SiolNET. Novice Slovenija
1,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kandidat LDS za predsednika države je Luj Šprohar

1,78

termometer

Luj Šprohar
Foto: STA

Luj Šprohar bo kot kandidat nekdaj vladajoče stranke LDS nastopil na prihajajočih predsedniških volitvah.

Svet LDS je konec junija določil, da bo Šprohar vodil stranko kot predsedujoči do volilnega kongresa. Imenovanje predsedujočega je bilo potrebno, ker je junija z mesta predsednice stranke odstopila Anja Fabiani.

Skrajni rok je 27. september

 Volilna opravila za izvedbo predsedniških volitev, ki bodo 22. oktobra, so se začela v ponedeljek. Volivke in volivci lahko tako od začetka tedna na predpisanih obrazcih oddajo podporo izbranemu kandidatu, mogoče pa je tudi že vlaganje kandidatur. Skrajni rok za zbiranje podpisov volivcev in vložitev kandidatur je 27. september.

Kandidate za predsednika republike lahko predlagajo poslanci, politične stranke in volivci. Če se kandidat za predsedniško funkcijo poteguje s podporo poslancev, potrebuje deset njihovih podpisov, če na volitvah nastopi s podporo volivcev, pa najmanj 5000 podpisov volilnih upravičencev.

Parlamentarne stranke kandidate večinoma še skrivajo

Kandidature bo mogoče na Državno volilno komisijo (DVK) vlagati do 27. septembra do 24. ure. To je tudi zadnji dan, ko lahko volivci pri pristojnem upravnem organu do zaključka delovnega časa podpišejo obrazce podpore kandidaturi.

Poleg aktualnega predsednika Boruta Pahorja je nastop na predsedniških volitvah napovedalo več bolj ali manj znanih obrazov, ki pa morajo za uraden vstop v predsedniško tekmo zbrati dovolj podpisov. Parlamentarne stranke kandidate večinoma še skrivajo, le NSi je sporočila, da bo njihova kandidatka predsednica stranke Ljudmila Novak.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 47
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin