stranke

Ponedeljek, 15. 4. 2013, 8.57

8 let

Anketa Dela: na vrhu ostajata SD in Pahor, vladi slaba trojka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po anketi Dela na vrhu med političnimi strankami ostaja SD, SDS je na drugem mestu prehitela PS, vlada premierke Alenke Bratušek je na lestvici od ena do pet prejela oceno 2,87, parlament pa 2,77.

SD bi na volitvah zmagala s 15,5 odstotka podpore, prejšnji mesec so ji namerili 17 odstotkov. Sledita SDS z 11,6 odstotka (marca je bila tretja z 9,1 odstotka) in PS z 8,7 odstotka (marca 9,5 odstotka). NSi odstotek gor, DL odstotek dol SLS bi prejela 6,7 odstotka podpore (marca šest odstotkov), NSi pet odstotkov (marca štiri odstotke), DeSUS 3,9 odstotka (marca 3,8 odstotka) in DL 3,6 odstotka podpore (marca 4,6 odstotka). Manj "sovražnikov" parlamentarnih strank in neodločenih Katero od drugih strank bi volili trije odstotki volivcev (marca 2,3 odstotka), nobene pa 9,8 odstotka anketirancev (marca 12,7 odstotka). Volitev se ne bi udeležilo 18,4 odstotka volivcev (marca 18,7 odstotka), neopredeljenih pa jih je 13,8 odstotka (marca 12,3 odstotka). Vlada Bratuškove za eno oceno prehitela Janševo Delova anketa je izmerila višjo podporo vladi in parlamentu. Prejšnji mesec je ocena dela takrat še Janševe vlade znašala 1,99, vlada Alenke Bratušek pa je prejela oceno 2,87. Njeno delo je zelo pozitivno ocenjuje 1,3 odstotka vprašanih, pozitivno pa 37,8 odstotka anketiranih. Na drugi strani 31,5 odstotka vprašanih delo ocenjuje negativno, 10,5 odstotka pa zelo negativno. Kot srednje je delo vlade ocenilo 13,4 odstotka anketiranih, 5,5 odstotka pa jih je neopredeljenih. Parlamenta za pol ocene gor Državni zbor je dobil oceno 2,77 (marca 2,21). Delo poslank in poslancev je pozitivno ocenilo 33,7 odstotka anketiranih, negativno 39,7 odstotka, zelo negativno pa 7,8 odstotka vprašanih. Srednje je delo parlamenta ocenilo 12,1 odstotka anketiranih, 6,7 odstotka pa jih je neopredeljenih. Bratuškova naravnost na četrto mesto Na vrhu barometra priljubljenosti ostaja predsednik republike Borut Pahor z oceno 3,53 (marca 3,51), tako kot prejšnji mesec mu sledita nekdanji predsednik SLS Radovan Žerjav (3,47, marca 3,42) in evropski komisar za okolje Janez Potočnik (3,40, marca 3,37). Na četrto mesto barometra se je uvrstila premierka Alenka Bratušek (3,16), ki marca ni bila na lestvici, za njo pa nekdanji minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak (3,13, marca 3,06), nekdanji minister za finance Janez Šušteršič (3,09, marca 3,11) in predsednik SLS Franc Bogovič (3,01, marca 3,03).

Vrnitev Janše in Jankovića Z oceno pod tri sledijo še nekdanji predsednik republike Danilo Türk, minister za pravosodje Senko Pličanič, evropski poslanec Lojze Peterle, predsednik stranke TRS Matjaž Hanžek, minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant, predsednik Zares Pavel Gantar, predsednik SD Igor Lukšič, predsednik DeSUS Karl Erjavec, evropska poslanca Jelko Kacin in Milan Zver, vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, predsednica NSi Ljudmila Novak in predsednik SNS Zmago Jelinčič. Predsednika NSi in SNS sta poleg Žerjava, ki se umika iz aktivne politike, izpadla z lestvice, nanjo pa se bodo prihodnji mesec uvrstili Janez Janša, Zoran Janković in Eva Irgl, ki so jih anketiranci predlagali največkrat.

Telefonsko anketo je po naročilu uredništva Dela med 8. in 11. aprilom na reprezentativnem vzorcu 610 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.

Ne spreglejte