Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 9. 2016,
7.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

Slovenci v tujini ZDA medicina

Petek, 30. 9. 2016, 7.59

6 let, 7 mesecev

Štajerec, ki si ga lastijo Hrvati, v ZDA vodi eno največjih nevroloških klinik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Ameriški nacionalni inštitut za nevrološke okvare in kapi je slovenskemu znanstveniku Dimitriju Kraincu podelil prestižno nagrado za nevroznanstvene raziskave javits za izjemne dosežke na področju nevroloških znanosti.

Dimitri Krainc od leta 2013 dela na univerzi Northwestern v Chicagu, kjer med drugim vodi Center za redke nevrološke bolezni (foto: labs.feinberg.northwestern.edu). | Foto: Dimitri Krainc od leta 2013 dela na univerzi Northwestern v Chicagu, kjer med drugim vodi Center za redke nevrološke bolezni (foto: labs.feinberg.northwestern.edu). Nagrado, ki prinaša tudi sedem let financiranja raziskav, je leta 1983 ustanovil ameriški zvezni senat in jo poimenoval po pokojnem senatorju iz New Yorka Jacobu Javitsu.

Profesor Krainc od leta 2013 dela na univerzi Northwestern v Chicagu, kjer med drugim vodi Center za redke nevrološke bolezni. Pred tem je dve desetletji delal na medicinski šoli univerze Harvard.

Krainc: Pišem v slovenščini, da ne bo več pomote

Hrvaški mediji sicer poudarjajo, da je Dimitri Krainc hrvaški znanstvenik.

"Pišem vam v slovenščini, da ne bo pomote glede tega, od kod prihajam. Rojen v Celju, kjer sem končal tudi gimnazijo. Je pa res, da sem bil nekaj časa na fakulteti v Zagrebu, preden sem odšel v ZDA, kjer sem že 25 let. Trenutno vodim eno od največjih nevroloških klinik v ZDA," nam je pojasnil Krainc.

V nedeljo zjutraj na siol.net ne zamudite daljšega pogovora z Dimitrijem Kraincem v rubriki Slovenci v tujini.

Razvija nove načine zdravljenja Parkinsonove bolezni

Na univerzi Northwestern vodi raziskave genetskih bolezni in okvar za boljše razumevanje vpliva genov in mutacij na ključne patogene mehanizme pri degeneraciji živčevja.

Cilj njegovih raziskav je razviti nove terapije za zdravljenje Parkinsonove, Huntingtonove in podobnih bolezni. Kot pravi, je predvsem pomembno to, da se v javnosti poveča zavedanje o pomembnosti raziskav na področju zdravljenja omenjenih bolezni. "Glavna nagrada bo prišla, ko bomo odkrili zdravilo," je izpostavil.

Ne spreglejte