Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2013,
19.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

LDS Tone Anderlič

Četrtek, 16. 5. 2013, 19.12

8 let

Anderlič izvoljen za novega predsednika LDS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kongres LDS je za novega predsednika izvolil edinega kandidata Toneta Anderliča, ki je soglasje h kandidaturi podal na samem kongresu.

Mandat se novemu predsedniku Tonetu Anderliču izteče čez okoli dve leti, a kot pravi, bodo prvi preizkus prve naslednje volitve. "Takrat bomo ugotovili, ali še kaj štejemo ali ne," je dejal.

Niso mogli več "podaljševati agonije" Kot je v izjavi za medije še pojasnil, se je za kandidaturo odločil zadnji trenutek, saj niso mogli več "podaljševati agonije". Stranka je bila namreč že več mesecev brez vodstva, kot predsednik sveta stranke pa je čutil dolžnost, da pomaga "v tem prehodnem obdobju do novih preizkusov".

Anderlič: Pomembno je narediti neko ljudsko fronto za boljšo Slovenijo Na prvih volitvah, katerekoli to že bodo, bodo po njegovih besedah ugotovili, ali je mogoče povrniti zaupanje v program in ljudi, ki so blizu liberalni demokraciji. Do takrat je po Anderličevem mnenju treba preveriti tudi možnosti povezovanja. "Prepričan sem, da je v Sloveniji prostora za nekaj strank, prav tako sem pa prepričan, da ni prostora za mnogo strank," je dejal. Tako je po njegovih besedah treba poiskati skupne točke in vzpostaviti sodelovanje, ki pa ne pomeni nujno združevanja. Kot pravi, je pomembno "narediti neko ljudsko fronto za boljšo Slovenijo".

Obstaja bojazen, da se LDS ne pobere Na vprašanje, ali pri njemu obstaja bojazen, da se LDS ne pobere, je odgovoril, da del tega obstaja, a da je to življenje. "A dokler obstajajo ljudje, ki na idejah vztrajajo in so organizirani, je to še stranka, sicer pa bodo to mnogi posamezniki, ki bodo razmišljali enako in se vključevali kot aktivni državljani," je dejal.

Kacina ni bilo Za Anderliča je na izrednem kongresu glasovalo 86 delegatov, šest pa jih je bilo proti. Kongresa sta se sicer od 200 delegatov udeležila 102, na njem pa zaradi službenih obveznosti ni bilo edinega evropskega poslanca iz vrst LDS Jelka Kacina.

Štirje podpredsniki Za podpredsednike stranke so bili izvoljeni Anton Preskar, Milan Razdevšek, Debora Burić in Tadeja Drenovec. Statut sicer po spremembah določa, da bo imela stranka lahko tudi manj kot štiri podpredsednike.

"Liberalcem je bilo ukradeno dobro ime" V sprejeti deklaraciji pa so med drugim zapisali, da je potrebna prenovljena LDS, saj je bilo liberalcem ukradeno dobro ime. "Stara LDS ni zmogla, da bi pogubnost početja pravočasno preprečila in se ji uspešno uprla. Najbolj prepoznavni bivši člani LDS niso zmogli razumeti napak in jih popraviti. Raje so se izmaknili lastni odgovornosti, ustanavljali so in še ustanavljajo nove, nadomestne stranke. Sama LDS se je zato morala očistiti in prenoviti," so zapisali. Po navedbah v deklaraciji politično delovanje stranke utemeljujejo na načelih liberalizma, demokracije in solidarnosti.

Podbregar je junija lani odstopil LDS ima tako po skoraj letu dni zopet popolno vodstvo. Prejšnji predsednik LDS Iztok Podbregar je junija lani odstopil, pozneje pa je odstopila tudi Sonja Kralj Bervar, ki je stranko od tedaj vodila kot ena od podpredsednic. V začetku leta so odstopili tudi ostali trije podpredsedniki in generalni sekretar stranke.

Nekoč je imela stranka v DZ-ju tretjino poslancev Stranka, ki je bila dolgo v samem političnem vrhu in je večkrat sodelovala v vladi, je leta 2011 ostala pred vrati parlamenta. Zaradi tega je takrat tudi odstopila tedanja predsednica stranke Katarina Kresal. Tudi danes pa se stranka, ki je imela na vrhuncu svoje poti tudi več kot tretjino poslancev v DZ, spopada z nizko javnomnenjsko podporo.

Ne spreglejte